Krever i snitt fire prosent lønnsøkning hvert år i fire år:

Norsk Sykepleierforbund vil sprenge lønnsrammene

Tri Nguyen Dinh

Alle sykepleiere med ti år i yrket skal tjene over 500.000 i året innen fire år, krever leder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By.

2016020806150020160208142953

yngvil@lomedia.no

frode@lomedia.no

Sykepleierne lar seg ikke stoppe av industriens prat om moderat lønnsoppgjør. Norsk Industri mener to prosent er det maksimale man kan i gi i år, men Sykepleierforbundet vil ha omtrent det dobbelte – fire prosent – hvis de skal nå målet om 500.000 kroner i 2019. Selv LO-toppene snakker om å "sikre kjøpekrafta", som betyr at lønna skal ligge omtrent på prisstigningen, det vil si rundt 2,8 prosent.

• Slik lager LO kravene til tariffoppgjøret

Opp 74.000 på snaue fem år

Nå er minstelønna for sykepleiere med ti års ansiennitet 426.000 kroner i kommunal sektor og 427.000 i sykehusene, opplyser leder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By. Ser man på gjennomsnittet av alle sykepleiere, tjener de rundt 15.000 mer enn minstelønna.

Denne uka rykket forbundet ut med et krav om en kraftig økning – til 500.000 kroner i året.

– Alle sykepleiere med ti års ansiennitet skal tjene over 500.000 innen utgangen av 2019, sier forbundslederen til frifagbevegelse.no.

• Følg oss på Facebook

KLARTEKST: Nå må arbeidsgiverne bruke et virkemiddel de ikke har prøvd før: Øke lønna til sykepleierne, krever leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By.

KLARTEKST: Nå må arbeidsgiverne bruke et virkemiddel de ikke har prøvd før: Øke lønna til sykepleierne, krever leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By.

Norsk Sykepleierforbund

Tariffkravene utformes nå

By vil ikke på nåværende tidspunkt knytte dette målet til årets hovedtariffoppgjør. Forbundet har ennå ikke behandlet lønnskravene for årets hovedoppgjør. Det skjer i midten av mars.

Som i LO, utarbeider også de enkelte forbundene i hovedorganisasjonen Unio nå sine tariffkrav. Unio er landets nest største hovedorganisasjon med over 300.000 medlemmer i blant annet Norsk Sykepleierforbund og Utdanningsforbundet.

– Hvorfor skal sykepleierne så mye opp i lønn?

– Kommunene sier det de mangler aller mest i helsevesenet er sykepleiere. Samtidig går mange sykepleiere av med pensjon tidlig. Det er mange deltidsansatte. Vi må sørge for å beholde de flinke folka og rekruttere nye. For å gjøre det, må arbeidsgiverne bruke et virkemiddel de ikke har prøvd ennå i vår bransje. Det er å øke lønna, sier forbundslederen.

• Lønna skal ikke ned

Fire prosent i fire år?

By vil ikke tallfeste årets krav, men skal forbundet komme i mål med sitt ønske om 500.000 kroner til alle sykepleiere innen utgangen av 2019, må de begynne i år.

Kravet totalt er på 17,4 prosent på fire år. Det betyr minst fire prosent årlig i de fire lønnsoppgjørene fram til og med 2019.

• Analyse: Brikkene faller på plass i tariffoppgjøret

Følger frontfaget

Forbundene i Unio har tradisjon for å følge den økonomiske ramma i det såkalte frontfaget i industrien. Det betyr at lønnstillegget som blir gitt i industrien legger en mal for tilleggene i andre sektorer. Det er bare LO av arbeidstakerorganisasjonene som forhandler i frontfaget. Unio, YS og Akademikerne har derfor svært begrenset innflytelse på hvor store lønnstilleggene blir.

Få nyhetsbrevet vårt

IKKE ENNÅ: Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, forteller at medlemmer og tillitsvalgte er i full gang med å tipse forbundet om hva forbundet bør kreve. Men ingenting blir offentlig før i april. Da begynner tarifforhandlingene i offentlig sektor.

IKKE ENNÅ: Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, forteller at medlemmer og tillitsvalgte er i full gang med å tipse forbundet om hva forbundet bør kreve. Men ingenting blir offentlig før i april. Da begynner tarifforhandlingene i offentlig sektor.

Stig Weston/Utdanningsforbundet

Like tyst som fra LO

Også Utdanningsforbundet (Unio) sier det er for tidlig å si hva som blir deres krav. Nå sier medlemmer og tillitsvalgte sitt, og deretter skal forbundsstyret prioritere og sende kravene til Unio. Der blir de endelige kravene utformet i god tid før forhandlingsstart i april, opplyser leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy