«Superbiblioteket» i Stavanger kan bli årets bibliotek

FORNØYD: – Det er flere som går her nå. Og så er det blitt mye finere, sier Johanna Warberg-Nilsen om superbiblioteket mens hun får hjelp til skoleoppgaver av Eroll Novaj.

FORNØYD: – Det er flere som går her nå. Og så er det blitt mye finere, sier Johanna Warberg-Nilsen om superbiblioteket mens hun får hjelp til skoleoppgaver av Eroll Novaj.

Kjetil S. Grønnestad

Stavanger kulturhus Sølvberget har 500 egenproduserte arrangementer i året. – De nye tilbudene betyr at det er et svært fornøyd publikum som besøker oss. Det gjør arbeidshverdagen min triveligere, sier bookingansvarlig Eroll Novaj.

2014121612000020141219101259

tips@fagforbundet.no

Klokka er 10.30. Linn Tønnessen skrur på lydanlegget i Kulturbiblioteket i andre etasje i Stavanger kulturhus Sølvberget. Hun snakker inn i mikrofonen. Ordene «Ett, to, ett, to» strømmer ut av høytalerne. Alt er i orden til dagens bokprat klokka 12.

– Vi har et «presteanlegg». Det er enkelt. Det er bare å skru av og på, sier hun.

Tønnessen ble ansatt ved Stavanger kulturhus i 2000. I 2013 ble hun koordinator for program på Sølvberget. Utenom Stavanger bibliotek, huser Sølvberget ti kinosaler, to kafeer, to kiosker og kontoret til ICORN (The International Cities of Refuge Network – nettverket for forfulgte forfattere).

Etter lydsjekken haster hun nedover etasjene til kinosal fem. Også der sjekker hun at lyd, lys og datakoblinger er i orden før foredraget i regi av Pensjonistuniversitetet i Stavanger, starter noen minutter senere. Det forventes et par hundre tilhørere, så teknikken må fungere.

Forfatterbesøk

Deretter går turen til Sølvbergets første etasje. Til det nye «superbiblioteket» som åpnet 14. januar i år, og som er grunnen til at Stavanger kulturhus var en av tre finalister til årets publikumspris hos Norsk publikumsutvikling og er en av tre nominerte til "årets bibliotek" som kåres i januar.

Det klirrer i glass og bestikk fra kafeen Renaa Xpress. Unge og gamle vandrer mellom bokhyllene. Ved langbordet leser folk aviser og tidsskrifter. Og det er her Tønnessen møter dagens gjest: Forfatter Roy Andersen skal ha dagens bokprat om sin siste bok: «1914. Inn i katastrofen».

Andersen tas med opp til Kulturbiblioteket for ny lydsjekk. Vinduene mot torget Arneageren blendes. Andersens bærbare datamaskin kobles til projektoren. Alt virker. Forfatter og arrangementsansvarlig kan ta seg en liten pustepause før publikum strømmer på.

Bibliotek med litteraturhuskvaliteter

– Dette er ikke en A4-jobb. Det er ikke alltid arrangementene går etter boka. Vi må tåle stress, og heldigvis er vi vant til å takle alle typer uforutsette ting her på Sølvberget, sier Tønnessen.

Denne dagen, en helt ordinær oktobertorsdag, står fem offentlige arrangementer på plakaten. I tillegg har flere eksterne samarbeidspartnere leid lokaler. Det er likevel ingenting i forhold til de fem septemberdagene som Sølvberget arrangerer litteratur- og ytringsfrihetsfestivalen Kapittel, og som i år omfattet 148 arrangementer både i og utenfor eget hus.

– Da får vi god hjelp av et korps med frivillige. Men vi er et litteraturhus hele året, også før litteraturhusene kom. Utenom Kapittel står vi bak cirka 500 egenproduserte arrangementer i året. Utleie til andre aktører kommer i tillegg, sier hun.

Populært superbibliotek

Nede i superbiblioteket i 1. etasje, mopper Eroll Novaj gulvet i Møteplassen, bibliotekets nyeste arrangementslokale. Han er bookingansvarlig for Sølvberget, og nå klargjøres Møteplassen etter morgenens samarbeidsarrangement med «Stavanger Impact Week». Klokka 12 kommer en barneskoleklasse for å lære om hjertestartere.

– Superbiblioteket er bra for oss som jobber her. De nye tilbudene betyr at det er et svært fornøyd publikum som besøker oss. Det gjør arbeidsdagen min triveligere og lettere, sier Novaj.

Det gjør arbeidsdagen min triveligere og lettere, sier Novaj.

Superbiblioteket har åpent til klokka ni om kvelden hver dag. Når resten av biblioteket er stengt, tilbyr superbiblioteket et godt utvalg med bøker og dvd-er til utlån. Men superbiblioteket er også en møteplass. Stoler, benker, et teppe som skapt for lek, datamaskiner og gratis trådløst nett inviterer folk inn i lokalet.

– Tilbudet om gratis internett er svært populært. Ikke minst i turistsesongen. Da er det fullt foran datamaskinene, sier Novaj.

Han har fast skrankevakt i superbiblioteket. To ganger i uka har han tidligvakt med ansvar for å åpne avdelingen. Han mener besøket har gått opp siden biblioteket nå, i motsetning til før, er åpent alle dager hele året.

Fornøyd publikum

Klokka tikker mot 12. I superbiblioteket strømmer skolebarna inn på Møteplassen. Pensjonistene er fortsatt på foredrag i kinosal 5. Og i Kulturbiblioteket fylles stolene. Kvinner og eldre dominerer, men også menn og ungdommer møter opp.

Bitten Bergesen på snart 90 år er en fast gjest på bibliotekets arrangementer. Hun har sikret seg plass på første rad. Duften av varm bibliotekkaffe stiger opp fra pappkruset i hånden hennes.

– Dette er den beste eldreomsorgen som fins. Her får vi høre på interessante foredrag som vi kan diskutere etterpå, sier hun før Linn Tønnessen ønsker velkommen og introduserer Roy Andersen.

Rundt 90 tilhørere lytter interessert til det forfatteren har å si om Norges rolle ved utbruddet av 1. verdenskrig.

– Jeg er fornøyd med oppmøtet. Ikke minst siden Pensjonistuniversitetets månedlige foredrag konkurrerer om oppmerksomheten i dag, sier Tønnessen.

Bokpraten i Kulturbiblioteket arrangeres hver torsdag klokka 12. På det meste trekker den nærmere 250 tilhørere. Lokalet er fleksibelt, så det er ikke noe problem. Stoler settes ut etter behov.

Etter endt foredrag, står en ny oppgave foran Tønnessen. Hun må bestille drosje. Roy Andersen skal videre til nok en bokprat. Denne gangen i bibliotekfilialen på Madla.

Arrangementstips

• Tenk enkelt. Start med et tema du har kompetanse på. Øvelse gjør mester. Våg å gjøre feil.

• Mangler biblioteket arrangementsarena, skaff reoler på hjul slik at de kan skyves til side.

• Samarbeid med andre. Alt på programmet må ikke være egenprodusert.

• Bokprat kan være boktips fra bibliotekarene selv, eller ved å invitere politikere/kjente personer til å anbefale bøker.

• Paneldebatt er krevende, men en debatt kan også være enkel – som et foredrag med spørsmål fra salen.

• Arranger debatt sammen med lokalavisa.

• Søk støtte fra Norsk kulturråd, kulturell spaserstokk, kulturell skolesekk, lokale banker o.l.

Nominert til Årets bibliotek

Sølvberget er en av tre nominerte kandidater til den høythengende prisen «Årets bibliotek».

De tre nominerte er: Molde bibliotek, Spangereid skolebibliotek i Lindenes og Sølvberget bibliotek i Stavanger

Prisen deles ut av Norsk Bibliotekforening, og er den gjeveste prisen et bibliotek kan få. Prisen deles ut i begynnelsen av januar.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy