JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

11:00 Driftstekniker

Eldreomsorgens MacGyver

2018100213162120230821171436
GODT KJENT: Berit Rodahl bruker store deler av arbeidsdagen hjemme hos enslige eldre. Hun har alltid med seg verktøy og gardintrapp.

GODT KJENT: Berit Rodahl bruker store deler av arbeidsdagen hjemme hos enslige eldre. Hun har alltid med seg verktøy og gardintrapp.

Simen Aker Grimsrud

Som liten skrudde hun fra hverandre radiostyrte biler. Nå har Berit Rodahl drømmejobben.
NY TEKNOLOGI: 515 analoge trygghetsalarmer er byttet ut med moderne, digitale apparater de siste årene. Driftstekniker Berit Rodahl er i dag på vei for å montere ny alarm hos en eldre kvinne.

NY TEKNOLOGI: 515 analoge trygghetsalarmer er byttet ut med moderne, digitale apparater de siste årene. Driftstekniker Berit Rodahl er i dag på vei for å montere ny alarm hos en eldre kvinne.

Simen Aker Grimsrud

simen.grimsrud@fagbladet.no

Den kan minne om bilen til Postmann Pat, men sølvfargen avslører at sjåføren ikke har blå uniform. Hun har briller, håret i hestehale og er pakket inn i en grønn regnjakke. Lasterommet er ikke fullt av brev, men av digitale trygghetsalarmer, kabler og sensorer. For en del eldre kunne hun like gjerne kjørt rundt med ufoer og måneraketter.

Berit Rodahl er en eldreomsorgens MacGyver på fire hjul, klar for å hjelpe de som sto igjen på perrongen da det digitale toget gikk.

Kommunene har kanskje vært digitale sinker selv, men nå spretter det opp teknologiske nyvinninger både her og der. En rapport fra Nasjonalt senter for e-helseforskning viser at over halvparten av kommunene har hatt egne velferdsteknologiprosjekter de siste årene. Når det blir flere eldre enn hender i eldreomsorgen, skal teknologien komme oss til unnsetning.

Kristiansund har etablert Helseinnovasjonssenteret, med nabokommunene som samarbeidspartnere. Her jobber Berit som driftstekniker. En drømmejobb for ei som har fagbrev i automatikk og i mange år gikk med vernesko i fabrikkhallen, men som i voksen aldre tok en u-sving og begynte i helsesektoren.

På besøk hos enslige eldre får hun også brukt sine menneskelige sider. Hun får servert mange historier. Noen ganger kommer tårene.

– Det kan være tøft å omstille seg til neste besøk, sier hun.

Vindusviskerne pisker bort sommerregnet i det Berit svinger inn på en smal vei bak tre grå blokker. Hun vet akkurat hvor hun kan parkere. En eldre dame i andre etasje skal få ny digital trygghetsalarm.

– Det er mest jobb med dem som ikke har hatt alarm før. Hvis noen kun har fasttelefon, vet jeg at jeg må sette av en time. Mange kan ikke begripe at de kan snakke til et apparat som ikke har en ledning i veggen. Andre tror de kan snakke til den røde alarmknappen på armbåndet, sier Berit.

Hun fisker ut en pappeske av lasterommet, hiver en bag med verktøy over skulderen og en over den andre og går med raske steg mot inngangsdøra.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy