Karin E. Svendsen
karin.svendsen@fagbladet.no
Silje Bolme (22) hadde knapt hørt om yrket før hun begynte å utdanne seg til hudpleier. Det eneste som stod klart for 15-åringen som begynte på helse- og oppvekstfag på videregående, var at hun ville arbeide med mennesker. Men ikke bare med barn. Heller ikke bare med gamle. Hun ville jobbe med mennesker i alle aldre. Praksisuka på hudpleielinja ved Malvik videregående skole, ble avgjørende for yrkesvalget. Hit kom mennesker i alle aldre, og hudpleierne hadde god tid sammen med hver enkelt.
Fagbladets julekalender: Finn bokstavene og vinn Flax-lodd
– Familien var veldig fornøyd over yrkesvalget. Jeg har tre søstre og en mor. Særlig søstrene mine er flinke til å komme hit og ta vare på huden, forteller hun.
Fast stilling
Da hun var 18 år og ferdig utdannet hudpleier for tre år siden, fikk Silje Bolme en liten, fast stilling og noen ekstravakter ved H2 Cabina midt i Trondheim. Siden har den faste stilling økt til 30 prosent.
– Jeg arbeider ofte mer og håper å få økt den faste stillingen. Det er vanskelig å få jobb som hudpleier, så alt i alt har jeg vært heldig.
Selv om hun er ferdig med den formelle utdanningen, bruker Silje fremdeles mye tid for å lære mer. Innehaveren av salongen oppdaterer hver måned de ansatte om nye produkter og metoder. To ganger i året deltar Silje og hennes tre kollegaer på kurs arrangert av produktleverandørene.
– Jeg leser også mye fag på egen hånd, forteller Silje.
Noen vil ha ro, andre vil snakke
Et mykt pling signaliserer at en ny kunde er på vei inn. De lyse lokalene er fylt av behagelige dufter og lekre pakninger i pastell. Innenfor butikken ligger tre behagelig oppvarmede behandlingsrom.
Hudpleieren kommer nær innpå hver enkelt kunde under behandlingen. Hun må derfor ha evne til å lytte og til skape en behagelig atmosfære.
Ikke alle som besøker en velværesalong, er fortrolige med kroppskontakt, og ikke alle er interessert i personlige samtaler med hudpleieren. Noen trenger først og fremst ro. De legger seg ned på benken, puster dypt inn før de lukker øyne og munn.
Andre koser seg med deilige dufter, nærende kremer og behagelig berøring samtidig som de inviterer pleieren inn i en mer fortrolig prat.
– Jeg må se an hver enkelt, sier Silje.
All slags prat
Hudpleieren stiller seg åpen og lytter seg fram til om kunden vil snakke, og om hva han eller hun ønsker å prate om.
– Det blir mye snakk om været, forteller Silje. Og med trønderklimaet rett utenfor dørene, er de store og raske variasjoner mellom slaps, regn og vind, sommer og sol et nærmest uuttømmelig tema året rundt.
Men med mange timelange behandlinger og langsomme møter i løpet av dagen, har Silje større sans for den gode samtalen enn snakk om vær og vind.
– Jeg får servert mange gode historier, sier hun.
Analyserer huden
Selv om praten krydrer hverdagen i en velværesalong, er det selve behandlingen folk kommer for.
– Hvis kunden ønsker en ansiktsbehandling, analyserer jeg huden. Som regel vet han eller hun en del om egen hud og hva som trengs, mener Silje.
Den vanligste behandlingen er rens og pleie av ansikt med eller uten massasje. Nesten like ofte ønsker kundene farging av øyebryn og -vipper.
– Vi har også mange kunder som er plaget med akne eller pigmentering, forteller Silje.
Akne, eller sorte prikker, blir klemt ut. For å få bukt med pigmentflekker, også kalt leverflekker, kan Silje tilby en kur med peeling og fruktsitrusbehandling.
Salongen har mange faste kunder. Noen kommer hver fjerde eller sjette uke. Andre kommer enda litt oftere fordi de trenger å holde uren hud i sjakk, eller fordi de trenger en kur.
Varierte dager
Arbeidsdagen for hudpleiere som behersker mange felt, kan være svært varierte. Cabina tilbyr vanlige behandlinger som voksing og elektrolyse av kropp og ansikt for å fjerne uønsket hårvekst, kroppsmassasje, aromaterapi, manikyr og fotpleie. Silje Bolme møter derfor kunder med mange ulike ønsker og behov. I tillegg er hun selger ute i butikkavdelingen.
Silje har erfart at de fleste former for behandling er sesongbasert.
– Vi har flest ansiktsbehandlinger høst og vinter, mens behovet for fotpleie er størst om sommeren.
Livsstil preger huden
Aldrende og eldre kvinner utgjør kanskje fremdeles den største kundegruppen i velværesalongene. Men de siste årene har flere menn og flere yngre kvinner lagt seg på benken for å friske opp huden eller korrigere naturen. Ifølge hudpleieren begynner huden å eldes tidligere enn vi tror. Hun anbefaler derfor at vi begynner å gå til hudpleier allerede fra 25-årsalderen.
– For huden er livsstil og gener like viktig som alder, sier Silje Bolme.
Hun mener vi har godt av minst tre glass vann om dagen for å plumpe, eller fylle, huden fra innsida. Frukt og grønnsaker gir vitaminer som huden krever for å fornye seg. Sola, derimot, forårsaker tidlig aldring i form av tydelige linjer og pigmenter. Hardt vær kan også skade huden og føre til sprengte blodkar. Ø
– Noen har gode gener og beholder en jevn og ren hud lengre enn de fleste. Men vi kan reparere skadene av sol og vind, og minimere aldringens spor, sier Silje Bolme.
Denne saken ble første gang publisert i Fagbladet nummer 10/2017
Les også:
Beste med jobben
Se forskjellen og oppleve at kunden blir glad for forandringen.
Verste med jobben
Når kunden har overdrevne forventninger til hvilke mirakler vi kan utføre.
Derfor ble jeg hudpleier
Jeg hadde lyst å arbeide med både unge og eldre mennesker.
Fagbladets julekalender: Luke 10
Hver dag i desember presenterer vi et nytt yrke. I hver sak skjuler det seg en bokstav, som til sammen blir en setning når alle lukene er åpnet. Let og vinn. Send svaret til tips@fagbladet.no, inkl. navn og adresse, innen 31. desember 2018. Vi trekker ut tre vinnere som får ti Flax-lodd hver.
Les flere saker på Fagbladets julekalender.
Utdanning og jobbmuligheter
Utdanningen er tre år på videregående skole; Vg1 helse- og oppvekstfag, Vg2 hudpleie, Vg3 med praksis på skolen. 15 videregående skoler tilbyr utdanningen, i tillegg til en rekke private skoler.
Vanlige arbeidsoppgaver er ansiktsbehandling, kroppsmassasje, hårfjerning, sminking, manikyr og pedikyr.
Mange hudpleiere jobber i hudpleiesalonger, spa-sentre, parfymerier eller salgsavdelinger. Noen er ansatt, andre er selvstendig næringsdrivende med egen klinikk. De siste årene er det også blitt vanlig å finne arbeid innenfor helsevesenet, ved institusjoner, sykehjem, bofellesskap og lignende. De er også attraktive konsulenter og kursholdere i kosmetikkbransjen.
Hudpeleire kan også spesialisere seg i fotpleie, negldesign, vippeteknikk eller som sminkør og maskør i teater, film og TV.
Det er omtrent 1100 årsverk i hudpleie, fordelt på cirka 500 virksomheter.
Norske kosmetologers og hudpleieres forbund sluttet seg til Fagforbundet i 2014, og etter det har nesten 200 hudpleieutdannete vært medlemmer.
Foreningen har utviklet en godkjenningsordning der hudpleiere kan få godkjenning som hudterapeuter.
Vi reduserer skadene av sol og vind og aldringens spor.
Silje Bolme, hudpleier
{"324266":{"type":"m","url":"/image-3.324266.b07c05b88d","cap":"\nOGSÅ EN SELGER: Silje Bolme står bak disken når hun ikke har kunder inne til behandling. Hun anbefaler alltid ett eller flere produkter til kundene som har fåptt behandling.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"324268":{"type":"m","url":"/image-3.324268.190fd18eb4","cap":"\nFINNER ROEN:–Mange kunder trenger en rolig pause i tillegg til behandling, sier Silje Bolme i velværesalongen i Trondheim.\n","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"324271":{"type":"m","url":"/image-3.324271.66835a59d4","cap":"\nSTERKE FARGER: Silje Bolme fryder seg når en kunde velger noe annet enn hvite eller duse farger på neglene.\n\n","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Beste med jobben","closed":true,"place":"Noen vil ha ro, andre vil snakke"},{"type":"f1","title":"Verste med jobben","closed":true,"place":"Ikke alle som besøker en velværesalong, "},{"type":"f1","title":"Derfor ble jeg hudpleier","closed":false,"place":"Analyserer huden"},{"type":"f5","title":"Fagbladets julekalender: Luke 10","closed":false,"place":"Silje Bolme (22) hadde knapt hørt om yrk"},{"type":"f1","title":"Utdanning og jobbmuligheter","closed":true,"place":"Livsstil preger huden"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi reduserer skadene av sol og vind og aldringens spor.","place":"All slags prat"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}