SA OPP: Joslin Zeito sa opp jobben på salongen Wax on Wax off fordi hun er kritisk til arbeidsforholdene og kontraktene der hun risikerte lønnstrekk. Eller krav om opp mot 250.000 kr om hun sa opp og ikke sa ifra om hvor hun skulle jobbe etterpå.
Øystein Windstad
ØYSTEIN WINDSTAD
oystein.windstad@fagbladet.no
De fjerner hår fra legger og bikinilinjer. De trimmer bryn og negler og skyter Botox i rynker og lepper. De gjør at folk føler seg vakrere når de går ut av behandlingsrommene.
Mange av dem har kommet til Norge med en drøm om gode lønns- og arbeidsvilkår, men opplever det stikk motsatte.
Joslin Zeito er en av dem. For sju år siden hoppet hun på bussen fra Stockholm til Oslo.
Hennes møte med skjønnhetsindustrien ble noe helt annet enn hun hadde drømt om.
Nå er historien hennes en del av Fagforbundets stadig voksende bunke med eksempler på alt fra useriøse forhold, brudd på arbeidsmiljøloven og nå nylig en dom for grov utroskap og skattesvik.
Elin Ørjasæter: – Dette er kvinnenes byggebransje
Milliardindustri
Skjønnhetsbransjen er en voksende milliardindustri. Hvor stor, er imidlertid uklart fordi Statistisk sentralbyrå sluttet å rapportere fra denne bransjen i 2013, da omsetningen lå på rundt 1,6 milliarder kroner.
– Det var utelukkende et spørsmål om ressurser og prioriteringer hos oss, forklarer Jakob Kalko, seksjonssjef for næringslivets strukturer i SSB.
Spørsmålet er om bransjen er for uoversiktlig til å få pålitelige data fra.
Et anslag fra distributøren Beauty Technology, gjengitt i ABC nyheter og Finansavisen, viser imidlertid at antallet klinikker i Norge er minst tredoblet de siste seks årene.
KJEDE: Skjønnhetskjeden Wax on Wax off har etablert seg med fem salonger i Oslo og en i Bergen de siste årene. Fagbladet har intervjuet flere tidligere ansatte som er kritisk til arbeidsforholdene og som sluttet i sinne.
Øystein Windstad
Dømt for grov utroskap
En av aktørene som har sett mulighetene i denne vekstbransjen, er hudpleiekjeden Wax on Wax off. Selskapet har fem salonger i Oslo, 38 ansatte og omsetter for 25 millioner kroner i året, ifølge rettsdokumenter fra 2018.
Kjeden eies og drives av Ingvild Sæterhaug. Samboeren hennes, som ifølge henne selv leies inn av Wax on Wax on for «praktiske oppgaver», ble nylig dømt i Oslo tingrett til fengsel i to år og ti måneder for å ha overført 30 millioner kroner fra flere skjønnhetsselskaper inn på egen konto. Ifølge politiet har deler av beløpet gått til å dekke selskapenes utgifter mens 13 millioner skal ha gått til private formål.
Mannen har siden 2004 startet og drevet flere selskaper i skjønnhetsbransjen, og er tidligere idømt konkurskarantener.
Mannen innrømmer å ha brukt av selskapenes penger. Men han mener 11 millioner kroner, og ikke 13 millioner, gikk til han selv.
Foruten grov utroskap innebærer dommen grovt skattesvik og unndragelse av fire millioner kroner. Han får heller ikke drive, eie eller ha ledende stillinger i selskap på fem år. Dommen er ikke rettskraftig, og dermed uvisst hvorvidt mannen vil anke.
Risikerte lønnstrekk på 5.000 kroner
Våren 2017 fikk Joslin Zeito jobb i kjedens salonger på Majorstua og Blindern i Oslo.
Mens hun så studentene henge over bøkene sine på universitetet, satt hun selv med kontrakter hun knapt forstod, og som i ettertid har fått fagforeningsfolk og eksperter på arbeidsrett til å steile.
Fagbladet har fått innsyn i arbeidsavtalen Zeito ble tilbudt. Der står det at hun vil få krav om å tilbakebetale minimum 25.000 og opp mot 250.000 kroner om hun sier opp, og ikke informerer om at hun skal starte i en konkurrerende salong.
I en annen kontrakt, fra mars 2018, står det at den ansatte har en bruttolønn på 30.000 kroner i måneden. Ikke uvanlig i en lavtlønnsbransje.
Men det står også at lønnsavtalen er «personlig» og noe som «ikke skal deles med kollegaer».
Hvis hun gjør det, vil hun ifølge avtalen bli trukket 5.000 kroner i måneden:
5000 MINDRE: Kontrakten fra Wax on Wax off viser at en ansatt risikerer lønnsstrekk på 5000 kr i måneden for å snakke om lønna til kollegaer.
Øystein Windstad
I en annen kontrakt fra 2017 står det: «Lønn er en privatsak, den er resultatbasert og det skal være en sak mellom deg og din nærmeste leder. Det aksepteres ikke at du deler slik informasjon med kollegaer, det kan evt gi negative konsekvenser som redusert garantilønn».
Ifølge advokat Olle Nohlin i advokatfirmaet Matrix er dette lovstridig.
– Det du har i lønn, er et personlig forhold som du kan snakke om. Å ilegge bot eller lønnsreduksjon er det ikke rettslig anledning til. Det er altså ikke lov, sier han.
Fikk nok
Arbeidsgiver forventet at Zeito skulle stille opp på kurs og arrangementer på fritiden, gratis. Ansatte som ikke møtte opp på fritida, fikk 200 kroner i lønnstrekk, ifølge en e-post Fagbladet har fått tilgang til.
– Jeg har regnet på det og kommet fram til at jeg hadde en timelønn på mellom 110 og 130 kroner de beste månedene. Til slutt fikk jeg nok av forholdene og gikk til fagforeningen, forteller Zeito.
Hun mener imidlertid at mange av kollegaene er redde for å gjøre som henne.
– Kollegaene mine var kjemperedde for å miste jobbene sine. De var redde for å motsi ledelsen, fordi de fryktet å miste jobben på dagen. De blir utnyttet fordi de er redde og ikke tør å stå opp for rettighetene sine. Det gjør at selskapet kan holde på som dette år etter år, sier Zeito.
BØTER: Dette dokumentet fra Wax on Wax off viser at de ansatte risikerer flere typer bøter. Det står at om det blir bøter fra Arbeidstilsynet eller Skatteetaten for feil gjort av de ansatte, må de selv betale disse bøtene.
Fagbladet
Tillitsvalgt: – Kynisk utnyttelse av unge kvinner
I snart et år har tillitsvalgt Stig Berntsen i Fagforbundet i Oslo gått fra skjønnhetssalong til skjønnhetssalong i hovedstaden for å finne ut hva slags arbeidsforhold kvinner som Joslin jobber under.
Han kaller det kynisk utnyttelse av unge kvinner.
– Flesteparten av arbeiderne er unge kvinner og mange av dem kjenner ikke regelverket i Norge. Det gjør at de er sårbare for å bli utnyttet av useriøse aktører. De truer både med bøter og at de skal få sparken. Denne måten å drive på er slik vi hadde det for hundre år siden, sier Berntsen.
– FULLSTENDIG USERIØST: Stig Berntsen i Fagforbundet er kritisk til kontrakter og arbeidsforhold ved skjønnhetssalongene til Wax on Wax off. – Å bøtelegge noen fordi de ikke har opplyst om hvor de skal jobbe videre er fullstendig useriøst tøv, sier Berntsen.
Øystein Windstad
– Fagforeningsknusing
Han er kritisk til en rekke forhold i kontraktene til Wax on Wax off.
– Å nekte de ansatte å snakke om lønna si med andre enn sjefen er fagforeningsknusing. Regelverket er også laget for å skremme ansatte fra å ha noe med fagforeninger å gjøre.
Til nå kjenner han ikke til en eneste salong i Oslo med tariffavtale og mener en rekke av forholdene som er avdekket, er ulovlige.
Bøter og lønnstrekk
I arbeidskontrakter som Fagforbundet har hentet inn, skriver Wax on Wax off at de ansatte kan få bøter eller trekk i lønn dersom de for eksempel ikke har rengjort «kabinettene etter bruk» eller hvis de ikke har skrevet seg inn i «personallliste-boken».
I en personalhåndbok fra 2018 står det at de ansatte risikerer 500 kroner i bot om det blir feil med kassaoppgjøret om de ikke ringer sjefen: «på tlf 666». I en stillingsinstruks fra 2017 står det at terapeuter som ikke vasker og rydder etter seg, blir trukket med 200 kroner. I en arbeidsavtale fra 2018 står det at terapeuter som slutter før det har gått seks måneder siden de deltok på et kurs, må betale 5990 kroner til Wax on Wax off.
Berntsen i Fagforbundet mener dette er bøtesystem for å skremme de ansatte fra å kreve rettighetene sine. Dette avviser daglig leder i Wax on Wax off, Ingvild Sæterhaug i en e-post til Fagbladet:
«Det er ikke riktig at vi har et bøtesystem og det er ingen ansatte som får bøter».
BOT: I denne personalhåndboken fra 2018 kommer det blant annet fram at ansatte risikerer bøter på 500 kr for manglende rengjøring.
Fagbladet
Arbeidsrettsadvokat: – Ulovlig og amatørmessig
Fagbladet har bedt advokat Olle Nohlin, som har lang erfaring innen arbeidsrett, vurdere skjønnhetskjedens stillingsinstrukser og arbeidskontrakter. Han finner en rekke lovbrudd og forhold han mener ikke vil stå seg i eventuell rettssak.
Blant annet påpeker han at Wax on Wax off ikke har lov til å avtale bøter ved overtredelse av stillingsinstruks.
Han mener at Wax on Wax off heller ikke har anledning til å kreve informasjon om hvor ansatte som slutter har begynt å jobbe.
– Det er lov å avtale en bot, men den står ikke i forhold til en meningsløs informasjonsplikt om et personlig forhold, som ikke angår arbeidsgiver. Punktet vil ikke stå seg i retten, sier Nohlin.
Ei heller å omtale stillinger som «heltid, 60 prosent».
– Heltid er 100 prosent. Heltid i 60 prosent er derfor umulig. Og ulovlig.
Nohlin vurderer i det hele tatt avtalene til skjønnhetsfirmaet som «amatørmessig formulert».
Fagbladet
Langtidssykemeldte risikerer sparken
Tillitsvalgt Stig Berntsen har sendt flere eposter til daglig leder Ingvild Sæterhaug i Wax on Wax off der han reagerer på kontraktene.
– Det var svært lite gehør da jeg pekte på at kontraktene var ulovlige, forteller han. Han viser blant annet til en stillingsinnstruks fra 2017:
«Ved sykmelding over 1 år vil arbeidskontrakten bli terminert, dette begrunnes i virksomhetens behov».
– Nok et eksempel på lovbrudd. Arbeidsmiljøloven åpner for at om arbeidsgivere kan dokumentere at den ansatte ikke vil komme tilbake etter ett års sykemelding, kan de si opp arbeidstakeren. Dette kan ikke skje automatisk slik Wax on Wax off legger opp til, sier Berntsen.
Ifølge e-postkorrespondansen mellom Berntsen og selskapet avviser Sæterhaug at kontraktene er ulovlige.
Avviser lønnstrekk
På Fagbladet spørsmål til daglig leder Sæterhaug om hvorfor selskapet har kontrakter der de ansatte nektes å snakke om lønna svarer hun:
«Formuleringen i stillingsinstruksen om at vi ikke ønsker at ansatte snakker sammen om lønnen sin, er noe av det som nå blir endret i den grundige gjennomgangen vi foretar med vår advokat, og vi understreker at virksomheten aldri har praktisert en ordning som innebærer at de ansatte får trekk i lønn hvis de snakker om lønnen sin».
Ifølge advokat Olle Nohlin er dette uansett ulovlig.
– Det spiller ingen rolle om avtalen ikke er praktisert. Ulovlig er det uansett, sier han.
– Alle får stillingene tilbake etter graviditet
I en kontrakt fra 2018 som Fagbladet har fått innsyn i, står det at medarbeidere som blir gravide, ikke kan regne med å få tilbake samme stilling når de er tilbake fra permisjon. På spørsmål om dette og at langtidssykemeldte mister jobben svarer Sæterhaug følgende:
«Det er feil at vi har en formulering om at ansatte ikke får tilbake stillingen sin om de er sykemeldt eller i foreldrepermisjon».
Stig Berntsen er sterkt kritisk til kontrakter og arbeidsforhold ved skjønnhetssalongene til Wax on Wax off.
Øystein Windstad
– Opptatt av og opplæring
Fagforbundets tillitsvalgte Stig Berntsen har oppfordret Sæterhaug om å forandre kontraktene.
Først etter at Fagbladet tok kontakt, signaliserer nå daglig leder at hun vil endre på kontraktene.
Hun skriver at punktet om pengekrav mot ansatte som ikke sier ifra om de går til en konkurrent, skal droppes.
«Formuleringen i arbeidsavtalen er noe av det som nå blir endret i den grundige gjennomgangen vi foretar med vår advokat, og vi understreker at virksomheten aldri har fremmet slike krav mot ansatte som har sluttet».
På spørsmål om hun mener det er lovlig og rimelig at ansatte skal stille opp gratis på fritiden, skriver Sæterhaug:
«Wax on Wax off er opptatt av å skape gode og trygge arbeidsplasser for sine ansatte. Vi foretar nå sammen med vår advokat en grundig gjennomgang av arbeidsavtalene, stillingsinstruksene og personalhåndboken vår, for å forsikre oss om at vi overholder relevante lover og regler. Gjennomgangen har avdekket at det er noen formuleringer i dokumentene som gir en uriktig beskrivelse av den praksis vi har i virksomheten, og disse formuleringene blir nå rettet opp i. Arbeidsavtalene, stillingsinstruksene og personalhåndboken vår ble godkjent av Arbeidstilsynet under sitt tilsyn i oktober 2015.»
– Blir fanget i elleville forhold
I 2014 ble foreningen for hudpleierne medlemmer av Fagforbundet. Fagforeningen jobber nå med å få tariffavtaler i hudpleie- og skjønnhetssalongene:
– Det vi har sett hos Wax on Wax off er nok bare toppen av isfjellet i denne bransjen. Det er utbredt med elendige og ulovlige arbeidsforhold, sier Berntsen.
Han forteller at Fagforbundet har avdekket sjefer som nekter å betale ut ansattes lønn og feriepenger:
– De stikker pengene heller i egen lomme og gir blaffen i de ansatte. Den useriøse delen av bransjen er dessverre stor. Folk blir fanga i helt elleville arbeidsforhold. De ansatte tørr ikke snakke med fagforeninger, sier den Berntsen.
Han oppfatter at mannen som nylig ble dømt for å ha tappet flere skjønnhetsselskaper for penger, også har vært sentral i driften av Wax on Wax off.
I dommen går det fram at eiendelene fra selskapene han drev, ble overført til et selskap eid av samboer og daglig leder i Wax on Wax off, Ingvild Sæterhaug.
Hun var også daglig leder og styreleder i flere av selskapene som er nevnt i tiltalen mot samboeren.
Avviser involvering
Sæterhaug på sin side skriver i en e-post til Fagbladet at samboeren ikke er ansatt i hudpleiekjeden:
«Han er ikke ansatt hos oss, men leies inn etter behov for å utføre rent praktiske oppgaver. Han har ingen befatning med selskapets drift, økonomi eller administrasjon. Hvordan han har drevet sine tidligere selskaper angår derfor ikke oss da det ikke er relevant i henhold til de oppgavene han gjør for oss».
Retten konkluderte med at Sæterhaug ikke var med på eller skyldig i tappingen av selskapene eller manglende momsbetaling.
FORANDRING: Joslin Zeito jobber forteller hun står fram med det hun har opplevd fordi hun håper på en forandring i skjønnhetsbransjen: -Jeg ønsker det skal bli ordnede forhold med tariff, sier Fagforbundet-medlemmet.
Øystein Windstad
Håper på bedre forhold
Joslin Zeito er glad hun er ute av skjønnhetindustrien. I dag jobber hun som servitør.
Hun håper at hun med sin historie kan bidra til at arbeidsforholdene i bransjen hun forlot, blir bedre. Og at flere får tariffavtaler.
– Jeg tenker på de jentene som fortsatt jobber der. Mitt ønske er at det skal komme en tariffavtale og bli ordnede forhold og at dette ikke skal fortsette. Det er grunnen til at jeg forteller om det jeg har opplevd, sier Zeito.
{"425763":{"type":"m","url":"/image-3.425763.60506.0d6043b9ab","cap":"– FULLSTENDIG USERIØST: Stig Berntsen i Fagforbundet er kritisk til kontrakter og arbeidsforhold ved skjønnhetssalongene til Wax on Wax off. – Å bøtelegge noen fordi de ikke har opplyst om hvor de skal jobbe videre er fullstendig useriøst tøv, sier Berntsen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425764":{"type":"m","url":"/image-3.425764.4322c26547","cap":"KJEDE: Skjønnhetskjeden Wax on Wax off har etablert seg med fem salonger i Oslo og en i Bergen de siste årene. Fagbladet har intervjuet flere tidligere ansatte som er kritisk til arbeidsforholdene og som sluttet i sinne.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"425870":{"type":"m","url":"/image-3.425870.60506.f5191c164f","cap":"Kontrakt fra Wax on Wax off, ansatte risikerer lønnsstrekk for å snakke om lønna til andre enn sjefen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426237":{"type":"m","url":"/image-3.426237.60506.d445959e17","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426238":{"type":"m","url":"/image-3.426238.60506.b5eb7b3186","cap":"BOT: I denne personalhåndboken fra 2018 kommer det blant annet fram at ansatte risikerer bøter på 500 kr for manglende rengjøring.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426239":{"type":"m","url":"/image-3.426239.60506.c45d32b4d6","cap":"BØTER: Dette dokumentet fra Wax on Wax off viser at de ansatte risikerer flere typer bøter. Det står at om det blir bøter fra Arbeidstilsynet eller Skatteetaten for feil gjort av de ansatte, må de selv betale disse bøtene.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"80","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2","shadow":false},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":" ","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}