JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesliste i Gran kommune:

I denne kommunen satser Rødt og SV sammen til kommunevalget

Martha Berger (SV) og Dag Nicolaisen (Rødt) satser sammen mot høstens valg.

Martha Berger (SV) og Dag Nicolaisen (Rødt) satser sammen mot høstens valg.

Haakon Kalvsjøhagen, Hadeland

Mange i Gran kommune ønsket seg mer venstreorientert politikk ved forrige valg, men verken Rødt eller SV fikk nok stemmer til å komme inn i kommunestyret. Nå tar de grep foran årets kommunevalg.

2019022010200020230821171436

helge@lomedia.no

For fire år siden fikk SV 134 stemmer i Gran kommune og kom ikke inn i kommunestyret. Miljøpartiet de grønne kom inn med én representant med 63 flere stemmer. Ved samme valg fikk Rødt 67 stemmer.

Det betyr at hadde Rødt og SV slått seg sammen før forrige valg, ville de kapret denne plassen.

Til årets valg har Rødt og SV besluttet å stille felles liste.

– I lokalpolitikken er det ikke veldig stor forskjell på hva vi mener, sier Dag Nicolaisen i Rødt.

For små lokalpartier har et samarbeid har imidlertid gitt langt flere fordeler enn bare en fellesliste.

– Vi har fått et bredere diskusjonsnivå og diskusjonsforum. Og det blir mye enklere å drive valgkamp. Vi blir flere som kan ta i et tak, sier Dag Nicolaisen i Rødt.

På høstens valgliste er det seks toppkandidater som får dobbelstemme – såkalt stemmetillegg – tre fra hvert parti. Dermed er det opp til velgerne å bestemme hvem som skal få plass i kommunestyret.

Rom for uenigheter

Nicolaisen er åpen om at partiene har sine motsetninger, men at ingen av dem ønsker at begge står utenfor kommunestyresalen.

– Det er nok saker vi ikke er enige om. Vi har litt forskjellig ståsted politisk. Men det er ikke noe tema. Nå skal vi sammen diskutere og komme fram til løsninger på lokale saker. Vi behøver heller ikke bli enige, for den saks skyld. Det er jo bare et valgteknisk samarbeid, poengterer han.

– Det er bare så uendelig viktig å være del av kommunestyret og ta del av det som skjer der, sier Dag Nicolaisen, som var Rødts medlem av nominasjonskomiteen.

Han engasjerte seg i SF i sin tid, under starten i 1961. Og han gikk senere til AKP fra 1967.

Da han ble kontorsjef i kommunen måtte han slutte å selge Klassekampen på gata, og legge politikken på is. Som pensjonist er han tilbake.

Ikke nasjonalt

Målet er å gjøre seg mer synlige i det politiske landskapet i kommunen, mener SVs medlem av nominasjonskomiteen, Martha Berger.

– Når verken MDG eller Venstre stiller liste i Gran vil velgerne nå få et godt alternativ, mener Berger.

– I kommunestyret blir det blir viktig å jobbe for gode kommunale tjenester, og mot at større, multinasjonale velferdsprofitører får innpass, sier Martha Berger til lokalavisen Hadeland.

Både hun og Dag Nicolaisen presiserer at private aktører lokalt, for eksempel innenfor eldreomsorg og barnehage, ikke sorterer under begrepet velferdsprofitører.

– Det finnes mange flinke folk i lokalt næringsliv. For meg er det viktig å bidra til å skape arbeidsplasser. Jeg er også opptatt av å få til et godt samarbeidsklima i kommunestyret. Uansett politisk parti har vi felles interesse i å skaffe mer penger, som igjen kan brukes til å skape velferd lokalt, sier Dag Nicolaisen.

Dette er saken:

*Verken Rødt eller SV kom inn i kommunestyret i Gran ved forrige lokalvalg

*Nå har de bestemt seg for å stille felles liste – noe som ville gitt én representant om man hadde slått sammen stemmene til Rødt og SV ved forrige kommunevalg

*Hvilket parti som får inn sin(e) kandidater avgjøres av hvilke kandidater som får flest stemmer blant dem som har stemt på felleslista

* En av initiativtakerne til samlingen er forfatteren Leif Høghaug. Han er ikke medlem hverken av SV eller Rødt, men kaller seg partiuavhengig sosialist. I fjor ga han ut boka «Alt skal bli forandra» sammen med Anne Marit Godal. Boka består av 100 arbeiderdikt om fellesskap og kamp

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy