Best på å redde

1. PLASS: Ringerike brann- og redningstjeneste, ambulansetjeneste og politi.

1. PLASS: Ringerike brann- og redningstjeneste, ambulansetjeneste og politi.

Håkon Sandland/Norsk Luftambulanse

Ringerike brann- og redningstjeneste seiret for andre år på rad i NM i hurtigfrigjøring – mesterskapet der brann og redningsfolk, ambulanse og politi kappes om å redde forulykkede raskt og trygt.

2014091212000020140912134503

ola.tommeras@fagforbundet.no

I år arrangerte Norsk luftambulanse NM i hurtigfrigjøring for tredje gang i samarbeid med Fagforbundet. Siden det første mesterskapet har ferdighetene og prestasjonene til deltakende lag hatt en rivende utvikling.

Nye rekorder

I løpet av mesterskapet som ble avholdt på Norsk Luftambulanses rednings- og øvelsespark i Hallingdal, ble nye rekorder slått – i år som i fjor.

De konkurrerende lagene består av fire brannkonstabler, to ambulansepersonell og en deltaker fra lokalt politi. På kortest mulig tid skal de redde en person som sitter inneklemt i et bilvrak. Bilen er forhåndskollidert ved slipp fra 20 meters høyde, plassert ved et tre utenfor veien og en markør lirker seg inn i vraket. Personen som er markør er ved bevissthet, men er sterkt skadet. Laget skal sikre pasienten, dra bilen opp på veien, kutte bilen opp, få pasienten over på båre og inn i ambulansen.

Sterke prestasjoner

Klokka går når første brannkonstabel setter foten i bakken ved ankomst skadestedet. Dommerne stopper klokka når bakdøra på ambulansen lukkes. Både tid og sikker gjennomføring blir bedømt av dommerne.

Årets tre beste lag gjennomførte alle redningsoperasjonene på rundt syv minutter. Aller best tid fikk laget fra Alvdal (2. plass) med seks minutter og 50 sekunder, men de fikk trekk for ikke å ha sikret pasientens luftveier godt nok mens denne ble båret fra vraket til ambulansen. Vinnerlaget fra Ringerike ble klokket inn på 07:09.

Til sammenligning var tiden til vinnerlaget fra Nordre Follo i 2012 på mer enn 12 minutter.

– Blodtrent lag

– Ringerike har et blodtrent lag nå, utbrøt koordinator fra Norsk Luftambulanse, Knut Storhaug, da vinnerlaget var kåret.

Ved brannstasjoner over hele landet har det blitt trent på tvers av etatene etter at Norsk Luftambulanse startet dette mesterskapet i samarbeid med Fagforbundet. Historiene er mange om hvordan brannmannskap, ambulanse og politi i samarbeid med lokale aktører har fått biler å vrake og brukt tid på å trene ferdigheter til fingerspissene for å bli best og raskest til å redde liv ved ulykker.

Vinnerne:

1. PLASS: Ringerike brann- og redningstjeneste, ambulansetjeneste og politi.

2. PLASS: Midt Hedmark brann- og redningsvesen IKS, Alvdal med ambulansetjeneste og politi.

3. PLASS: Drammensregionens brannvesen IKS med ambulansetjeneste og politi.

NM i Hurtigfrigjøring

• En bil krasjes ved slipp fra ca. 20 meter. Tilsvarer en kollisjon i 80 kilometer i timen.

• En markør – en person – lirker seg inn i vraket, og skal reddes.

• Lagene består av fire deltakere fra brann- og redningsvesen, to fra ambulansetjenesten og én fra politiet.

• Lagene skal inn i bilen og sikre pasienten. Begynne undersøkelser og gi førstehjelp. Bilen skal dras opp på veien. Der skal den klippes og åpnes.

• Sammen skal deltakerne frakte pasienten trygt og korrekt over på båre og til ambulansen. Når døra på ambulansen lukkes, stoppes klokka.

• Målet med mesterskapet er å inspirere til tverretatlige øvelser med økt kunnskap om hverandres oppgaver og enda bedre redningsoperasjoner på veiene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy