JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjokkert Veireno-sjef anker dommen fra Borgarting lagmannsrett

ANKER DOMMEN: Rettsoppgjøret etter søppelkaos og påfølgende brudd på arbeidsmiljøloven i Vestfold og Oslo, er ennå ikke over.

ANKER DOMMEN: Rettsoppgjøret etter søppelkaos og påfølgende brudd på arbeidsmiljøloven i Vestfold og Oslo, er ennå ikke over.

Ola Tømmerås

Rettsoppgjøret etter søppelkaos og lovbrudd i Oslo og Vestfold er ikke over.

2019082912301220230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Veirenosjef Jonny Enger erklærte seg skyldig i lagmannsretten, men aksepterer ikke fengselsstraff - selv om den ble redusert.

Til Klassekampen opplyser Jonny Engers forsvarer John Christian Elden i dag, at dommen fra Borgarting lagmannsrett vil bli anket til høyeste instans. Advokaten mener en bot hadde vært korrekt reaksjonsform for lovbruddene Jonny Enger er dømt for.

Dommen falt i går. Da ble det kjent at Borgarting lagmannsrett opprettholder en streng fengselsstraff, men reduserer den med seks måneder - fra ett år og tre måneder til ni månere - i forhold til dommen i Follo tingrett.

– Jeg er sjokkert

– Jeg er helt sjokka. Det tror jeg de fleste bedriftsledere i Norge ville vært, sier Jonny Enger til Klassekampen.

I dommen kjennes han skyldig i 1080 brudd på arbeidsmiljøloven i Vestfold og Oslo.

– Vi har lagt fram det vi kan i retten, og jeg er ekstremt skuffet, sier Enger til avisen.

Under rettsforhandlingene i Borgarting lagmannsrett, mente forsvarer at en bot er passende straff lovbruddene. Han viste til tidligere dommer i alvorlige saker, som var dømt langt mildere. Dommen mot Jonny Enger er den hittil strengeste i historien, også etter reduksjonen av straff i Borgarting lagmannsrett. En grunn er at strafferammen er firedoblet siden forrige gang bedriftsledere ble straffet for brudd på arbeidsmiljøloven. Den gangen var straffen 60 dager fengsel.

Forskjellene fra tingretten

I motsetning til Follo tingrett, kom Borgarting lagmannsrett fram til at eierselskapet VT-gruppen ikke kunne stilles til ansvar for hva Jonny Enger hadde gjort i datterselskapet Veireno - det til tross for at han var både eier og daglig leder i begge selskapene. Selskapet hans VT-gruppen, ble derfor frikjent for fortaksstraff på 4,5 millioner kroner i bot. Straffen kunne ikke legges på Veireno, siden dette selskapet var konkurs lenge før rettssaken.

Frikjennelsen av VT-gruppen er selskapets forsvarer Thomas Skjelbred godt fornøyd med. I retten argumenterte han med at de to selskapene er selvstendige rettssubjekter, selv om eier og leder var den samme.

Bra, men også forunderlig

Leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen, har fulgt Veireno siden selskapets start. Om dommen er hans umiddelbare reaksjon:

– Det er bra at retten opprettholder en streng fengselsstraff. Det er et viktig signal som forteller at denne måten å operere i arbeidslivet ikke aksepteres, sier Guldbrandsen.

Samtidig så synes han det er forunderlig at VT-gruppen slipper unna foretaksstraff, ikke minst siden Jonny Enger selv var både daglig leder og eier av VT-gruppen og Veireno, som han selv slo konkurs.

– Det er forunderlig om et selskap skal slippe foretaksstraff bare ved å begjære datterselskapet sitt konkurs, sier Guldbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy