JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mistet AFP etter anbudsrunde

UTAKK ER LØNNA: Inger Hunsdal Johansen har jobbet 28 år på asylmottak, men mister rett til AFP med et pennestrøk, 64 år gammel.

UTAKK ER LØNNA: Inger Hunsdal Johansen har jobbet 28 år på asylmottak, men mister rett til AFP med et pennestrøk, 64 år gammel.

Anita Antzen

Da Norges første asylmottak åpnet for 28 år siden, sto Inger Hunsdal Johansen i resepsjonen. Fire anbudsrunder senere møter du henne fortsatt i første linje. Men noe er forandret: I begynnelsen av september forsvant retten til AFP for 63-åringen.

2014092612000020230821171436

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

På Refstad transittmottak kimer telefonen konstant. På venterommet er det fullt. Ikke et ledig stolsete er å oppdrive der mennesker fra alle verdenshjørner tålmodig har benket seg. De fleste av dem skal vente i minst seks måneder før saken deres er avklart, men her og nå venter de på å bli registrert, bli tatt fingeravtrykk av og på standardpakken med klær, utstyr og kontanter.

Midt i dette er Inger Hunsdal Johansen. Blant alle Norges mottaksarbeidere er hun veteran. Hun har hatt samme jobb i 28 år, men har byttet arbeidsgiver fire ganger. Sist for tre dager siden, da Hero overtok driften av mottaket etter å ha vunnet anbudsrunden.

Ingen AFP

Inger fyller 64 år om en måned, og kunne gått av med AFP for to år siden. Men hun er glad i jobben sin, frisk og rask, så planen var å utsette pensjonisttilværelsen til hun ble 65. Det kan hun angre på i dag.

Ifølge tariffavtalen de ansatte på Refstad transittmottak har med Hero, kan ansatte gå av med AFP hvis de har jobbet i bedriften sju av de siste ni år. Det betyr at ansatte over 55 år ikke rekker å opptjene AFP-rettigheter.

For Inger oppleves dette ekstra urimelig, siden Hero driftet transittmottaket og var arbeidsgiveren hennes også i perioden 2002–2008. Altså har hun jobbet for Hero mer enn sju år – problemet er at det ikke er sammenhengende.

– Jeg har jobbet her i 28 år. Dette er opprørende og urettferdig, sier Inger Hunsdal Johansen.

Slitsomt

De fleste som ser Inger og kollegene i aksjon i resepsjonen på transittmottaket, vil tenke at hun har en utrolig slitsom jobb. For den erfarne mottaksarbeideren er det ikke jobben, men systemet som er slitsomt:

– Vi som jobber her, har ingen innflytelse på anbudsrundene. At AFP-rettighetene skulle forsvinne underveis, hadde jeg ikke en gang tenkt på, sier hun.

Inger Hunsdal Johansen understreker at hennes kritikk ikke er rettet mot Hero som arbeidsgiver. Erfaringen med dem fra forrige runde var positivt og ryddig. Problemet er politikerne som er ansvarlig for anbudssystemene.

Komplisert

Hvor mye hun vil få i pensjon når den tid kommer, vet hun ikke.

– Det er veldig komplisert å finne ut av. Spør du Nav om hjelp, så sier de bare at det kan du regne ut på nett.

I første omgang håper Inger Hunsdal Johansen at hun i hvert fall ikke går ned i lønn. Ansienniteten hun har opparbeidet seg gjennom alle år, kommer nemlig ikke med når hun må bytte arbeidsgiver.

– Jeg har nå åtte års ansiennitet, det vil si det jeg hadde da jeg jobbet for Hero forrige gang, i 2008. Siden de overtok bare for noen dager siden, vet jeg ikke hvor mye jeg får utbetalt nå, men jeg håper at jeg i alle fall ikke går ned i lønn.

Jobber for å finne en løsning

Da innholdet i Fagbladets artikkel ble kjent for ledelsen i Hero, satte de i gang en prosess for å se om det fins en løsning for ansatte som mister AFP-rettighetene.

Dette skriver personal- og organisasjonsdirektør Eli Størset i en e-post til Fagbladet:

«Ved virksomhetsoverdragelsen valgte Hero å gjøre allerede eksisterende pensjonsordninger for vårt selskap gjeldende for de overførte arbeidstakerne. Hero er omfattet av AFP-ordning i privat sektor. Ansatte ble informert om dette før overdragelsen.

Dersom tidligere arbeidsgiver er omfattet av samme ordning, vil opptjent ansiennitet løpe videre etter virksomhetsoverdragelsen.

Hvis tidligere arbeidsgiver ikke har vært omfattet av samme type AFP-ordning, og tidligere opparbeidet ansiennitet i pensjonsordningen ikke teller med, har vi stor forståelse for at dette oppleves som urettferdig for ansatte som blir direkte berørt.

Det er viktig å presisere at Hero Norge AS så langt ikke har mottatt en endelig bekreftelse på hvilken ordning den ansatte har vært omfattet av hos tidligere arbeidsgiver, men at det jobbes med å avklare dette.»

Dette er saken – AFP og anbud

• Ifølge tariffavtalen må ansatte jobbe i Hero (eller en annen bedrift som er tilsluttet AFP i privat sektor) i sju av de siste ni år for å ha rett til AFP når de fyller 62 år.

• Det innebærer at ansatte over 55 år ikke rekker å opptjene rett til AFP innen de fyller 62 år

• Flere av de ansatte på Refstad transittmottak har jobbet over 20 år på samme sted, men fordi de formelt får ny arbeidsgiver når mottaket bytter drifter etter anbudskonkurranse, nullstilles AFP-ansienniteten.

«Jeg har jobbet her i 28 år. Dette er opprørende og urettferdig.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
UTAKK ER LØNNA: Inger Hunsdal Johansen har jobbet 28 år på asylmottak, men mister rett til AFP med et pennestrøk, 64 år gammel.

UTAKK ER LØNNA: Inger Hunsdal Johansen har jobbet 28 år på asylmottak, men mister rett til AFP med et pennestrøk, 64 år gammel.

Anita Antzen