JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ledelsen er opptatt av at vi ansatte skal tørre å komme med løsninger på utfordringer

ENDA DYKTIGERE: Her er medlemmer i Fagforbundet som før sommeren videreutdannet seg med fagbrev i prosesskjemi. Fra venstre: Vidar Gregersen, Tommy Ljunggren, Tore Hofsvang, Nader Mirzazad Barijough, Kjell Petter Halaas, lærer Odd Samstad, Christian Hausherr, Hoang Duc Nguyen, Tor Auden Gaare, Brita Børresen og Geir Svendsen.

ENDA DYKTIGERE: Her er medlemmer i Fagforbundet som før sommeren videreutdannet seg med fagbrev i prosesskjemi. Fra venstre: Vidar Gregersen, Tommy Ljunggren, Tore Hofsvang, Nader Mirzazad Barijough, Kjell Petter Halaas, lærer Odd Samstad, Christian Hausherr, Hoang Duc Nguyen, Tor Auden Gaare, Brita Børresen og Geir Svendsen.

Werner Juvik

Tolv ansatte i Vann- og avløpsetaten i Oslo har tatt fagbrev i prosesskjemi. Det betyr både mer kunnskap og mer lønn, og mer fellesskap på jobben.

2017100514480820230821171436

På toppen av Oslo ligger Maridalsvannet idyllisk plassert, noe både joggere og barnefamilier til enhver tid nyter godt av. Men enda viktigere enn idyllen, er det at Maridalsvannet forsyner store deler av hovedstadens innbyggere med vann. Derfor ligger Oset vannbehandlingsanlegg her, med ansvar for blant annet drift, vedlikehold og fornyelse av byens renseanlegg, ledningsnett og pumpestasjoner.

Heldigvis er de ansatte opptatt av kunnskap, og tolv ansatte har tatt fagbrev i kjemiprosess som en etterutdanning etter ulike fagbrev de allerede har. Dette gjør de ansatte tryggere på det daglige arbeidet sitt, ved blant annet å gi dem en større forståelse for maskiner og drift.

Merverdien av dette nyter vi som bor i Oslo, ved å kunne føle oss enda tryggere på kompetansen til dem som har denne viktige samfunnsoppgaven.

LES OGSÅ: – Det er de med fagbrev i bunnen som er a-laget, og vi teoretikere er misunnelige på dem

– Kunnskap er aldri feil

– Fagbrevet i kjemiprosess gir oss en større forståelse for prosessanlegget. Vi lærer blant annet om ulike måleutstyr, som vi har mye av her på Oset, sier driftstekniker Christian Hausherr.

– Både anlegget her og det på Skullerud driver vi med kjemiske fellingsprosesser. Det betyr at vi bruker kjemikalier for å binde opp partikler i vannet slik at det blir rent. Vi lærer mer om hvorfor dette fungerer som det gjør. Kunnskap er aldri feil, sier kollega Brita Børresen.

Hun er eneste kvinne rundt bordet, der de fleste er driftsteknikere.

– Det kommer stadig flere kvinner inn i etaten, men de fleste av dem er ingeniører og jobber på kontor, sier Børresen.

Tilbudet om kompetanseløft, med tilhørende lønnsløft, kom fra ledelsen i etaten. Tolv ansatte grep sjansen, lærebøker og permer, og gikk inn i sommerferien med endt eksamen og nytt fagbrev.

– Ledelsen i Vann- og avløpsetaten er opptatt av at vi ansatte skal tørre å komme med løsninger på utfordringer, sier Børresen.

– Dessuten styrker dette kompetanseløftet fellesskapet mellom oss som jobber her, legger Hausherr til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EKSAMENSNERVER: – Vi river oss litt i håret nå rett før eksamen. Det mange år siden de fleste av oss gikk på skolen, sier Brita Børresen. Her sammen med lærer Odd Samstad.

EKSAMENSNERVER: – Vi river oss litt i håret nå rett før eksamen. Det mange år siden de fleste av oss gikk på skolen, sier Brita Børresen. Her sammen med lærer Odd Samstad.

Werner Juvik

– Økende behov for kompetanse

Foran i det som fungerer som et klasserom på Oset, fire timer annenhver uke, står pensjonert prosesskjemi-lærer Odd Samstad.

– Alle går opp som privatister, og vi følger et opplegg fra Industriskolen som ligger under NHO, sier han.

Prosseskjemi, forklarer Samstad, er et fagområde som utdanner prosessoperatører, det vil si folk som styrer automatiserte anlegg, enten det er smelteverk, forbrenningsanlegg, treforedling eller vannanlegg

– Dette faget er viktig i Norge fordi vi har mye prosessindustri totalt sett. I tillegg er det en industri i vekst. I Osloområdet ser vi for eksempel et økende behov for denne typen kunnskap på grunn av nye bransjer knyttet til materialgjenvinning, legger han til.

– Jeg ser at i andre kommuner der jeg kjører dette kurset, ender noen elever i lederposisjoner, sier Samstad.

Han gir honnør til Oslo kommune som framtidsrettet kjører slike kurs i flere etater.

En bedre jobbhverdag

– I det daglige arbeidet bruker vi ofte ord og uttrykk vi har lært på skolen tidligere, uten å være klar over akkurat hva disse betyr i praksis. Det blir vi mer bevisste på nå, noe som gjør at vi føler oss tryggere i jobben, sier ansatt og elev Nader Mirzazad.

– Selv om vi jobber på et anlegg, vet vi ikke alt om alt vi jobber med. Men det endrer seg nå, mener kollega Hoang Duc Nguyen.

– Det er jo en kritisk infrastruktur vi kjører her, døgnet rundt, så det er fint å være en del av en stab med kvalifiserte folk. Det kommer nytt vannforsyningsanlegg i Oslo om noen år, så det er fint at vi får mer kunnskap, sier Brita Børresen.

Vann- og avløpsetaten (VAV) forsyner Oslos befolkning med drikkevann og håndterer avløpsvannet.

Virksomheten finansieres gjennom vann- og avløpsgebyrer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy