JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

08:15 Parkarbeider

Her blir Lauritz angrepet av svanen

2018100213171720230821171436

Werner Juvik

Svanen ble enkemann for et år siden, og nå er han blitt mannevond. Lauritz står lagelig til for hogg.

Sidsel Hjelme

I Kristiansunds Hovedpark stabber byens barnehagebarn på tur, her lufter melkesprengte mødre sitt avkom, og her får sykehjemsbeboere beundre rosebedene om det ikke stormer for hardt fra havet i vest. Folk er rause med godordene når de møter de ansatte som sørger for at det blomstrer og gror.

– Jeg liker å si at jeg er parksjef, ler Lauritz Schjølset. Han fyller snart 71 år og har jobbet i Kristiansund kommune i 12 av dem. Før det drev han eget gartneri, og overgangen fra det private var bratt, innrømmer han:

– Jeg trodde ikke akkurat det skulle være en sovepute å jobbe i kommunen, men det var mer fart i parkvesenet enn det jeg opplevde da jeg jobbet privat.

https://www.youtube.com/watch?v=iz_4F76jlVM

Lauritz Schjølset (71)

Parkarbeider i Kristiansund kommune

Noen ganger må Lauritz manne seg opp på jobben. Tre ganger i uka skal fuglene som holder til i en innhegning i parken mates. Duer, ender, høner – og altså en mannevond svane.

I en bod bak innhegningen fyller Lauritz en knallgul bøtte med fuglegodt. Valset havre, frø og annet spesialknask. Duene flakser og flokker seg omkring ham og napper i seg. Noen grådige måker ser sitt snitt til et gratis måltid på kommunens regning.

Den vakreste av dem alle, den velvoksne kritthvite svanen, viser imidlertid ingen interesse for innholdet i bøtta fra Felleskjøpet. Svanen som i årevis har svømt dammen rundt sammen med sin utvalgte, er blitt enkemann. Og mannevond. Den blåser seg opp, sprer vingene ut i angrepsposisjon, krummer den lange halsen.

Lauritz må veive den hvesende fuglen unna med armen for å ikke få seg et skikkelig hogg.

– Det er ikke maten, det er meg han er interessert i.

Tornene i rosebedet er derimot ingen trussel. Lauritz løfter på stammene og viser stolt fram rosene han plantet i mai – uten hansker.

– Gamle hender tåler det meste.

– Vi plantet 500 roser i parken her, og det har vært en kjempesuksess. Jeg er spesielt glad i denne rosa sorten som heter Beverly. Den er utrolig vakker.

Han fjerner avblomstrede roser med sikre snitt med rosesaksen.

– Se, her er det et nytt skudd. Kanskje rekker vi å få en rose til før høsten kommer.

Jeg liker å si at jeg er parksjef

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy