JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Endelig får vaskeriansatte et studietilbud

MANGE TONN: De ansatte i vaskeriet på Solvang sørger for mange tonn rent og trygt sengetøy i løpet av året.

MANGE TONN: De ansatte i vaskeriet på Solvang sørger for mange tonn rent og trygt sengetøy i løpet av året.

Werner Juvik

Torsdag 10. mars starter opptaket til det aller første studiet for vaskeriansatte.

2016030809115120230821171436

De sørger for at klær og tekstiler er rene, hele og smittefrie. En usynlig tjeneste vi forventer at fungerer, men som aldri har vært prioritert med egne studieplasser. Denne høsten kommer utdanningen. Ansatte i vaskerier kan søke om plass på det aller første studiet fra og med torsdag 10. mars. Aller siste frist er 13. mai.

Klikk her for mer informasjon og påmelding hos HiOA.

Etterlengtet studie

– Nå får vaskeriansatte endelig et studietilbud. Dette er etterspurt og etterlengtet, forteller husøkonom og ekspert i tekstilforvaltning, Åse Lindal, som skal være timelærer når studiet begynner ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) til høsten.

Lindal er godt kjent i vaskerikretser. Hun har bygget opp mønstervaskeriet på Solvang sykehjem, tegnet et titalls andre husvaskerier, gjort analyser og utregninger på tøy og maskiner, fyllingsgrader og kjemibruk. Hun har samlet en stor mengde kunnskap innenfor et fag der oppdaterte lærebøker ikke finnes.

– Tradisjonelt har kunnskap blitt arvet med jobben fra den ene vaskeriansatte til neste. Det har aldri vært noe utdanning for dem på gulvet, utover kurs fra leverandører av kjemi og maskiner. Vaskeriansatte har måtte tilegne seg kunnskap selv, forklarer hun.

Den eneste formidling som har vært av fagkunnskap, har vært gjennom husøkonomstudiet, men der har det nå utgått etter at husøkonomen ble til Facility Manager.

– Trygge og rene klær

– Det dreier seg om pasientsikkerhet, sier Åse Lindal, mens vi får en omvisning i vaskeriet på Solvang sykehjem i Oslo. Her er alt nøye planlagt for å ivareta hygiene og smittevern, med blant annet fysisk avskilte rene og urene soner.

– Vi skal sørge for at beboeren er trygg når det kommer til tøy, enten det er sengetøy, arbeidstøy eller beboerens eget personlige tøy. Det skal vaskes korrekt og være uskadet, rent og uten smittefare når det leveres tilbake. Det krever fagkunnskap, fastslår Lindal.

Den kunnskapen er hun også opptatt av at finnes i kommunene. Private industrivaskerier banker på døra med lavere kilopris enn hva kommunale husvaskerier selv kan stille med.

– Da er det viktig at innkjøpere forstår tekstilforvaltning og vaskeriøkonomi. Det er ikke slik at beboernes klær kan settes bort like lett til lav kilopris som dynetrekk. Min erfaring er at de ikke alltid skjønner hva tilbudene egentlig inneholder, ikke før ekstraregningene fra leverandøren kommer, poengterer hun.

Forsvant fra utdanning

Ledere i vaskerier er ofte husøkonomer, og tekstilforvaltning og vaskeriøkonomi har vært en del av husøkonomstudiet, men i stadig mindre grad. Nå er husøkonomstudiet blitt til bachelor i Facility Management (FM), og med det forsvant tekstilservice helt fra studiet. De som ble uteksaminert som husøkonomer i fjor vår var de siste som hadde tekstilforvaltning og vaskeriøkonomi.

– Tekstilforvaltning og vaskeriøkonomi har hatt en lang og viktig historie i studiet, men FM-utdanningen favner nå veldig bredt, og det var ikke lenger rom for dette, forklarer høgskolelærer Ellen Nygard ved HiOA, som presenterer kurset sammen med Lindal.

– Vi håper å nå ledere på ulike nivåer som trenger fordypning i tekstilforvaltning og vaskeriøkonomi, sier Nygard og Lindal. De understreker også verdien av nettverket som både ansatte og ledere kan bygge underveis i studiet.

– Her er en anledning til å møte 24 andre vaskerikolleger fra hele landet i til sammen 15 dager.

Søk med realkompetanse

Studiet skal gå over fem samlinger av tre dager med prosjektoppgaver mellom samlingene. Søkere kan godkjennes både med generell studiekompetanse og realkompetanse. Har du fem år eller mer i et vaskeri, kan du søke uten annen studiekompetanse.

Samlingene er lagt opp med tre intensive dager av gangen, slik at folk fra hele landet skal kunne delta. Uteksaminering vil skje like før jul.

Nygard oppfordrer interesserte til å hive seg rundt og søke på de 25 plassene. Opptakene begynte 10. mars. Siste frist for å søke er 13. mai.

– Hiv dere rundt. Vi må ha 25 kvalifiserte søkere for å komme i gang i høst, oppfordrer de to.

Videreutdanning i tekstilforvaltning og vaskeriøkonomi (TEVO)

• Ny utdanning for vaskeriansatte. Beregnet på både ledere og ansatte med lederansvar, i tillegg til ansatte med innkjøpsansvar for tekstilservice i ulike typer viksomheter.

• Skal gå over fem samlinger av tre dager på Høgskolen i Oslo og Akershus, studiested Kjeller.

• Starter 31. august med uteksaminering like før jul, forutsatt at HiOA får 25 kvalifiserte søkere.

• Opptakskrav: Generell studiekompetanse eller realkompetanse fra vaskerier.

• Av temaer er tekstiler og forvaltning av disse, hygiene, smittevern og sikker drift av vaskeri, prosjektering av nye vaskerier, maskinlære og vaskeriøkonomi samt personalledelse og HMS.

• Studiet gir 15 studiepoeng.

Søk om støtte

• Kurset koster 20.000 kroner, men du kan søke om støtte til både kurskostnad, bøker, kost, losji og reise Fagforbundets opplærings- og utviklingsfond, OU-fondet, eller du kan søke støtte fra Signe Sennaruds fond, som administreres av Norsk Forening for Service og Renhold (NFSR).

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy