JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Menn i helse:

Akershus har fått 35 helserekrutter

HELSEMENN: Felles for de 35 helserekruttene er interesse for å arbeide med mennesker. Foran: Rune Breiby og Hanne Mensner Lerstang.

HELSEMENN: Felles for de 35 helserekruttene er interesse for å arbeide med mennesker. Foran: Rune Breiby og Hanne Mensner Lerstang.

Karin E. Svendsen

Rune Breiby og 34 andre menn fra Akershus har begynt på en ny karriere. De er blitt helserekrutter, og snart er de helsefagarbeidere.

2016040513461220230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

• SE MUSIKKVIDEO: Menn i helse - Bakom skyene

Mandag var første arbeidsdag på sykehjem for 35 ferske helserekruttene i Akershus. Dagen etter hadde de en samling med teoretisk undervisning om blant annet demens. Nå gjenstår 12 ukers praksis sammen med veileder.

Maskulint miljø på nytt sjukehjem

Trenger fagbrev

Rune Breiby fra Oppegård har arbeidet hele livet, men aldri skaffet seg papirer på alt han kan.

– Nå fikk jeg muligheten både til å lære faget og til å skaffe meg fagbrev, forteller han. Breiby, som har arbeidet som assistent både på sykehjem og SFO i mange år, grep sjansen.

– Jeg er interessert i å kunne faget. Dessuten er det er blitt vanskelig å få fast ansettelse uten formell kompetanse, sier 51-åringen.

Følg Fagbladet på Facebook

Beste praksis

Fram til sommeren skal Rune Breiby og fire andre helserekrutter følge turnusen til og arbeide sammen med hver sin veileder på Bjørknes sykehjem.

Hanne Mensner Lerstang, prosjektmedarbeider i KS, opplyser at alle helserekruttene skal arbeide på sykehjem i sin kommune fram til sommeren.

– Sykehjem er den mest allsidige og krevende praksis vi kan gi dem. Dessuten er det i eldereomsorgen rekrutteringsbehovet er størst, sier hun.

Drømmen

Rune Breiby er enig i at sykehjem er en god skole, og at det er en type arbeidsplass hvor du får testet om du passer i yrket. Selv håper han på ei framtid hvor han får arbeide med barn, unge eller i en boenhet for mennesker med ulike utfordringer.

Få nyhetsbrevet vårt her

Gjennom nåløyet

Hele 106 menn meldte sin interesse for å bli helserekrutt i Akershus. Av disse kom 80 inn til intervju, og 35 gikk videre til en periode med litt teori og 12 ukers praksis. Etter ny utvelgelse vil deretter inntil 30 deltakere fortsette på veien fram mot fagbrev som helsefagarbeider. De tilbys sommerjobb innen helsesektoren, før de til høsten begynner på et komprimert Vg1 og deretter Vg2. Høsten 2018 vil de første ta fagbrevet etter minimum ett års læretid.

Voksen kompetanse

Menn i helse, som startet som et prosjekt i Trondheim kommune i 2010, er nå etablert i åtte fylker. Hittil har 42 helserekrutter tatt fagbrevet, og flere hundre er underveis.

Frode Rønsberg, nasjonal koordinator, opplyser at halvparten av helserekruttene som har tatt fagbrev, har fått meget godt bestått til fagprøven.

– Selv om utdanningsløpet er komprimert, er det ingen lettvint vei til fagbrev. De gode resultatene viser at livserfaring kompenserer for lengre utdanning, mener han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy