JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Werner Juvik

Bibliotekkonsulent Silje: – Når vi skal være aktuelle, kan vi ikke bruke plass på utdaterte bøker

Silje Ramleth har et nostalgisk forhold til bøker, men vil at biblioteket skal være en møteplass mer enn en boksamling.
2018120314100020230821171436

tips@fagbladet.no

Fagbladets julekalender: Luke 6

Hver dag i desember presenterer vi et nytt yrke. I hver sak skjuler det seg en bokstav, som til sammen blir en setning når alle lukene er åpnet. Let og vinn. Send svaret til tips@fagbladet.no, inkl. navn og adresse, innen 31. desember 2018. Vi trekker ut tre vinnere som får ti Flax-lodd hver.

Les flere saker på Fagbladets julekalender.

Det er på loftet i det gamle, ærverdige Deichmanske bibliotek i Oslo Silje Ramleth (29) går når hun vil kjenne lukten av gamle bøker.

Blant gamle skrivere, bunker med gamle aviser, skuffer med stamtavler og pappesker merket «IKKE KAST», dukker det også opp et badekar. Det ble brukt i en installasjon for noen år siden, for liksom å understreke biblioteket som lekent og innbydende.

– Det ser ut som rot her oppe, men det er rot som ikke kan kastes, sier Silje og klyver oppi badekaret.

Fagbladets julekalender: Finn bokstavene og vinn Flax-lodd

Beste med jobben

– Glad i gamle trykkteknikker

Å jobbe på bibliotek var aldri en del av Ramleths framtidsplaner. Egentlig skulle hun ta en mastergrad i et kulturfag. Men så ble det kjærlighet ved første blikk da hun fikk jobb på Deichmanske bibliotek.

– Jeg har en ganske diffus og teoretisk utdannelse, med grafisk design og estetikk fra Blindern. Men det passer egentlig kjempefint inn her.

– Jeg er veldig glad i gamle trykkteknikker, lukten av gamle bøker og selvsagt tanken på å jobbe i en kunnskapsborg, sier hun.

Men hun brenner mest for biblioteket som en moderne møteplass og kulturhus, et sted med aktiviteter og der det skjer noe hele tida.

Største utfordring

Derfor er biblioteket et sted som favner mange forskjellige utdanninger, yrker og personligheter.

– Det er to stillingstyper her: bibliotekar og konsulent. Jeg har kollegaer som har studert estetikk, medievitenskap, litteraturvitenskap og andre høyere utdanningsgrader. Men det handler også mye om personlighet, poengterer hun.

KONTORJOBB: Silje bruker mye av arbeidstida til å planlegge nye, spennende aktiviteter på biblioteket.

KONTORJOBB: Silje bruker mye av arbeidstida til å planlegge nye, spennende aktiviteter på biblioteket.

Werner Juvik

Strikkefestival og folkeverksted

Som bygg, med høye søyler og en bratt trapp inn, kan gamle Deichmanske bibliotek minne om den gangen bibliotek først og fremst var et lager med bøker og der alle måtte være muse stille.

I bibliotekkretser snakkes det nå mest om folkebibliotek, folkeverksted, skaperfestivaler og møteplasser. Som er åpne og gratis for alle.

Det er dette Silje Ramleth jobber mest med. A

– Jeg er en potet og kan gjøre alt mulig her på huset. Jeg lager arrangementer, pynter og lager bannere og plakater. I høst var jeg med og lagde skaperfestival der 150 skapere var med og viste fram alt fra hjemmelagde damplokomotiver til roboter.

Derfor valgte jeg bibliotek

Balanse mellom tradisjon og framtid

Ellers går det i strikkefestivaler, girltech-fester, der flere hundre jenter kommer for å lære koding, programmering og bli interessert i teknologi, de arrangerer ulike litteraturarrangementer, konserter, låtskriveverksteder, folkeverksted, der du blant annet kan lære å sy eller teste ut 3D-printere, kurs og workshops og mye, mye mer.

– Den store hyppigheten av arrangementer kan gå på bekostning av den tradisjonelle bibliotekdriften, så vi prøver hele tida å finne en balanse mellom det å være aktuelle og å fortsatt være et bibliotek, sier Ramleth, som tror det blir lettere å kombinere disse behovene når de flytter til nytt bibliotek i Bjørvika i 2019/20.

HYLLE PÅ HYLLE: På Deichmannske bibliotek er det lagret mange gamle bøker. – Men de må lagres for å brukes, mener Silje Ramleth.

HYLLE PÅ HYLLE: På Deichmannske bibliotek er det lagret mange gamle bøker. – Men de må lagres for å brukes, mener Silje Ramleth.

Werner Juvik

Folkebibliotek, ikke arkiv

Før flyttingen skal boksamlingen på over 800.000 bøker også krympes.

Og i debatten om bibliotekets rolle i samfunnet er Ramleth krystallklar:

– Når vi skal være aktuelle, kan vi ikke bruke så mye plass på utdaterte bøker. Og bøker skal lagres for å brukes. Derfor vil vi få bøkene ut i lokalene slik at folk ser dem. Vi er et folkebibliotek. Det er nasjonalbibliotekets oppgave å arkivere bøker.

Denne saken ble første gang publisert i Fagbladet nummer 2/2017

Les også:

På dette biblioteket har ikke voksne adgang

Bibliotekansatte er skeptiske til selvbetjening på bibliotek

Sjokkert over omfanget av trusler og konflikter mot de ansatte på bibliotekene

Jeg er en potet og kan gjøre alt mulig her på huset.

Silje Ramleth

{"425176":{"type":"m","url":"/image-3.425176.897dac198e","cap":"KONTORJOBB: Silje bruker mye av arbeidstida til å planlegge nye, spennende aktiviteter på biblioteket. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425178":{"type":"m","url":"/image-3.425178.60066.2e38a18e41","cap":"HYLLE PÅ HYLLE: På Deichmannske bibliotek er det lagret mange gamle bøker. – Men de må lagres for å brukes, mener Silje Ramleth. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Beste med jobben ","closed":true,"place":"– Glad i gamle trykkteknikker"},{"type":"f1","title":"Største utfordring ","closed":true,"place":"Derfor er biblioteket et sted som favner"},{"type":"f1","title":"Derfor valgte jeg bibliotek ","closed":true,"place":"Balanse mellom tradisjon og framtid"},{"type":"f5","title":"Fagbladets julekalender: Luke 6","closed":false,"place":"Det er på loftet i det gamle, ærverdige "},{"type":"f1","title":"Moderne bibliotek","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg er en potet og kan gjøre alt mulig her på huset.","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy