15:00 Arkitekt

– For Kristiansund er det viktig å ikke miste fargene

2018100212382020181002124534

Werner Juvik

Byens fargeglade hus ga Kristiansund tilnavnet «Malerskrinet». Men gradvis ble fargene erstattet av «Fifty shades of grey». Nå vil kommunen at huseierne skal hente fargene fram igjen.

Werner Juvik

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Anna Ervik Johnsen og slår ut med armen mot husrekka foran oss. – Dette er juvelen.

I Omveien har huseierne sluppet fargegleden løs, og i det grå høstværet lyser fasadene i rødt, gult, grønt og blått. Slik framsto store deler av Kristiansunds trehusbebyggelse i årene etter 2. verdenskrig, men i dag blir det stadig lengre mellom fargeklattene.

https://www.youtube.com/watch?v=G82DpALTZss

Anna Ervik Johnsen (32)

Arkitekt

– Mange syntes grått og hvitt var flott og moderne. Men når alle går den veien, er det jo litt trist, sier Anna.

Fargene ga byen identitet, og Kristiansund fikk tilnavnet «Den polykrome by», eller «Malerskrinet» på folkemunne.

Etter 70 år og mange lag med maling var byens fargerike fortid i ferd med å forsvinne. Som kommunens eneste arkitekt har Anna hatt jobben med å finne fram til hva som skjulte seg under malingslagene.

Kommunen har gått håndfast til verks: 15 trehus i byen fikk besøk av en håndverker med skalpell som skrapte seg innover i malingslagene og slik kunne frilegge malingshistorikken fra byggeåret fram til i dag. Dette dannet i sin tur grunnlag for et spesialutviklet fargekart som nå er tilgjengelig for alle byens huseiere.

Skal kommunen bestemme hvilken farge jeg skal male huset mitt nå, er det flere som har spurt underveis i prosjektet. Men slik er det ikke, understreker Anna.

– Nå håper vi å vekke huseiernes bevissthet og ansvarsfølelse for omgivelser og bymiljø. Jeg har ingen glasskule, men er forsiktig optimist. Interessen har vært stor, både fra huseiere og borettslag.

– For Kristiansund er det viktig å ikke miste fargene. Vi har mye gråvær her, så på dager som i dag er det fint at byen har farger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy