Deler opplevelser i digital barnehage

PÅ NETT: Hver dag legger Anne-Katrine Hansen ut bilder og litt tekst om hva barna har gjort i løpet av dagen. Bak sitter assistent Tonje Olaussen Iversen, som også er Fagforbundets plasstillitsvalgt i barnehagen.

PÅ NETT: Hver dag legger Anne-Katrine Hansen ut bilder og litt tekst om hva barna har gjort i løpet av dagen. Bak sitter assistent Tonje Olaussen Iversen, som også er Fagforbundets plasstillitsvalgt i barnehagen.

Per Flakstad

Nå kan foreldre ved Langhus barnehage i Ski når som helst og hvor som helst titte på bilder og lese korte tekster om hva barna deres har opplevd i løpet av dagen.

2013121112000020131211132715

per.flakstad@fagforbundet.no

Langhus barnehage en den første kommunale barnehagen i Ski som har tatt i bruk digital kommunikasjon med foreldrene.

– Tilbakemeldingene fra både ansatte og foreldre er udelt positive, sier pedagogisk leder Anne-Katrine Hansen. Hun er en av to superbrukere for det digitale kommunikasjonssystemet som barne­hagen bruker.

De prøver ut nettportalen Mykid, sammen med to private barnehager i kommunen.

Gode tilbakemeldinger

– Tidligere måtte beskjeder gis enten muntlig eller på lapper, og det kunne fort glippe i en hektisk periode der mange foreldre henter samtidig. Nå skriver vi beskjedene på nett, og så får alle den samme meldingen, forteller hun.

Hansen understreker at den digitale informasjonen ikke skal erstatte den muntlige kommunikasjonen mellom barnehage og foreldre, men være et nyttig supplement.

Dokumenterer i lukket system

– På formiddagen bruker vi kamera og tar bilder som vi legger ut sammen med litt tekst om hva vi har holdt på med. Hvis foreldrene har tilgang på pc, kan de logge seg på og være oppdatert og forberedt på hva barna skal fortelle om når de henter dem senere på dagen. Mange foreldre forteller at de syns det er fint å kunne følge med på hva barna deres gjør i barnehagen, sier Hansen.

Barnehagens nettportal er et lukket system som ingen har tilgang til uten et brukernavn og passord. Foreldre kan logge seg på og få tilgang til fellesinformasjon og til informasjon som gjelder deres eget barn.

Foreldre kan også gi beskjed hvis barna er syke eller hvis de skal hentes av noen andre enn dem. Foreldrene styrer selv i hvilken grad barna skal være med på bilder gjennom samtykkeskjemaer som henger godt synlig for de ansatte på alle avdelingene.

– Bildene ligger lagret på separate servere og er ikke søkbare på det åpne nettet, sier Marianne Skari, daglig leder for nettportalen.

Sparer tid

– Tidligere brente vi bilder på en cd som barna fikk når de sluttet. Nå kan foreldrene selv laste ned de bildene de ønsker å ta vare på, sier Hansen.

Hun mener det nye nettsystemet sparer de ansatte for tid til administrering.

Barnehagen tok i bruk systemet i månedsskiftet august/september. Da hadde forberedelsene pågått en stund.

– Hver avdeling har sin egen side, og vi ønsket ikke å ta portalen i bruk før vi hadde innhold på alle sider, i første rekke en ukeplan og en månedsplan, forteller Anne-Katrine Hansen.

– På forhånd demonstrerte en representant fra leverandørfirmaet Mykid systemet. Deretter hadde vi opplæring på hver avdeling, som har minst én ansatt som kan systemet godt, slik at alle har noen de kan spørre hvis de lurer på noe. I tillegg er vi to superbrukere som kan spørres uavhengig av avdeling. Skulle det dukke opp problemer vi ikke klarer selv, får vi raskt svar fra portalens brukerstøtte, sier hun.

Foreldremøte

Før barnehagen begynte å bruke portalen, ble systemet presentert på et foreldremøte, og allerede dagen etter begynte Anne-Katrine Hansen og hennes avdeling å bruke det. Siden fulgte de andre avdelingene etter i tur og orden.

Den digitale kommunikasjonsplattformen i de tre barnehagene i Ski er foreløpig en prøveordning, som skal evalueres etter ett år.

– Så langt er erfaringene veldig positive, sier Anne-Katrine Hansen.

Digital kommunikasjonsplattform

Nettportaler for barnehager tilbyr blant annet sms, digital oppslagstavle, nyhetsbrev, månedsplan, ferieplan, dagrapporter og bilder.

Foreldre kan få informasjon om hele barnehagen og mer detaljert informasjon om deres egne barn og avdelingen til barna.

Portalen er lukket og passordbeskyttet, og den er organisert slik at foreldre kan se all fellesinformasjon, men all informasjon som gjelder det enkelte barnet er det bare barnets foreldre som har tilgang til.

Foreldrene kan sende beskjeder til barnehagen som gjelder deres barn, for eksempel om sykdom, feriefravær og henting.

Flere firmaer tilbyr digital kommunikasjonsplattform for barnehager. De to mest utbredte er Mykid og Vigilo. Mobilskole lanserte i høst et sms-system for barnehager, og enkelte barnehager bruker skolesystemet Itslearning både til kommunikasjon mellom barnehage og foreldre og i barnehagens pedagogiske opplegg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy