JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jørn Eggum i Fellesforbundet: – Jeg kjenner meg ikke igjen i denne kritikken

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets Jørn Eggum mener han blir beskyldt for å være kvinnefiendtlig. – De tar rett og slett feil når Fellesforbundet beskyldes for å være ute etter de lavlønnede kvinnene i offentlig sektor, skriver han i dette debattinnlegget.

2019031113015320230821171436

Leder i Fellesforbundet

Sara Bell og flere andre tillitsvalgte i Fagforbundet kommer i et innlegg 8. mars med kraftige salver mot det de kaller for «de mannsrike LO-forbundene» og herunder særlig oss i Fellesforbundet.

Vi blir beskyldt for å representere «den svake forståelsen for realiteten av kvinners vilkår i det norske arbeidslivet.» Jeg kjenner meg ikke igjen i denne kritikken.

Bell og de andre tar rett og slett feil når Fellesforbundet beskyldes for å være ute etter lavlønnede kvinner i offentlig sektor. Tvert imot – jeg mener de lavlønnede i kommune og stat fortjener hver krone de har fått i tillegg. Min bekymring er knyttet til den generelle lønnsutviklingen hvor vi ser at offentlig sektor i stort løper ifra lønnsutviklingen i konkurranseutsatt industri. Det er min plikt å påpeke dette, uten å bli beskyldt for å være kvinnefiendtlig.

En viktig årsak til denne utviklingen er lønnsfesten vi har sett eksempler på blant toppledere og toppbyråkrater innen stat, kommune og ikke minst i helseforetakene. Den må stoppes. Vi som ønsker en sterk oppslutning om offentlig sektor, og at velferdsoppgavene skal løses i fellesskap, må også ta et ansvar for at lønnsutviklingen i stat og kommune har legitimitet i befolkningen.

Fellesforbundet slåss for de lavtlønnte, og blant dem er det som kjent flest kvinner. I lønnsoppgjør etter lønnsoppgjør har vi lagt vekt på heving av minstelønningene, egne lavlønnstillegg og styrking av lavlønnsgarantier. Vi har gått inn for egen likelønnspott knyttet til bedrifter der det kan dokumenteres manglende likelønn. Vår kamp mot sosial dumping, nulltimers kontrakter og for hele stillinger har også som mål å sikre mer likelønn.

Den viktigste årsaken til forskjell i lønn mellom menn og kvinner skyldes ulik rekruttering til yrker. Det får vi ikke endret bare gjennom lavlønnsprofil i oppgjørene. Det må også skje ved at kvinner i større grad enn i dag velger yrker med bedre avlønning. Derfor deltar vi for eksempel i arbeidet med å rekruttere flere kvinner til byggfagene.

Jeg blir helt oppgitt når skribentene antyder at Fellesforbundet planlegger å gå inn for en ekstra ferieuke for å hindre reform om reduksjon i daglig arbeidstid. Vi stod sammen med Fagforbundet da LO prioriterte den femte ferieuka. Vi stod sammen med Fagforbundet på LO-kongressen i 2017 da Kongressen enstemmig vedtok å se på mulige framtidige arbeidstidsforkortelser. Vi deltar nå sammen i dette arbeidet. Det arbeidet baserer seg blant annet på det Kongressen sa, nemlig at «hvor raskt og omfattende reduksjonene kan skje, er avhengig av hvor mye av veksten som ellers blir tatt ut i investeringer, i kjøpekraftsforbedringer eller andre velferdsgoder.» Vi har stått sammen om reformer i pensjonssystemet som å sikre at folk kan avslutte i arbeidslivet 62 år på en verdig måte, samtidig med reformer som legger til rette for at de som ønsker å jobbe lenger, kan det.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy