JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehageopprøret i Oslo

STORT ENGASJEMENT: I vinter har barn, foreldre og ansatte demonstrert i Oslos gater mot at private skal overta kommunale barnehager.  Byrådets vedtak har skapt et voldsomt engasjement.

STORT ENGASJEMENT: I vinter har barn, foreldre og ansatte demonstrert i Oslos gater mot at private skal overta kommunale barnehager. Byrådets vedtak har skapt et voldsomt engasjement.

Werner Juvik

• Byrådet setter barnehager ut på anbud • Ansatte flykter • Foreldre raser

2014042512000020230821171436

simer.aker.grumsrud@fagbladet.no

– Jeg ga barna beskjed i går, og de syns det er trist at jeg skal slutte. Det er klart det ikke er enkelt, sier Lena Foyn, pedagogisk leder i Asperud barnehage.

I hvert fall en liten stund til. Barnehagen er én av sju som kommunen høsten 2012 bestemte seg for å konkurranseutsette. I tillegg skal ti kommunale barnehager selges. Men da anbudsfristen gikk ut i begynnelsen av mars, var det ingen som hadde lagt inn anbud på Asperud barnehage, som dermed står i fare for å bli solgt i stedet.

Lena har fått ny jobb

Motstanden mot å sette barnehagene ut på anbud har vært stor fra både ansatte og foreldre. Det toppet seg før jul da byrådet i Oslo annonserte hvilke sju barnehager som de private drifterne skulle få konkurrere om. Asperud barnehage på Holmlia var en av dem. I et møte med bydelen 18. desember fikk de ansatte beskjed om at det godt kunne hende at barnehagen ble solgt hvis ingen private driftere meldte sin interesse.

– Ei fra Oslo pensjonskasse sa at alle over 55 år måtte skaffe seg en ny kommunal jobb for ikke å tape pensjon. Selv er jeg 50, men jeg har ikke jobbet i det offentlige lenge nok til å få full opptjening. Likevel er jeg helt avhengig av å tjene opp så mye som mulig, sier Foyn.

Hun er alene med tre barn, og har nok med å få endene til å møtes. Å risikere å tape lønn og pensjon kunne hun ikke ta sjansen på. Etter møtet med bydelen ble hun inspirert. Hvorfor kunne ikke de ansatte ta over barnehagen selv? Hvorfor kunne hun ikke bruke erfaringen fra tida hun drev familiebarnehage til å legge inn anbud?

– Jeg fikk ut budsjett og regnskap for de siste årene, men kunne ikke se hvordan det er mulig å få det til å gå rundt uten å kutte i pensjonene til de ansatte. Og det ville jeg selvsagt ikke, sier Foyn.

– Ti av tretten har søkt nye jobber

Foyn ble nødt til å se seg om etter en ny jobb, selv om det er tungt å gå gjennom en jobbsøkeprosess. Foyn trives godt, og hadde planlagt å bli i Asperud barnehage fram til pensjonsalder.

– Jeg fant ut at jeg måtte komme meg vekk, og jeg er heldig som har fått en ny pedagogjobb i en offentlig drevet barnehage i Oslo, sier Foyn.

Uro, usikkerhet og frustrasjon er noen av ordene som beskriver hverdagen for de ansatte i Asperud og de andre konkurransetruede barnehagene. Ifølge Foyn har så mange som ti av tretten ansatte søkt på nye jobber. De rømmer til andre kommunale barnehager.

– Jeg kommer til å tape rundt 2000 kroner i måneden som pensjonist hvis jeg blir med over til en privat driver, sier barnehageassistent Ann-Mari Ulvin.

– Ungene vil føle seg utrygge

55-åringen har jobbet i Asperud barnehage, en kort sykkeltur unna hjemmet sitt, i 27 år. Likevel ser hun seg nødt til å søke på andre jobber – foreløpig uten hell. Det er mange om beinet.

– Innerst inne håper jeg vi klarer å snu dette, og at barnehagen forblir kommunal, sier Ulvin, som er provosert over at en godt etablert barnehage blir konkurranseutsatt eller solgt fordi personalet er godt oppe i årene. Byrådet i Oslo er bedt om fortrinnsvis å konkurranseutsette barnehagene som er dyrest i drift. Lønn og pensjon utgjør den største andelen av kostnadene i barnehagene; om lag 75–80 prosent. Det betyr at det er her det er mulig å spare penger.

– Hvorfor skal vi straffes fordi vi er godt voksne og har god kompetanse? Det er helt tullete, utbryter hun.

Den erfarne assistenten tror barna vil lide av byrådets privatiseringsiver.

– Hvis alle ansatte på avdelingen forsvinner, tror jeg det vil ta lang tid før ungene vil føle seg trygge, sier hun.

Zeliha vil bli

Zeliha Dogan blir trist når hun ser masseflukten fra kollegene. Hun er en av få som har bestemt seg for å bli selv om barnehagen havner på private hender.

– Jeg trives så godt her. Vi har det fineste arbeidsmiljøet, men jeg er redd det blir ødelagt nå. Jeg har en klump i magen, sier hun.

Det er ingen tvil om at all uvissheten og uroen tar på. Hvilke kolleger som blir igjen, vet hun ikke.

– Men jeg vil prøve å bli i første omgang. Hvis jeg søker meg til en annen barnehage, kan jeg likevel risikere at den blir konkurranseutsatt om to år, sier hun.

Foreldre demonstrerer i gatene

De ansatte står ikke alene i kampen. Utenfor Norlandias hovedkvarter i Oslo står rundt 400 barn og voksne. Innleide underholdere drar i gang allsang, og barnehagebarna hamrer rytmen med spader på hvert sitt spann for å holde varmen. Det er en sur vinterkveld i hovedstaden. At byens minste kan bli rammet av konkurranseutsetting, har satt sinnet i kok hos mange foreldre.

For tredje gang i vinter har de tatt til gatene for å protestere mot politikernes beslutning. Masseflukten av ansatte bekymrer, de vil ha forutsigbare forhold for barna sine. Ved mikrofonen står en mor og ber Norlandia om å trekke seg fra anbudsrunden. Hun er sint på politikerne. Tårene presser på. Også Eivind Volder Rutle er sint.

– Det har vært en enorm oppslutning. Helt fra starten har alle foreldrene vært imot konkurranseutsetting, hevder han, og forteller at mange foreldre har deltatt i demonstrasjoner for første gang i sitt liv.

Viktig prinsippsak

Volder Rutle tror det voldsomme engasjementet skyldes at det handler om folks unger, men at det også er mer som står på spill:

– Det er spørsmål om hva velferdsstaten skal være. Viktige deler av den står på spill. For veldig mange handler engasjementet om mye mer enn bare egne unger. I neste omgang er det andre som kan bli rammet, sier Volder Rutle.

Halvor Haugen og Nina Schjønsby har ikke selv barn i barnehagene som var konkurransetruet, men møtte opp til demonstrasjonen i solidaritet.

– Dette er en viktig prinsippsak. Kanskje er det vår barnehage som blir konkurranseutsatt i neste omgang, sier de.

Foreldrene skjønner at ansatte søker seg bort

Volder Rutle er klar på at foreldrene hele veien har støttet de ansatte.

– Alle stiller seg bak de ansatte. De eldre arbeidstakerne som har avtalefestet pensjon (AFP) innen rekkevidde, vil tape mye. Vi skjønner godt at de søker på andre jobber, sier Eivind Volder Rutle. Han har barn i Asperud barnehage og er en av talspersonene i Foreldreaksjonen mot privatisering av barnehager.

At ingen private la inn anbud på drift av Asperud barnehage, føles litt som en seier etter at foreldrene har stått sammen og kjempet. Foreldreaksjonen har jobbet for å få de private barnehageselskapene til å forstå at foreldrene ikke er interessert i privat drift.

– De ansatte vil tape pensjon enten barnehagen konkurranseutsettes eller selges, men hvis den blir solgt, er det vanskelig å få den tilbake i kommunal regi senere. Sånn sett er salg verst, mener Rutle.

Føler seg som forræder

Engasjementet fra foreldrene har vært voldsomt. De ansatte i barnehagene må nesten klype seg i armen.

– Jeg føler meg litt som en forræder siden jeg har valgt å slutte, sier pedagog Lena Foyn.

– Foreldrene har lagt ned en stor jobb for å redde jobbene våre. Det setter vi veldig stor pris på, fastslår hun.

Fagforbundet Oslo reagerer på prosessen

Fagforbundet i Oslo reagerer på at byrådet holder de ansatte på pinebenken i de tre barnehagene som ikke blir konkurranseutsatt nå.

– Vi mener disse barnehagene ikke bør være en del av neste runde hvor byrådet skal prøve å selge ti barnehager. Byrådets behandling av barnehagene går kraftig ut over arbeidsmiljøet, mener nestleder Anna Elisabeth Uran i Fagforbundet Oslo.

Hun sier at Fagforbundet vil vurdere om Oslo kommune bryter arbeidsmiljøloven i sin behandling av disse arbeidsstedene.

– Arbeidsgiver skal sørge for et forsvarlig arbeidsmiljø både fysisk og psykisk. Vi vil se på om kommunen har ivaretatt sitt arbeidsgiveransvar. Det har vært tre måneder med stor usikkerhet, og nå skal altså de ansatte vente enda lenger, sier Uran.

Byråd Anniken Hauglie skriver i en SMS til Fagbladet at byrådet ikke har tatt endelig stilling til salgsprosessen.

– Vi er opptatt av å følge lov- og regelverk på området, og inngåtte avtaler for øvrig, skriver Hauglie, som ikke vil kommentere Fagforbundet Oslos mistanke om brudd på arbeidsmiljøloven ytterligere.

I pressemeldingen byrådet sendte ut i mars, skrev hun: «Jeg er klar over at både ansatte og foresatte er utålmodige etter å få en endelig avklaring. Byrådet følger opp bystyrets vedtak om konkurranseutsetting, men for meg er det avgjørende at barnehagene skal ha seriøse og kompetente driftere som skal bidra til et godt barnehagetilbud med høy kvalitet.»

Barnehager på anbud

• Bystyret i Oslo vedtok høsten 2012 å konkurranseutsette sju og selge ti kommunale barnehager.

• Dette er et prøveprosjekt, og erfaringene skal gi grunnlag for om flere barnehager skal drives av private eller selges.

• Byrådet er bedt om fortrinnsvis å konkurranseutsette de barnehagene som er dyrest i drift.

• Bemanningsnormen, som sier hvor mange ansatte det skal være per barn, skal ikke gjelde for konkurranseutsatte barnehager.

• Fristen for å legge inn tilbud i anbudsrunden gikk ut 4. mars. Byrådet fikk inn anbud på fem av sju barnehager, og har valgt å forhandle om privat drift av fire av dem. Byrådet har imidlertid ikke gått ut med hvor mange eller hvem som har lagt inn tilbud.

• Hvem som skal drifte barnehagene, blir bestemt i løpet av april. Da skal det også etter planen bli bestemt hvilke ti barnehager som skal selges.

• Asperud barnehage blir ikke konkurranseutsatt denne gangen, men sto fortsatt i fare for å bli solgt da Fagbladet gikk i trykken.

Jeg fant ut at jeg måtte komme meg vekk, og jeg er heldig som har fått en ny pedagogjobb i en offentlig drevet barnehage i Oslo.

Lena Foyn, pedagogisk leder i Asperud barnehage

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy