JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jean er anklaget for folkemord: Sluppet fri etter ett år og fire måneder

FRI: Jean Budenger er med i Fagforbundet og jobber med barn og unge i Vestvågøy i Lofoten. Kripos opprettholder siktelsen mot ham, men slapp han fri fredag 27. september.

FRI: Jean Budenger er med i Fagforbundet og jobber med barn og unge i Vestvågøy i Lofoten. Kripos opprettholder siktelsen mot ham, men slapp han fri fredag 27. september.

Øystein Windstad

Jean Budengeri er medlem i Fagforbundet og siktet for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda i 1994. Fredag gikk han ut av porten til Bodø fengsel etter over ett år i varetekt.

2019093013513020200111123310

oystein.windstad@fagbladet.no

Jean Budengeri jobber til vanlig som barne- og ungdomsarbeider i Vestvågøy kommune i Lofoten. Den 5. juni 2018 ble han arrestert og siktet for drap og medvirkning til drap under det rwandiske folkemordet i 1994.

– Vi er glade for at han nå har sluppet fri og vil fortsette å jobbe for at saken mot han blir henlagt, sier hans forsvarer Brynjulf Risnes til Fagbladet.

Fagbladet er eneste norske mediehus som til nå har intervjuet Budengeri. I et intervju fra sommeren 2019 sa han blant annet at det er helt utenkelig at han skal ha deltatt i volden mot tutsi-minoriteten. Blant annet fordi han er selv er gift med ei tutsi-kvinne.

• Fagforbundet-medlem: – Rwandiske myndigheter ville jeg skulle bli spion

Avdekket falske anklager

Tidligere har Fagbladet skrevet at Budengeris forsvarsteam sier de har avdekket at det kommet flere falske anklager mot ham. Kripos har reist til Rwanda og avhørt flere vitner.

Risnes og teamet han leder hos Matrix advokater sier de oppdaget ved stikkprøver at to tolker oversatte det vitnene fortalte, helt feil til Kripos.

Blant annet oversetter en tolk til Kripos at vitnet sier Budengeri drepte folk, selv om vitnet aldri sa det. Risnes omtalte de mange og falske tolkeoversetningene til Kripos som en skandale.

• – Kripos lurt trill rundt av tolker som lyver

Kripos: – Fortsatt siktet

På e-post svarer politiadvokat Espen Hanken i Kripos dette om løslatelsen av Budengeri:

"Kripos pågrep tirsdag 5. juni 2018 en mann i 50-årene, siktet for drap eller medvirkning til drap under folkemordet i Rwanda i 1994. Mannen er opprinnelig fra Rwanda, og kom til Norge som flyktning via UNHCR i 2006. Han ble norsk statsborger i 2014. Saken etterforskes med sikte på at videre straffeforfølgning i Norge. Siktede har sittet i varetekt i snart 1 år og 4 måneder, med grunnlag i fare for bevisforspillelse. Kripos besluttet fredag 27. september å løslate siktede mot fengslingssurrogater, blant annet meldeplikt. Beslutningen er tatt etter en samlet vurdering av fengslingsvilkårene i forhold til den bevissikring som så langt er foretatt i etterforskingen. Kripos har til nå avhørt over 100 vitner i saken i Rwanda. Mistanken mot siktede er ikke svekket, og etterforskingen fortsetter"

Folkemordet i Rwanda

• Folkemordet startet 7. april i 1994 og varte i 100 dager.

• Det er estimert at over 800.000 mennesker ble drept, mange med macheter og klubber.

• Rwandiske myndigheter mener at det skjuler seg seks personer som har deltatt i folkemordet i Norge.

• Land som Storbritannia, Frankrike og Belgia har sluttet å utlevere personer anklaget for folkemord til Rwanda.

• Grunnen er flere tilfeller av falske anklager fra rwandiske myndigheter og fare for justismord.

• Fra før er 19 personer i Norge anklaget for folkemord.

• Politiet mente at 15 av anklagene ikke var reelle og henla sakene som intet straffbart forhold.

• To av sakene ble henlagt etter bevisets stilling.

• En mann ble dømt til 21 års fengsel i Bergen.

• Den siste saken pågår fortsatt og det er dokumentert flere falske anklager.

(Kilde: New Times, Fagbladet, Courts and Tribunals Judiciary (Britisk domstol) og Ny Tid)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy