FAGLIG: Brann- og redningsarbeidere har lenge etterspurt fagutdanning. Nå er en fagskole vedtatt, og regjeringen har avgjort at den skal ligge nordpå, i Tjeldsund kommune.
Ola Tømmerås
ola.tommeras@fagforbundet.no
Regjeringen besluttet fredag å etablere en etterlengtet fagskole for brann- og redningsarbeid. Men til overraskelse i fagmiljøet, vedtok regjeringen at den toårige fagskolen skal etableres i Tjeldsund på Hinnøya i Ofoten – midt mellom Harstad og Lødingen. Anbefalinger fra fagmiljøene om å etablere skolen i Trondheim, ble satt til side.
– Enige om Trondheim
– Lokalisering i Tjeldsund kom som lyn fra klar himmel, sier leder av Norsk brannmannsforum og faggruppa for brann- og redningspersonell i Fagforbundet, Bjørn Rønning.
– Hele fagmiljøet var enige om Trondheim, sier Rønning, og viser til at Trondheim har et forskningsmiljø for brann og sikkerhet ved Sintef på NTNU og at Trondheim by er mer tilgjengelig.
– Én ting er å reise til Tjeldsund på kurs noen dager, en annen ting å flytte dit for to år. Vi ønsket oss fagskole i Trondheim og et øvelsessenter ved den eksisterende brannskolen på Tjeldsund, sier han.
Glad for vedtak
– Først og fremst er vi glade for at det endelig er gjort vedtak om å etablere en fagskole, uansett hvor dette ble. Det viktigste nå er å få utdanningsløpet i gang. Det har vi ventet lenge på, sier styremedlem i Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Per Jarle Valvatne.
– Det har vært forskjellige meninger om hvor skolen bør ligge, men når det først er gjort vedtak så stiller vi oss lojale til det, kommenterer han.
Eneste utdanningsinstitusjon
Statssekretær Hans J. Røsjorde i Justis- og beredskapsdepartementet viser til at landets eneste nasjonale utdanningsinstitusjon for utdanning av brann- og redningspersonell ligger i Tjeldsund.
– Ved å videreutvikle Norges brannskole til en fagskole, vil man bygge videre på eksisterende infrastruktur og kompetanse. For å opprettholde og videreutvikle kvaliteten på den nye fagskolen legges det opp til å etablere et samarbeid med skolemiljøet i Harstad, og legge deler av teoriundervisningen der, forklarer han.
Det vil også bli etablert en avdeling i Stavern underlagt fagskolen. I tillegg vil det bli etablert en lederutdanning for framtidige brannsjefer. Det er ennå ikke avgjort hvor denne vil ligge.
Jubel i nord
At regjeringen valgte Tjeldsund vil få stor lokal betydning. Den toårige fagskolen vil ha 320 studenter med et årlig opptak på 160 studenter.
– Dette er en skikkelig gladnyhet. Det er fantastisk for fagmiljøet i Tjeldsund og for hele landsdelen, sier stortingsrepresentant fra Nordland og medlem av justiskomiteen på Stortinget, Margunn Ebbesen.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB