JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kontor, salg og serviceledelse:

Slik blir de gode ledere i Bergen

I januar åpner skolen også i Oslo

LAGARBEID: (f.v) Aida Brekke, Iselinn Rasmussen og Kjersti Rydland Iversen jobber sammen for å finne ut hvordan man kan bli en bedre leder.

LAGARBEID: (f.v) Aida Brekke, Iselinn Rasmussen og Kjersti Rydland Iversen jobber sammen for å finne ut hvordan man kan bli en bedre leder.

Silje Katrine Robinson

Læresugne yrkesaktive grep sjansen da AOF i Bergen i høst kunne tilby en splitter ny fagskoleutdanning i kontor, salg og serviceledelse. I januar starter tilbudet opp i Oslo.

2015121514255820230821171436

Kristine Askvik

tips@fagbladet.no

Tekst: KRISTINE ASKVIK Foto: SILJE KATRINE ROBINSON

I øverste etasje i Folkets hus i Bergen er en voksen gjeng på vei inn i klasserommet hos AOF Hordaland og Sogn og Fjordane. Utenfor er trafikkrushet i ferd med å gi seg. Studentene kommer rett fra jobb.

I dag skal de først jobbe med en caseoppgave. Det handler om å hjelpe en leder å bli bedre. På første rad diskuteres det ivrig.

– Mange av de ansatte mener denne lederen bare ”lar det skure og gå”. Ikke noen god måte å lede på, det er kanskje den dårligste lederstilen, sier Iselinn Rasmussen. Aida Brekke og Kjersti Rydland Iversen er enige. Snart skal de levere inn en eksamensoppgave hvor de skal drøfte blant annet lederstiler og hvordan ledere kan bli best mulig.

– Mer faglig tyngde

De tre har ulik bakgrunn, men en felles grunn til at de valgte å begynne på den nyopprettede fagskoleutdanningen i høst. De ønsker å øke kompetansen sin og stå sterkere på arbeidsmarkedet.

– Jeg har kun videregående fra før og interne kurs. Jeg ønsker meg mer faglig tyngde. Denne utdanningen gjør at jeg stiller sterkere når det gjelder å klatre i systemet, og hvis jeg ønsker å søke meg andre jobber, sier Rasmussen, som jobber som konsulent ved sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern.

Aida Brekke har en bachelor i datateknologi fra hjemlandet Filippinene. Nå ønsker hun å tilegne seg kunnskap som kan være nyttig i jobben som lønn- og regnskapskonsulent ved Steinerskolen på Skjold i Bergen.

– Det jeg liker spesielt godt med denne utdanningen er at den er så praktisk. Jeg kan lære noe her og bruke det med en gang i jobben min, sier hun.

Kombinerer jobb og skole

Iversen er nettopp ferdig med fagbrevet i kontor og administrasjon, og synes fagskoleutdanningen virket så interessant at hun hoppet rett videre til neste klasserom. Hun jobber som konsulent hos Bergen Vann KF.

– Jeg ønsker spesielt å lære mer om hvordan det er å være leder. Det gir en mulighet til å kunne avansere i systemet, kanskje åpner det opp for høyere lønn også, sier Iversen og ler.

Alle som tar utdanningen er i full jobb ved siden av.

– Jeg bruker å være litt trøtt den første timen, men så kvikner jeg til. Det er en vanesak. Vi er innstilt på skole hver onsdag og en lørdag i måneden, og da går det helt fint, sier Iversen.

Interessante emner

Lærer Laila Mjanger gjør klar powerpoint-presentasjonen. Kveldens tema er forvaltning og politikk, og ulikheter og likheter mellom private og offentlige bedrifter. Senere i skoleåret skal Mjanger undervise i elektronisk saksbehandling, personal og ledelse.

– Hva slags forventninger har du til deltakerne?

– At de er engasjerte og stiller spørsmål, og at vi får noen gode diskusjoner. Da blir det kjekt.

Billedtekster:

Foto fra utsiden, med Folkets hus på veggen:

ØNSKER FLERE VELKOMMEN: Wenche Lien Fotland og Christian Kronen i AOF Hordaland og Sogn og Fjordane er stolt over det nye tilbudet og inviterer flere til å være med fra neste høst.

03.jpg:

LAGARBEID: Aida Brekke (fra venstre), Iselinn Rasmussen og Kjersti Rydland Iversen jobber sammen for å finne ut hvordan man kan bli en bedre leder.

Står sterkere med fagskole - plass til flere menn

Fagskolen er en viktig karrierevei, og vil gi et fortrinn på arbeidsmarkedet, mener Wenche Lien Fotland, fagskoleansvarlig ved AOF Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Vi er helt sikre på at den nye utdanningen vil gjøre at deltakerne står sterkere i arbeidsmarkedet. De får en endringskompetanse som vil være veldig viktig fremover, sier Wenche Lien Fotland.

AOF i Hordaland og Sogn og Fjordane har planlagt den nye utdanningen i snart to år. Utdanningen er et samarbeid mellom Fagforbundet, Handel og Kontor og AOF Norge.

Digital kompetanse

I løpet av de to årene utdanningen varer skal deltakerne få undervisning innen fem ulike emner. Fotland peker på at digital kompetanse vil være særlig viktig fremover.

– All saksgang og arkivering skal gå over til å bli digitalt. Våre deltakere får en grundig og god opplæring i nettopp dette, slik at de stiller sterkere i kampen om arbeidsplassene, sier Fotland, som påpeker at Norge også i fremtiden vil ha behov for mange med yrkesutdanning.

– Da er det viktig at vi kan tilby videreutdanning og faglig påfyll til denne gruppen. Samtidig må vi gjøre ungdom som velger å ta yrkesutdanning oppmerksom på at de har denne muligheten, sier Fotland.

Variert bakgrunn

Christian Kronen er fagansvarlig for den nye fagutdanningen. Han forteller at studentene representerer stor faglig bredde.

– Her er det deltakere fra både offentlig og privat sektor, med aldersspredning fra 25 til 55 år. Noen har studiekompetanse, andre fagbrev innen service eller samferdsel, eller så har deltakerne mye realkompetanse, sier Kronen.

Så langt har AOF fått svært gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Av de tretten som startet i høst var det bare en mann. Kronen tror det vil bli bedre kjønnsbalanse når tilbudet blir mer kjent. Fra høsten 2016 håper de å kunne fylle opp alle de 20 plassene.

Fagskole i kontor, salg- og serviceledelse

* Fagskolen skal utvide deltakernes kompetanse og kunnskapsnivå innenfor administrasjon og ledelse.

* Undervisningen inkluderer disse fem temaene:

- Kontor, administrasjon og servicefagene i et samfunnsperspektiv

- Kontor, IKT og økonomi

- Markedsføring og salg

- Ledelse og personal

- Fordypning i kontor, salg- og serviceledelse

* Det er tre ulike opptakskriterier: Studiekompetanse fra videregående, fagbrev innen service og samferdsel eller realkompetanse, det vil si hundre prosent relevant arbeid i minst tre år.

* Undervisningen er på deltid over to år og gir 60 fagskolepoeng.

* Utdanningen koster 78.000 kroner. Deltakerne kan søke om studiestøtte hos sin fagforening og Lånekassen.

For mer informasjon se AOF Hordalands hjemmesider

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy