Ingen dag er lik for dyrepleier Anna Kumewnda.
Guro Gulstuen Nordhagen
En hund med flere barberte flekker på kroppen kommer inn i resepsjonen sammen med eieren sin. Den gjenværende pelsen er lys og krøllete, akkurat som håret på eieren.
De to fortsetter inn i venteværelset der enda flere hunder med spente eiere sitter. Ut en dør kommer Anna Kumwenda smilende. Hun er dyrepleier hos AniCura Dyresykeshus i Oslo.
Lever nesten ut barndomsdrømmen
Da hun var liten, drømte hun om å bli dyrlege. Hun har vokst opp med katter og skjønte tidlig at hun hadde et spesielt forhold til dyrene.
– Det er vanskelig å forklare, men jeg følte at jeg kunne forstå dyrene på en annen måte enn andre. Dyr kommuniserer gjennom kroppsspråk og energier. Det er ikke alltid en hund er trøtt når den gjesper eller glad når den logrer, sier hun.
Som dyrepleier får hun leve ut barndomsdrømmen og jobbe med dyr hver dag, men hun får ikke operere eller sette diagnoser. Det må en veterinær gjøre.
Hun får heller ikke lov å stikke eller skjære gjennom hud uten at en veterinær er til stede eller har godkjent det. Allikevel trives hun i jobben og ser for seg å fortsette som dyrepleier.
– Det er mulig å gå fire år i Slovakia etter å ha tatt bachelor som dyrepleier for å bli veterinær, men jeg har det veldig fint som jeg har det nå. Planen var egentlig å bli dyrlege, men da måtte jeg ha tatt opp fag etter videregående, for så å gå mange år på skole, sier hun.
Som dyrepleier kan man gå ut i jobb etter en bachelor, altså et treårig studieløp. Anna bestemte seg etter en telefon til faren, som oppfordret henne til å kjøre på med bacheloren. Da flyttet hun fra Asker til Nord-Norge og begynte på Nord universitet.
ANNAS BESTE VENN: Anna Kumwenda klipper klørne på hunden Lumos, som hun har hatt i ett og et halvt år. - Lumos kom før kjæresten, sier hun og ler.
Guro Gulstuen Nordhagen
Rolig i all uro
Som dyrepleier kan man blant annet delta under konsultasjoner, kjøre røntgen og CT, sitte i resepsjon, administrere medisiner, kjøre anestesi og forberede dyr før og etter operasjon.
Anna går ned i kjelleren. I trappa kan man høre noen uler «auuu auuuu», men Anna forholder seg rolig. Lyden blir høyere jo nærmere man kommer. Det høres ut som et menneske i sterk smerte.
– Det er ikke farlig. Det er en hund som er forvirret fordi den akkurat har våknet fra narkose. Hunder med kort nese lager ofte veldig rare lyder, sier hun og går mot buret den sitter i, og lar den lukte på hånda si.J
I et annet rom sitter en kollega med en hund som gjøres klar for å dra hjem samme dag. Nå skal hun ta den med ut på en liten tur. Hunden har hatt operasjon i beinet og halter på et bandasjert bein når den kommer ut av buret.
Først i landet
Anna var i det første kullet i landet som gikk ut fra Nord universitet med bachelor i dyrepleie. I Norge finnes det kun to skoler som tilbyr bachelor i dyrepleie, og Nord universitet var det første som tilbød det. Nå er det også en linje på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Etter videregående dro Anna til Zambia, der faren er født. Der jobbet hun frivillig som dyrepleier i en måned.
– Zambia var veldig kult. Det var som å dra tilbake i tid med tanke på metodene de bruker der. Utstyret var ikke helt på topp, men kompetansen hos dyrlegene var like bra som her, sier hun.
Opplevelsen i Zambia skremte henne ikke bort, men ga henne heller mer lyst til å jobbe med menneskets beste venner.
Anna Kumwenda har jobbet på AniCura Dyresykehus i Oslo siden hun var ferdig med bacheloren i vår. Her med hunden Lumos.
Guro Gulstuen Nordhagen
Rom for utvikling
300 yrkesaktive dyrepleiere er medlemmer av Fagforbundet. I en liste på gjennomsnittlig månedslønn fra i fjor på 335 yrker, lå dyrepleiere på 326. plass med 30.440 kroner.
Dyrepleiere sammenlignes ofte med sykepleiere i jobben de gjør, likevel tjener sykepleierne 13.00 kroner mer i måneden.
Anna er en av 15 dyrepleiere og assistenter ved AniCura Dyresykehus Oslo. Dyresykehuset er et henvisningssykehus som mottar pasienter med spesielt kompliserte lidelser og skader fra veterinærer i hele landet.
I tillegg til pleierne og assistentene jobber det flere veterinærer med spesialisering innen blant annet hud og øye.
– Jeg er veldig glad for at jeg jobber her, for her får jeg utvikle meg. Jeg blir sendt på kurs og føler at jeg lærer veldig mye. Ønsket er jo å bli så god som mulig, og det får jeg muligheten til her, sier hun.
Les også:
10 tips til deg med kjæledyr i jula
Beste med jobben
Å få jobbe med dyr hver dag har alltid vært drømmen. Og ingen dag er lik.
Største utfordring
Lønnen er dårlig i forhold til arbeidsmengde. Dyrepleiere har lav minstelønn og jobber mye overtid.
Derfor ble jeg dyrepleier
Helt siden jeg var liten har jeg sagt jeg ville bli dyrlege, men da jeg fant ut at jeg kunne jobbe med dyr uten å ta opp fag etter videregående, ble jeg heller dyrepleier. Det angrer jeg ikke på.
Fagbladets julekalender: Luke 22
Hver dag i desember presenterer vi et nytt yrke. I hver sak skjuler det seg en bokstav, som til sammen blir en setning når alle lukene er åpnet. Let og vinn. Send svaret til tips@fagbladet.no, inkl. navn og adresse, innen 31. desember 2018. Vi trekker ut tre vinnere som får ti Flax-lodd hver.
Les flere saker på Fagbladets julekalender.
{"426017":{"type":"m","url":"/image-3.426017.ca10ee950e","cap":"ANNAS BESTE VENN: Anna Kumwenda klipper klørne på hunden Lumos, som hun har hatt i ett og et halvt år. - Lumos kom før kjæresten, sier hun og ler. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426075":{"type":"m","url":"/image-3.426075.dbc431bfd5","cap":"Anna Kumwenda har jobbet på AniCura Dyresykehus i Oslo siden hun var ferdig med bacheloren i vår. Her med hunden Lumos. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Beste med jobben ","closed":true,"place":"Som dyrepleier får hun leve ut barndomsd"},{"type":"f1","title":"Største utfordring","closed":true,"place":"Først i landet "},{"type":"f1","title":"Derfor ble jeg dyrepleier","closed":true,"place":"I tillegg til pleierne og assistentene j"},{"type":"f5","title":"Fagbladets julekalender: Luke 22","closed":false,"place":"En hund med flere barberte flekker på kr"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Det er vanskelig å forklare, men jeg følte at jeg kunne forstå dyrene på en annen måte enn andre. Dyr kommuniserer gjennom kroppsspråk og energier.","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}