I HØYDEN: – Hjemme hos folk ser vi alt mulig. Vi kan komme inn til samlere for eksempel, der det er bare en liten sti å gå på.
Kathrine Geard
Feierne holder stilen, og bruker tradisjonelle klær og beltespenner.
Kathrine Geard
kathrine.geard@fagbladet.no
Han har kneppet de blanke knappene på den svarte jakka. Tatt fram lykt og skrape, slengt håndspola over skulderen og klatret opp stigen. Nå står Harald Elgsaas på taket av boligen ute på Nordlandet. Han dytter en bøyelig stang med en sirkelrund kost ned i skorsteinen. Langt bak ligger Kristiansund sentrum innhyllet i gråvær og regn. Men ikke verre enn at feieren kan gjøre jobben sin. Er det skikkelig møkkavær, blir oppdraget utsatt. Han bruker ikke regntøy og bør ikke bli veldig våt.
https://www.youtube.com/watch?v=7V1TjCZSEsk
Harald Elgsaas (42)
Fagarbeider, Kristiansund brann- og redningsvesen, forebyggende brann og feiing
– Sot og vann går dårlig sammen. Vi skal jo inn til folk, forklarer Elgsaas.
Han hadde vært snekker i 18 år da hammeren ble byttet ut med feierkost og jobb i avdelingen under byens brann- og redningsvesen. Her har han fire kolleger. En av dem, Anders Vikhals, skimtes på et nabotak. Selv om de ser reine ut, må de dusje før de kan spise lunsj på stasjonen. Der er det strenge krav til hygiene.
– Det kan ofte skje at vi dusjer tre ganger i løpet av en dag.
Feiingen gjør de unna i sommermånedene. Folk fyrer ikke så ofte som før. Behovet for feiing er mindre. Det blir mest tilsyn og forebyggende arbeid.
– Da ser vi alt mulig. Vi kan komme inn til samlere for eksempel, der det er bare en liten sti å gå på.
Det kan ofte skje at vi dusjer tre ganger i løpet av en dag.
Harald Elgsaas