JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny brannutdaning blir lagt til Nord-Norge

FAGLIG: Brann- og redningsarbeidere har lenge etterspurt fagutdanning. Nå er en fagskole vedtatt, og regjeringen har avgjort at den skal ligge nordpå, i Tjeldsund kommune.

FAGLIG: Brann- og redningsarbeidere har lenge etterspurt fagutdanning. Nå er en fagskole vedtatt, og regjeringen har avgjort at den skal ligge nordpå, i Tjeldsund kommune.

Ola Tømmerås

Brann- og redningspersonell skal endelig få sin fagutdanning. Skolen vil bli lagt til Tjeldsund i Ofoten. Det får blandet mottakelse.

2015021712000020230821171436

ola.tommeras@fagforbundet.no

Regjeringen besluttet fredag å etablere en etterlengtet fagskole for brann- og redningsarbeid. Men til overraskelse i fagmiljøet, vedtok regjeringen at den toårige fagskolen skal etableres i Tjeldsund på Hinnøya i Ofoten – midt mellom Harstad og Lødingen. Anbefalinger fra fagmiljøene om å etablere skolen i Trondheim, ble satt til side.

– Enige om Trondheim

– Lokalisering i Tjeldsund kom som lyn fra klar himmel, sier leder av Norsk brannmannsforum og faggruppa for brann- og redningspersonell i Fagforbundet, Bjørn Rønning.

– Hele fagmiljøet var enige om Trondheim, sier Rønning, og viser til at Trondheim har et forskningsmiljø for brann og sikkerhet ved Sintef på NTNU og at Trondheim by er mer tilgjengelig.

– Én ting er å reise til Tjeldsund på kurs noen dager, en annen ting å flytte dit for to år. Vi ønsket oss fagskole i Trondheim og et øvelsessenter ved den eksisterende brannskolen på Tjeldsund, sier han.

Glad for vedtak

– Først og fremst er vi glade for at det endelig er gjort vedtak om å etablere en fagskole, uansett hvor dette ble. Det viktigste nå er å få utdanningsløpet i gang. Det har vi ventet lenge på, sier styremedlem i Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Per Jarle Valvatne.

– Det har vært forskjellige meninger om hvor skolen bør ligge, men når det først er gjort vedtak så stiller vi oss lojale til det, kommenterer han.

Eneste utdanningsinstitusjon

Statssekretær Hans J. Røsjorde i Justis- og beredskapsdepartementet viser til at landets eneste nasjonale utdanningsinstitusjon for utdanning av brann- og redningspersonell ligger i Tjeldsund.

– Ved å videreutvikle Norges brannskole til en fagskole, vil man bygge videre på eksisterende infrastruktur og kompetanse. For å opprettholde og videreutvikle kvaliteten på den nye fagskolen legges det opp til å etablere et samarbeid med skolemiljøet i Harstad, og legge deler av teoriundervisningen der, forklarer han.

Det vil også bli etablert en avdeling i Stavern underlagt fagskolen. I tillegg vil det bli etablert en lederutdanning for framtidige brannsjefer. Det er ennå ikke avgjort hvor denne vil ligge.

Jubel i nord

At regjeringen valgte Tjeldsund vil få stor lokal betydning. Den toårige fagskolen vil ha 320 studenter med et årlig opptak på 160 studenter.

– Dette er en skikkelig gladnyhet. Det er fantastisk for fagmiljøet i Tjeldsund og for hele landsdelen, sier stortingsrepresentant fra Nordland og medlem av justiskomiteen på Stortinget, Margunn Ebbesen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy