JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dag Skaseth hedret for innsats mot kreftfare


SAMMEN MOT KREFT: Leder av Norsk Brannmannsforum, Bjørn Rønning, overleverte diplom og 10.000 kroner til Dag Skaseth for hans innsats for bedre arbeidsmiljø i brann- og redningstjenesten.

SAMMEN MOT KREFT: Leder av Norsk Brannmannsforum, Bjørn Rønning, overleverte diplom og 10.000 kroner til Dag Skaseth for hans innsats for bedre arbeidsmiljø i brann- og redningstjenesten.

Ola Tømmerås

For første gang er Fagforbundets yrkesskadepris for brann- og redningstjeneste delt ut.

2015041612000020230821171436

ola.tommeras@fagforbundet.no

Brann- og redningsarbeidere utsettes for utallige giftstoffer under slukkearbeid, og de siste åra har bevisstheten økt om konsekvensene av stadig eksponering. Undersøkelser viser høy forekomst av kreft blant ansatte, opptil dobbelt så mange etter få år i tjeneste som i den øvrige befolkning.

Dag Skaseth er blant ildsjelene som har jobbet for å endre rutiner, forbedre verneutstyr og samle inn kunnskap og dokumentasjon om hva de ansatte utsettes for på jobb. Onsdag kveld ble han hedret for innsatsen på Fagforbundets brannkonferanse i Trondheim. Diplom og en sjekk på 10.000 kroner ble overlevert av Norsk Brannmannsforums leder Bjørn Rønning.

– Dette er stort

– For meg er dette som å motta Kongens fortjenstmedalje. Det er stort, sier Dag Skaseth. Han begynte å samle dokumentasjon og jobbe med å få endret rutiner for flere år siden. De siste åra har det skjedd mye. Brannstasjoner blir bygget om, vaskerutiner endres, rene soner er innført og rutiner ved slukkearbeid er forbedret. Samtidig kjører Fagforbundet to erstatningssaker på vegne av brannmenn som er rammet av kreft.

– Jeg anser prisen som en pris til miljøet generelt. Det er mange som har jobbet for at disse endringene skulle skje, sier Skaseth.

– Forebygg og forebygg

30. mai går Skaseth av med pensjon, men han vil fortsette å jobbe for å øke bevisstheten om farene brann- og redningsarbeidere utsettes for.

– Jeg mener det viktigste fokuset nå er å forebygge. Vi må sørge for at ansatte utsettes minst mulig for giftstoffer. Vi må fortsette å samle dokumentasjon; om kreftfarene, om forskningsrapporter og teknologisk utvikling av sikkerhetsutstyr, sier han.

Ny kunnskap har blant annet vist hvor utsatt røykdykkere er for å ta inn giftstoffer gjennom varm hud. Det har gitt støtet til ny forskning på utrykningsklærne.

– Mange ideer utvikles. Vi må følge med å se hva som kommer i markedet og hva vi vil bruke, sier Skaseth.

– Snudde fort

Over hele landet endres brannstasjoner og rutiner.

– Arbeidsforhold har endret seg på et blunk. Det sies at brannkonstabler er konservative og ikke liker å gjøre ting på nye måter. Det er grundig tilbakevist. Den tradisjonelle skitne brannmannen og røyklukta i vognhallene er historie, fastslår Skaseth.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy