JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap etterlyser flere tiltak

– Vi mangler en plan for fagskolene

OFFENSIV: Tone M. Sønsterud (AP) ønsker en klarere plan for å øke antall studentere på fagskolene.

OFFENSIV: Tone M. Sønsterud (AP) ønsker en klarere plan for å øke antall studentere på fagskolene.

Karin E. Svendsen

– Vi savner konkrete mål og en plan for å ruste opp yrkesfagutdanninga, sier stortingsrepresentant Tone M. Sønsterud (Ap).

2017021713243520230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

Tone M. Sønsterud, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, sier at regjeringen har mange gode forslag til hvordan fagskolene kan styrkes. Men hun mener det er mulig å gjøre mer enn regjeringen legger opp til for å øke antall studenter i fagskolene.

Etterlyser opptrappingsplan

AP-representanten savner først og fremst en plan for å styrke fagskolene.

– En opptrappingsplan for fagskolene bør bygge på en analyse av hvor mange, og på hvilke områder, vi trenger folk med fagskoleutdanning i framtida, mener Tone M. Sønsterud. En slik opptrappingsplan ligger ikke i den meldinga regjeringen la fram for stortinget i desember.

Sønsterud opplyser at Ap de tre siste årene har lagt inn og finansiert rundt 300 nye studieplasser årlig til fagskolene.

– Det betyr at vi ville hatt 1000 flere studieplasser om vi hadde sittet med regjeringsmakta, sier hun.

Studiepoeng gir status

AP støtter mange av regjeringens forslag; blant annet at fagskoleutdanning skal gi studiepoeng. Sønsterud tror det vil heve status på fagskoleutdanninga selv om det er læringsutbyttet som skal ligge til grunn ved overganger til universiteter eller høgskoler. Hun antar også at studiepoeng for fagskoleutdanning vil gjøre det lettere for folk flest og arbeidsgivere å skjønne at dette dreier seg om en høyere yrkesfaglig utdanning.

– LO er blitt hørt

Også LO er først og fremst positiv til stortingsmeldinga. LO-sekretær Trude Tinnlund er lettet over at stortingsflertallet har beveget seg.

– Vi er heldigvis blitt hørt på mye, sier hun.

Noe av det som er positivt med de foreslåtte tiltakene, er ifølge Tinnland at statusen til fagskolene og fagskoleutdanning utvilsomt blir hevet.

Uenighet om eierskap

På spørsmål om hvem som bør eie fagskolene, sier AP-representanten Sønsterud at det spørsmålet ble avgjort da Stortinget behandlet regionmeldinga for et år siden. Stortingsflertallet, inkludert Arbeiderpartiet, gikk da inn for at fylkene fortsatt skal eie fagskolene. Hun tror det er viktig for å sikre god kontakt med regionalt arbeids- og næringsliv.

Trude Tinnlund i LO beklager at stortingsflertallet fremdeles ikke ønsker at staten skal eie fagskolene.

– For å gi fagskolene status på linje med universiteter og høgskoler, må den befestes ved at også fagskolene eies av staten og får et egen post på statsbudsjettet, sier hun.

Tinnlund frykter Fagskolens muligheter til å få sin rettmessige plass og status ofres for å gi regionreformen innhold.

Stortinget tar saken i mai

Helt på tampen av sin andre regjeringsperiode oppnevnte den rødgrønne regjeringen Grund-utvalget som i desember 2014 la fram utredningen Fagskolen – et attraktivt utdanningsvalg.

To år etter kunne den nåværende regjeringen presentere stortingsmeldingen Fagfolk for fremtiden. Sønsterud er medlem av Stortingets kirke- utdannings- og forskningskomité, og komiteens saksordfører når Stortinget 2. mai skal behandle stortingsmeldinga Fagfolk for fremtiden.

Videreutdanning for fagfolk

Med fagskoleutdanning menes yrkesrettede utdanninger som bygger på videregående opplæring (fagbrev) eller tilsvarende realkompetanse. Fagskolene arbeider tett med arbeidslivet for at utdanningstilbudene skal være i tråd med kompetansebehovene på arbeidsmarkedet. NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) godkjenner fagskolene og utdanningstilbudene deres.

Regjeringen foreslår

* En utviklingspott på 35 millioner kroner

* Rett til å være del av en studentsamskipnad

* Bedre overgang til universitets- og høyskoleutdanninger

* Nytt nasjonalt opptakssystem

* Ny tilskuddsordning for fagskoleutdanning

* Å kartlegge og heve kompetansen blant fagskolelærerne

* Å bedre kunnskapsgrunnlag om fagskoleutdanningen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy