Oslo selger og konkurranseutsetter barnehager i tre bydeler
Oslo kommune skal selge og konkurranseutsette barnehager i tre bydeler i år og neste år. Illustrasjonsfoto.
Per Flakstad
Oslo begrenser salg og konkurranseutsetting av barnehager til tre bydeler.
per.flakstad@fagforbundet.no
Byrådsavdelingen for kunnskap og utdanning i Oslo har kommet fram til at ti barnehager skal selges og ytterligere sju konkurranseutsettes i bydelene Alna, Vestre Aker og Søndre Nordstrand.
Hvilke barnehager som skal selges og konkurranseutsettes er ennå ikke avklart.
Kutt i lønn og pensjon
Bakgrunnen for dette er et vedtak i bystyret i fjor i forbindelse med budsjettet for 2013. Ifølge vedtaket skal salg og konkurranseutsetting av 17 barnehager gjennomføres som et prøveprosjekt i løpet av 2013 og 2014.
Grunnlaget for bystyrets vedtak ligger i en konsulentrapport fra PriceWaterhouse Coopers (PwC) som konkluderte med at det mest lønnsomme Oslo kunne gjøre var å konkurranseutsette halvparten av kommunens barnehager. Firmaet var ikke bedt om å se på mulighetene for å forbedre kvaliteten i de kommunale barnehagene.
– I realiteten dreier dette seg om å kutte i ansattes lønns- og pensjonsvilkår. Pensjonsavtalene er bedre i Oslo kommune enn i de private barnehagene, og slik kan private barnehager driftes med overskudd på tross av lavere tilskudd, sier nestleder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin.
– I tillegg tar PwC utgangspunkt i at private barnehager i gjennomsnitt har lavere bemanning enn de kommunale. Bystyrets vedtak sier eksplisitt at kommunens bemanningsnorm ikke skal legges til grunn ved salg og konkurranseutsetting, fortsetter han.
Dyrere
– Rapportens og Byrådets behandling av kvalitet i barnehagen er skremmende. Dersom slike konsulentrapporter får definere barnehagepolitikken, vil vi ende opp i en situasjon der barnehage kun blir sett på som en utgiftspost som må kuttes mest mulig. Vi er imot en slik utvikling, sier Dehlin.
Fagforbundet Oslo, Utdanningsforbundet Oslo og LO Oslo engasjerte De Facto for å gjennomgå PwCs rapport. I sin gjennomgang peker De Facto på at privatiseringen kan bli langt dyrere for Oslo kommene enn PwC har antatt, og at Oslos samlede kostnader til barnehager vil bli høyere enn i dag. (Se egen lenkesak). Hovedårsakene er at Oslo kommune vil bli sittende igjen med store pensjonsutgifter, og at ansienniteten i de kommunale barnehagene vil presses opp.
De Facto konkluderer med at Oslo kommune vil tape 1,3 milliarder på å konkurranseutsette halvparten av barnehagene.
Går ut over kvaliteten
– Til sammen danner dette et bilde hvor konkurranseutsettingen både vil gå utover kvaliteten i barnehagene og de ansattes lønns- og pensjonsvilkår, og i tillegg koste kommunen store summer. Oslo kommune bør derfor drifte sine egne barnehager, sier Roger Dehlin.