Sjokkert Veireno-sjef anker dommen fra Borgarting lagmannsrett

ANKER DOMMEN: Rettsoppgjøret etter søppelkaos og påfølgende brudd på arbeidsmiljøloven i Vestfold og Oslo, er ennå ikke over.

ANKER DOMMEN: Rettsoppgjøret etter søppelkaos og påfølgende brudd på arbeidsmiljøloven i Vestfold og Oslo, er ennå ikke over.

Ola Tømmerås

Rettsoppgjøret etter søppelkaos og lovbrudd i Oslo og Vestfold er ikke over.

2019082912301220190902081911

ola.tommeras@fagbladet.no

Veirenosjef Jonny Enger erklærte seg skyldig i lagmannsretten, men aksepterer ikke fengselsstraff - selv om den ble redusert.

Til Klassekampen opplyser Jonny Engers forsvarer John Christian Elden i dag, at dommen fra Borgarting lagmannsrett vil bli anket til høyeste instans. Advokaten mener en bot hadde vært korrekt reaksjonsform for lovbruddene Jonny Enger er dømt for.

Dommen falt i går. Da ble det kjent at Borgarting lagmannsrett opprettholder en streng fengselsstraff, men reduserer den med seks måneder - fra ett år og tre måneder til ni månere - i forhold til dommen i Follo tingrett.

– Jeg er sjokkert

– Jeg er helt sjokka. Det tror jeg de fleste bedriftsledere i Norge ville vært, sier Jonny Enger til Klassekampen.

I dommen kjennes han skyldig i 1080 brudd på arbeidsmiljøloven i Vestfold og Oslo.

– Vi har lagt fram det vi kan i retten, og jeg er ekstremt skuffet, sier Enger til avisen.

Under rettsforhandlingene i Borgarting lagmannsrett, mente forsvarer at en bot er passende straff lovbruddene. Han viste til tidligere dommer i alvorlige saker, som var dømt langt mildere. Dommen mot Jonny Enger er den hittil strengeste i historien, også etter reduksjonen av straff i Borgarting lagmannsrett. En grunn er at strafferammen er firedoblet siden forrige gang bedriftsledere ble straffet for brudd på arbeidsmiljøloven. Den gangen var straffen 60 dager fengsel.

Forskjellene fra tingretten

I motsetning til Follo tingrett, kom Borgarting lagmannsrett fram til at eierselskapet VT-gruppen ikke kunne stilles til ansvar for hva Jonny Enger hadde gjort i datterselskapet Veireno - det til tross for at han var både eier og daglig leder i begge selskapene. Selskapet hans VT-gruppen, ble derfor frikjent for fortaksstraff på 4,5 millioner kroner i bot. Straffen kunne ikke legges på Veireno, siden dette selskapet var konkurs lenge før rettssaken.

Frikjennelsen av VT-gruppen er selskapets forsvarer Thomas Skjelbred godt fornøyd med. I retten argumenterte han med at de to selskapene er selvstendige rettssubjekter, selv om eier og leder var den samme.

Bra, men også forunderlig

Leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen, har fulgt Veireno siden selskapets start. Om dommen er hans umiddelbare reaksjon:

– Det er bra at retten opprettholder en streng fengselsstraff. Det er et viktig signal som forteller at denne måten å operere i arbeidslivet ikke aksepteres, sier Guldbrandsen.

Samtidig så synes han det er forunderlig at VT-gruppen slipper unna foretaksstraff, ikke minst siden Jonny Enger selv var både daglig leder og eier av VT-gruppen og Veireno, som han selv slo konkurs.

– Det er forunderlig om et selskap skal slippe foretaksstraff bare ved å begjære datterselskapet sitt konkurs, sier Guldbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy