JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fagskolen er ukjent for ungdom

Fagarbeider: Slik øker du lønna med 20.000 kroner

UTTELLING: – Vi jobber for at spesialisering på fagskolenivå skal gi uttelling i hele arbeidslivet, sier Silje Kjørholt.

UTTELLING: – Vi jobber for at spesialisering på fagskolenivå skal gi uttelling i hele arbeidslivet, sier Silje Kjørholt.

Karin E. Svendsen

Voksne kvinner utgjør flertallet på fagskolestudier i helse og oppvekst. Unge fagarbeidere vet lite om hvilke muligheter som fins for videreutdanning. Fagarbeidere som er ansatt i kommunen, kan nå få 20.000 kroner ekstra i lønn hvis de har utdanning på fagskolenivå.

2017092210491920230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

– Jeg tror mange elever og unge fagarbeidere ikke kjenner til at de kan spesialisere seg. Derfor velger de bort fagskolen, sier Silje Kjørholt, leder i Organisasjonen for Norske Fagskolestudenter (ONF).

Arbeidsgiver oppfordrer til spesialisering

Kjørholt sier at blant dem som spesialiserer seg på fagfeltene helse og oppvekst, er de fleste godt voksne kvinner som arbeidsgiver har oppfordret til å ta en videreutdanning.

– Vi tror mange ungdommer er uvitende om fagskoletilbudene og muligheten til å ta en videreutdanning på fagskolen, sier hun.

ONF-lederen er overbevist om at bedre informasjon om fagskolen er nødvendig for at ungdom skal ta et informert valg.

Derfor kjører ONF nå en kampanje på sosiale medier for å øke kunnskapen om fagskolene og lokke flere unge til å spesialisere seg som fagarbeidere.

Stort behov for spesialisering

Det som kjennetegner tilbudene fra fagskolene, er at de som regel er utviklet i samarbeid med arbeidsgiver. Videreutdanningen er derfor godt tilpasset arbeidsgivers behov for kompetanseheving.

Silje Kjørholt mener det er gode jobbmuligheter for helsefagarbeidere og barne- og ungdomsarbeidere som tar en videreutdanning på fagskole.

En undersøkelse KS har gjort, viser at sju av ti kommuner ønsker at helsefagarbeiderne deres skal gå videre på en fagskole for å dekke kompetansebehovet, sier hun.

ONF-lederen mener også at mange sykehus trenger helsefagarbeidere med spesialisering, blant annet i barsel.

Mer lønn og høyere status

Fagarbeidere som arbeider i kommunen, får fra 1. august i år 20.000 kroner ekstra i lønn hvis de har utdanning på fagskolenivå. Tillegget blir gitt i lokale forhandlinger dersom arbeidsgiver går med på det. Det vil si at arbeidsgiver må være villig til å plassere fagarbeideren i en stillingskode som gir lønnsøkning, ifølge Hovedavtalen mellom Fagforbundet og KS.

– Vi jobber for at spesialisering på fagskolenivå skal gi uttelling i hele arbeidslivet, sier Silje Kjørholt.

ONF er fornøyd med lovforslaget om at utdanning på fagskole skal gi studiepoeng i stedet for fagskolepoeng som nå. Studentorganisasjonen håper også at studiepoeng kan tildeles tidligere studenter når ny fagskolelov blir vedtatt. Dermed kan de som allerede har tatt en utdanning på fagskole, få utskrevet nye vitnemål med studiepoeng.

– Både økt lønn og studiepoeng bidrar til økt anerkjennelse av fagskoleutdanningen, mener Silje Kjørholt.

Hva er en fagskole?

Det fins om lag 70 private og 45 offentlige fagskoler over hele landet.

Fagskolene tilbyr høyere yrkesrettet utdanning på inntil to år.

Utdanningen er ofte tilrettelagt slik at den kan kombineres med jobb og familie.

Studiene ved en fagskole måles i dag i fagskolepoeng, og viser den forventede arbeidsbelastningen studiet har. Et ettårig studium på heltid gir for eksempel 60 fagskolepoeng. De fleste helsefagarbeidere og barne- og ungdomsarbeidere studerer deltid og bruker to år på 60 fagskolepoeng. Forslag til ny fagskolelov åpner for at fagskoleutdanning gir studiepoeng.

Hva koster det å gå på fagskole?

Prisen på utdanningene varierer avhengig av utdanning og utdanningssted.

Noen fagskoler blir finansiert av det offentlige og er dermed gratis. Fylkeskommunene tilbyr for eksempel offentlige finansierte tekniske og helsefaglige utdanninger. Men vanligvis må studentene selv betale for studiemateriell pluss reiser til studiested.

Foreløpig er det få barne- og ungdomsarbeidere som får dekket utgiftene til en videreutdanning på fagskolenivå.

De fleste private fagskolene mottar ikke støtte fra det offentlige. Utdanningen blir da finansiert av studieavgifter som studentene betaler.

Siden prisene varierer sterkt, kan det være nyttig å undersøke prisen på ditt studium på skolens nettside.

Organisasjon Norske Fagskolestudenter (ONF) organiserer 9.000 av de 15.000 studentene på fagskolene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy