JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse-VM: Jenny (22) satser på pallplass i Brasil

ØVER TIL VM: Jenny Fossan oppfordrer pasienten til å løfte beinet etter hofteoperasjonen. Veileder og dommer Yvonne Soggemoen følger med.

ØVER TIL VM: Jenny Fossan oppfordrer pasienten til å løfte beinet etter hofteoperasjonen. Veileder og dommer Yvonne Soggemoen følger med.

Marius Fiskum

Norgesmester Jenny Fossan sikter mot pallen når hun skal konkurrere mot verdenseliten i helsearbeiderfaget.

2015062012000020150819124642

karin.svendsen@fagbladet.no

Jenny Fossan har gjennomført generalprøven foran VM i helsearbeiderfaget i Brasil. Det gjorde hun på Jekta storsenter i Tromsø torsdag.

Norgesmester i helsearbeiderfaget, Jenny Fossan (22), reiser til Brasil og Yrkes-VM (Worldskills) i august. Her møter hun atten kandidater i konkurranse om VM-tittelen. Etter generalprøven i Tromsø torsdag følte hun seg lettet og optimistisk. Hun selv og veilederen hennes, Yvonne Soggemoen, understreker at i Brasil blir konkurransen knalltøff.

– Men jeg kan jo ikke reise uten å sikte høyt, synes Fossan.

– Lovende

Iren Luther var blant tilskuerne på generalprøven.

– Dette ser lovende ut. Jenny er virkelig flink, var hennes kommentar etter å ha sett VM-kandidaten i møte med den første "pasienten", en 74 år gammel hofteoperert kvinne. Luther, som er sykepleier og nestleder i Fagforbundet Seksjon helse og sosial, reiste til Tromsø for å overvære generalprøven sammen med publikum og tillitsvalgte fra Balsfjord og Tromsø.

Fire pasienter

I Brasil skal VM-deltakerne gjennom 19 øvelser i løpet av fire dager. Jenny Fossan tok seg av fire pasienter, alle spilt av Stine Klippenberg, i løpet av generalprøven på fire timer. Hun informerte, støttet og motiverte pasienter med astma, brystkreft og lungebetennelse, i tillegg til hoftepasienten, til å ta best mulig vare på seg selv.

All kommunikasjon foregikk på engelsk siden det er konkurransespråket.

Trent språk

– Helsearbeiderne og servitørene er de eneste som bruker mikrofoner under VM, opplyser ekspertdommer og veileder Yvonne Soggemoen. Hun mener helsearbeiderkonkurransen kanskje er den tøffeste, nettopp fordi deltakerne må kommunisere så mye samtidig som de arbeider.

En viktig del av forberedelsene har derfor vært fire ukers arbeid i Florida. Ifølge VM-kandidaten var det nyttig både for å få språktrening og for at hun og veilederen ble godt kjent og samkjørt.

Mange å takke

Jenny Fossan har også arbeidet ei uke på Universitetssykehuset i Nord-Norge (Unn) og to dager på et rehabiliteringssenter i oppløpet til VM.

– De var veldig positive og tok godt imot meg, sier Fossan. Hun syns også Balsfjord kommune fortjener ros for å ha gitt henne permisjon for å øve, pluss at hun i januar fikk full stilling.

- Jeg er også glad for at Yvonne og Stine, som selv er EM-mester, gir så mye av seg selv for at jeg skal komme langt, sier hun. VM-kandidaten mener også Fagforbundets bidrag med lønn på øvingsdager og dekning av reiseutgifter har vært avgjørende for at de tre har fått mulighet til å komme sammen og øve.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy