JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På denne arbeidsplassen er smykker fobudt

HELT SMYKKEFRITT: Det hjelper ikke om gifteringen sykepleier Aina Lindberg holder opp er glatt. Verken hun, hjelpepleier June Nyen, avdelingssykepleier Hilde Kristin Hagen, hjelpepleier Inger Karin Karlstad eller fagutviklingssykepleier Inger Lise Sæther får lov til å bruke smykker på jobb.

HELT SMYKKEFRITT: Det hjelper ikke om gifteringen sykepleier Aina Lindberg holder opp er glatt. Verken hun, hjelpepleier June Nyen, avdelingssykepleier Hilde Kristin Hagen, hjelpepleier Inger Karin Karlstad eller fagutviklingssykepleier Inger Lise Sæther får lov til å bruke smykker på jobb.

Werner Juvik

Selv om smykker er bannlyst for de ansatte, får beboerne pynte seg så mye de vil.

2016111012500020230821171436

ingeborg.vigerust.rangul@fagbladet.no

Åsnes sykehjem i Hedmark startet som smykkefritt sykehjem etter den landsomfattende kampanjen for håndhygiene «Ren omsorg» i 2005.

June Nyen og Inger Karin Karlstad ler godt når de forteller at de har sluttet med ørepynt, så hullene i ørene har grodd igjen. De to hjelpepleierne har jobbet på sykehjemmet i henholdsvis 33 og 38 år.

– Smykkene ligger pent hjemme og blir ikke akkurat utslitt. Det blir kanskje ikke store kravene til pynt når vi selv flytter inn på sykehjemmet, eller kanskje skal vi pynte oss ekstra mye da, sier de.

Ingen smykker

Leder Heidi Gjerdrum sier at de har et strengt smykke- og arbeidsantrekk. Det vet de som søker jobb hos dem. Alle synlige smykker er forbudt.

– Navneskilt, klokke og sykepleiernål er tillatt på arbeidsuniformen. Piercinger som ikke er synlige, er også tillatt, sier Gjerdrum.

Lange negler, løsnegler og neglelakk er heller ikke tillatt. Det samme gjelder magnetbånd som skal gi energi.

– Øredobber er fint, men vi er stadig oppe i dobben, derfor er det viktig å ta den også bort. Velger vi å jobbe i helsevesenet, velger vi bort slik pynt, mener fagutviklingssykepleier Inger Lise Sæther.

Hun forteller at det har gått helt greit å bli et smykkefritt sykehjem. En muntlig advarsel om smykkebruk er alt som har vært gitt og et par tilfeller av motstand når det gjelder å ta av gifteringen.

– Vi hadde noen som hevdet de brukte ørepynt mot hodepine og migrene, men da kontaktet hygienegruppa sykehjemslegen, som ikke kunne finne forskning som viste at dette stemmer, forteller Sæther.

Egen hygienegruppe

– Alle er flinke til å ta av smykker. Det hender at noen glemmer det, men da sier vi fra, sier fagutviklingssykepleier Inger Lise Sæther.

Sæther sitter i hygienegruppen de har etablert på sykehjemmet. Åsnes kommune hadde i mange år avtale med sykehuset Innlandet om hygienisk bistand. I samarbeid med en hygienesykepleier fra sykehuset Innlandet har sykehjemmet i mange år jobbet systematisk med å bedre hygienerutinene. Hygienegruppa har ansvaret for å utarbeide metodeplaner, og de kontakter sykehuset hvis det er noe de lurer på.

– Alle teamene på sykehjemmet, renhold og hjemmesykepleien er representert i hygienegruppa, forklarer Sæther.

Generelt er det lite infeksjoner på sykehjemmet, og de er bevisst på hygiene og smittefare. Sykehjemmet har hatt smittepasienter over lengre perioder, men har klart å begrense smitten.

– Sykehjemmene får stadig flere tungt pleietrengende pasienter fordi pasienter skrives ut fra sykehusene raskere enn før. Også hjemmesykepleien har mange avanserte oppgaver og har mye å tjene på grundig håndhygiene, mener Sæther.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIKTIG: Det er mye å tjene på god håndhygiene.

VIKTIG: Det er mye å tjene på god håndhygiene.

Werner Juvik

Ringer og bakterier

Ifølge Folkehelsas veileder for håndhygiene hindrer både ringer, klokker og armbånd tilfredsstillende utførelse av håndhygiene.

Under ringene kan det samles mengder med mikroorganismer fra egen hud, sammen med svette, såperester, hudrester og mikroorganismer fra pasienter.

– Jeg spritet hendene og fikk målt hvor det var bakterier. Det er noen felt som går igjen. Tommel, mellom fingrene og fingertupper, forteller hjelpepleier June Nyen.

Drar smitten hjem

Helsepersonell med ring på fingeren har oftere tarmbakterier på hendene enn dem uten ring. Det er en sammenheng mellom antall bakterier på hendene og antall bakterier som overføres til en annen ved for eksempel et håndtrykk.

På Åsnes sykehjem fins det hånddesinfeksjon på alle rom og på strategiske steder som utgangsdører, garderober og kantine.

– Argumentet som svei mest for de ansatte var at ringene som har sittet på fingeren gjennom en hel arbeidsdag, gjennom stell og sårskift, også blir med hjem. Antakelig med en god porsjon tarmbakterier på slep, sier Sæther.

Ren omsorg

• Nasjonalt Folkehelseinstitutt gjennomførte i samarbeid med landets sykehus og sykehjem en nasjonal håndhygienekampanje i 2005.

• Kampanjen førte til endringer i holdninger og atferd hos helsepersonell og til økt forbruk av hånddesinfeksjonsmidler.

• På renomsorg.no kan du lese mer om evaluering av kampanjen, om smittevern i helseinstitusjoner, sykehusinfeksjoner og ulike smitteverntiltak.

Nasjonal veileder

Nasjonalt folkehelseinstitutt har laget en nasjonal veileder for håndhygiene for ansatte i sykehus, sykehjem, psykiatrien og andre helseinstitusjoner, men prinsippene kan også brukes i for eksempel hjemmesykepleie, helsestasjoner og andre steder der helsepersonell har kontakt med pasienter.

I veilederen anbefales både håndvask og hånddesinfeksjon. Desinfeksjon er førstevalg når hendene er rene, såpe og vann når hendene er tydelig forurenset. Både ved desinfeksjon og vask med såpe og vann anbefales det at hendene skal være fri for ringer, smykker, neglelakk og kunstige negler.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy