JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

11:45 Miljøvaktmester

– Jeg har verken medisin eller penger og får gå fred

2018100213185320230821171436
ALDRI REDD PÅ JOBB: Beboer Ken Henry Rødland og miljøvaktmester Frode Tømmervåg skifter lås sammen. Beboerne stoler på han, og dialogen er preget av gjensidig respekt.

ALDRI REDD PÅ JOBB: Beboer Ken Henry Rødland og miljøvaktmester Frode Tømmervåg skifter lås sammen. Beboerne stoler på han, og dialogen er preget av gjensidig respekt.

Bjørn A. Grimstad

Han kommer når TV-en ikke virker og når avløpet er tett. Frode hjelper dem av oss som sliter mest med livets små og store utfordringer.
MANGE NØKLER: Nøkler kommer fort på avveie med dertil skifte av lås og utdeling av nye nøkler.

MANGE NØKLER: Nøkler kommer fort på avveie med dertil skifte av lås og utdeling av nye nøkler.

Bjørn A. Grimstad

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Plastposer flyter. Klær, kattemat og dørmatter ligger stablet oppover trappen til loftet.

– Rusmisbrukere hamstrer ofte, sier Frode Tømmervåg og nærmest snubler over et par Timberland vintersko. De står sirlig opplinet i et trappetrinn.

Frode Tømmervåg er miljøvaktmester, en uformell tjeneste for beboere innen rus- og psykiatri. Kristiansund var tidlig ute med å etablere tjenesten slik at beboerne lettere skal få hjelp.

https://www.youtube.com/watch?v=nHv5aCM2stg

Frode Tømmervåg (51)

Miljøvaktmester

– Ingen dag er lik, og arbeidsdagen kan aldri planlegges, sier Frode og svarer på telefonen som ringer i ett sett. Rolig forklarer han hvorfor han ikke kan installere kabel-TV, men at det er et eget selskap som gjør det.

– Det tøffeste er å gå ut av en leilighet etter et besøk og vite at personen som sitter igjen i hjemmet, er ensom og engstelig.

Frode forteller om forvandlingen de siste årene fra «ghettoen», på folkemunne, til et nyoppusset boligområde med rundt 100 kommunale leiligheter, der det ifølge NTNU-forskere nå bor «stolte beboere». De siste fem årene har han bare opplevd ett tilfelle av hærverk i de nye boligene. En skade på en ytterdør.

Tempokjelleren, et av hjertebarna til Frode, hvor brukerne skal få være med å bestemme. Antall politiutrykninger gikk ned fra 240 til 39 da treffstedet åpnet og beboerne begynte å snakke med hverandre.

En av dagens arbeidsoppgaver er å skifte lås sammen med beboer Ken Henry Rødsand. Nøklene er på avveie og låsen må byttes. «Brukermedvirkning» er stikkordet. Ken åpner døra etter noen bank, klar for utfordringen.

Trappa ned til kjelleren er mørk. Lukten av fuktig kjeller og sur rullings er intens. Ken sjonglerer rullings, lighter, utallige nøkler, diskuterer og forteller at dette er en grei nok plass å bo på.

Frode skrur låsesylinderen på plass, men den må justeres siden skruene er for lange.

– Finn ut av det du, sier Frode.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy