Nå er det lov å kjøre uten fører

Det kan bety store forandringer for både bil- og busstrafikk. Samferdselsministeren er begeistret, sjåfører bekymret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært testet små selvkjørende minibusser, men på lukkede områder eller med passiv fører om bord. Hittil har det nemlig ikke vært lovlig å sende kjøretøy på egenhånd ut i trafikken.

Slipper utviklingen løs

Men nå kan det tillates. Like før jul ble «Lov om utprøving av selvkjørende kjøretøy» vedtatt enstemmig i Stortinget. 1. januar 2018 trer loven i kraft. I henhold til den nye love kan det etter tillatelse gjøres unntak fra veitrafikklovens bestemmelser om fører i kjøretøyet.

– Til nå har lovverket, med sin forutsetning om en ansvarlig fører, satt begrensninger for utprøving av selvkjørende teknologi – og dermed også for videre utvikling, skriver en begeistret samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i innlegg etter Stortingsvedtaket. Han framholder at teknologien er i rask frammarsj og vil få stor betydning.

Kommer i år

Dermed er det i prinsippet klart for å prøve ut alt som kan tenkes produsert av selvkjørende innretninger, fra små minibusser til store leddbusser.

Ruter, kollektivselskapet for Oslo og Akershus, har bestemt seg for å være i førersetet for buss uten fører. Allerede samme dag som loven var til første gangs behandling i Stortinget, la Ruter ut en Rfi-kunngjøring (Request for information) på den offentlige innkjøpsbasen Doffin. Der etterspør selskapet informasjon fra markedet foran videre anskaffelsesprosess.

– Nå kartlegger vi hva markedet er modent for. Ambisjonen er å ha et pilotprosjekt i gang på slutten av året, sier markedssjef Vibeke Harlem i Ruter.

Ruter ser for seg pilotprosjekter på to til tre år med selvkjørende kjøretøy, men hvor, hva og hvor stort er fortsatt i det uvisse.

SPØR MARKEDET: Ruter vet ennå ikke hva, hvor og hvordan, men et pilotprosjekt kommer i år, lover markedssjef Vibeke Harlem.
SPØR MARKEDET: Ruter vet ennå ikke hva, hvor og hvordan, men et pilotprosjekt kommer i år, lover markedssjef Vibeke Harlem.

– Tro ikke blindt på teknologene

Sjåfører og Oslo sporveiers arbeiderforening har liten tro på at selvkjørende kjøretøy skal overta i overskuelig framtid, men frykter for rekrutteringen med det sterke fokuset på at føreren skal bli overflødig.

– Lytt til sjåfører, ikke bare teknologer, ber Marit Sauge, bussjåfør gjennom nesten 30 år og leder av bussklubben i Oslo sporveiers arbeiderforening.

Hun og kollegene har mange historier der ulykker er unngått i siste sekund, takket være menneskelige evner som de tviler på at kan overføres til et dataprogram. Se undersak.

Håper på stor buss

Allerede nå testes små minibusser, for det meste sekssetere, i flere europeiske byer samt i Stavanger og Kongsberg.

– Vi vet ikke ennå om det er minibusser eller større kjøretøy vi kommer til å teste i Ruters område, men vi håper et prosjekt med stor buss vil være mulig, sier Harlem. Hun tror svarene vil komme etter Rfi-anbudet. Den har tilbyderfrist allerede i midten av januar.

– Foreløpig venter vi på hva markedet kan levere. Alt er i prinsippet mulig, og Ruter ønsker å være i forkant av denne utviklingen, sier Harlem.

Disse mulighetene ser Ruter for seg

De fem scenarioene Ruter skisserer i Rfi-kunngjøringen er:

• Scenario 1: Buss på stort område, uten definert rute. Den skal komme på forespørsel fra passasjerer, trolig via app. Kan tenkes brukt på hele Ruters område, opptil 5000 kvadratkilometer.

• Scenario 2: Buss på et mindre område, som kommer på bestilling fra passasjerene. Ellers likt som scenario 1.

• Scenario 3: Lokalbuss på lange definerte ruter. Den kan enten stoppe på alle stasjoner eller ved passasjersignal/bestilling.

• Scenario 4: Lokalbuss på kort rute i et begrenset område. For øvrig som scenario 3.

• Scenario 5: Shuttle-tjeneste til eller fra eksisterende transporttilbud. Buss som følger definert rute og stopper enten på alle stasjoner eller på signal fra passasjerer.

I gang allerede

Frist for leverandører til å svare på Ruters Rfi, er allerede midten av januar. Deretter følger evaluering og en til en møter med aktuelle leverandører. Etter dette vil det tas stilling til om det blir åpen konkurranse eller utarbeidelse av prosjekt med aktuelle leverandører.

At interesser fra markedet er stor, er det ingen tvil om. Ved starten av 2017 inviterte Ruter til dialogkonferanse om selvkjørende kjøretøy.

– Interessen var stor. Vi samlet deltakere fra forsikring, kjøretøyprodusenter, teknologibedrifter, bussleverandører og konsulentselskaper, forteller Harlem.

Powered by Labrador CMS