Tysk barnehagestreik avverget

MODERAT: Forbundsleder Frank Bsirske tordnet mot de kommunale arbeidsgiverne under kongressen til fagforbundet Ver.di  Leipzig i forrige uke. Nå har han nok en gang inngått avtale om moderate lønnstillegg for de barnehageansatte.

MODERAT: Forbundsleder Frank Bsirske tordnet mot de kommunale arbeidsgiverne under kongressen til fagforbundet Ver.di Leipzig i forrige uke. Nå har han nok en gang inngått avtale om moderate lønnstillegg for de barnehageansatte.

Terje I. Olsson

En ny barnehagestreik i Tyskland ble forhindret onsdag, da partene ble enige om en ny avtale for de 240.00 ansatte i tyske barnehager.

2015100212501020151002125010

redaksjonen@fagbladet.no

I sju måneder og gjennom ni forhandlingsrunder har det tyske fagforbundet Ver.di forhandlet med den kommunale arbeidsgiverorganisasjonen VKA om en ny tariffavtale for de ansatte i barnehagesektoren.

Hittil har situasjonen vært fastlåst, og i begynnelsen av mai startet Ver.di en landsomfattende streik for å «myke opp» partneren. En frivillig mekling i slutten av juni førte til et anbefalt forslag, men medlemmene i Ver.di stemte det hele ned.

En noe forvirret Ver.di-ledelse måtte finne seg i at medlemmene rett og slett forkastet forslaget deres.

Full storm

Da Ver.di-kongressen kom sammen i forrige uke i Leipzig, sto alle varsellamper på full storm og storstreik fra midten av oktober. Få hadde særlig tro på at en ny forhandlingsrunde mandag og tirsdag denne uken ville føre til noe som helst.

På kongressen tordnet da også forbundsleder Frank Bsirske mot arbeidsgiverne og truet med en «massiv eskalering» av streiken i forhold til de 40-50.000 som streiket i mai/juni.

Fant felles løsning

Men partene ble sittende sammen utover tirsdag ettermiddag, og etter en ny runde onsdag formiddag, la VKA og Ver.di klokken 13.00 fram et felles forslag til løsning.

I utgangspunktet hadde Ver.di krevd en omfattende oppgradering av hele omsorgssektoren med en ramme på ti prosent. Meklingsforslaget, som ble nedstemt, hadde en ramme på mellom 2,5 og 4,0 prosent, litt avhengig av hvordan man regner.

Mens meklingsforslaget i juni var forholdsvis topptungt med vekt på tillegg for barnehagestyrere og personale med lang fartstid, har man denne uken fått inn viktige tillegg for de yngre medarbeiderne.

Mer til de yngre

* Yngre barnehagelærere vil få mellom 93 og 138 euro mer i måneden på toppen av de tilleggene som var fastlagt i forslaget fra meklingskommisjonen.

* Yngre sosialarbeidere, som i første omgang ikke fikk noe tillegg i det hele tatt, får nå mellom 30 og 80 euro ekstra i måneden.

Forbundsleder Frank Bsirske i Ver.di sier at han håper denne justeringen av meklingsforslaget aksepteres av medlemmene. Bsirske mener dette bare er ett skritt på veien til en omfattende oppjustering av omsorgsfagene. Han peker på at etterslepet er så stort at det ikke kan tas i en jafs, men at man trenger flere tariffrunder for å sikre ansatte i barnehagesektoren lønn som tilsvarer kvalifikasjoner, oppgaver og ansvar.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy