JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røe Isaksen lokker flere til å bli lærere i yrkesfag

VI TRENGER FAGARBEIDERE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener at vi kommer til å mangle 90.000 fagarbeidere i 2035 hvis utviklingen fortsetter uten at vi gjør noe.

VI TRENGER FAGARBEIDERE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener at vi kommer til å mangle 90.000 fagarbeidere i 2035 hvis utviklingen fortsetter uten at vi gjør noe.

Tri Nguyen Dinh

Den alvorlige mangelen på yrkesfaglærere gjør at regjeringa legger 20 millioner kroner på bordet i tillegg til en strategi for rekruttering.

2015102914060720230821171436

torgny@lomedia.no

LES OGSÅ:

Kvalifikasjoner på høyt nivå

Her blir en vaktmester til byggdrifter

Jenny ble gulljente i helse-VM

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterte torsdag yrkesfaglærerløftet. Uten alvorlige tiltak, vil mangelen på yrkesfaglærere være proppen som hindrer at det blir nok fagarbeidere i framtida.

Slik det ser ut i dag vil Norge i 2035 mangle 90.000 fagarbeidere.

Samtidig er yrkesfaglærerne en aldrende gruppe. I sju av ti utdanningsprogram er flertallet av yrkesfaglærerne over 50 år. Spesielt alvorlig er situasjonen innen byggfag, elektro og teknisk og industriell produksjon.

LES OGSÅ:

Ny modell sprer seg i kommunene

Tryggere og stoltere renholdere med fagbrev

Mens vi venter på yrkesfagløftet

Yrkesfaglærerløftet

I fjor la regjeringa fram lærerløftet. Nå er tida inne for å lansere yrkesfaglærerløftet. Det mest konkrete er to stipendordninger og utbygging av kapasiteten.

I dag er det en stipendordning for lærerne som underviser på yrkesfag, men som ikke har formell lærerkompetanse. Denne skal videreføres.

I tillegg skal det innføres et rekrutteringsstipend til fagarbeidere som kan tenke seg å utdanne seg til yrkesfaglærere.

Slik blir man yrkesfaglærer

I dag er det to veier for å bli yrkesfaglærer. Enten en treåring høyskoleutdanning eller en praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Den siste krever et fagbrev pluss to-årig fagskole og til slutt PPU-y. «y» står for yrkesutdanning. Denne åpnes for stipend. Størrelsen på stipendet er ikke klart, men Røe Isaksen antyder overfor LO-Aktuelt at det vil være på nivå med dagens stipendordninger.

Det vil si 100.000 kroner i stipend for PPU-y og 200.000 kroner over tre år for de som tar høyskoleutdanning.

Krise i oljenæringa

Det nye løftet omfatter flere tiltak rettet innrettet på lærere som er i arbeid. Blant annet hospiteringsordninger i bedrifter og etterutdanningsordninger.

– Har situasjonen i oljesektoren påvirket tiltakene?

– Vi ville nok ha innført disse tiltakene uansett, men situasjonen i oljesektoren gjør at noen av dem som mister jobben der kanskje kan tenke seg at skolen er en alternativ karrierevei. Da vil kanskje stipendet hjelpe dem i gang, sier Røe Isaken til LO-Aktuelt etter presentasjonen.

Løftet ble presentert på et møte i Samarbeidsrådet for Yrkesfag. Der sitter det representanter for arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. LO er godt representert. Leder er Rolf Jørn Karlsen fra Fellesforbundet.

Lærerne overrasket

De fleste kommentarene var i hovedsak positive. Men flere, både LOs og Utdanningsforbundets representant, var overrasket over at denne planen plutselig kom på bordet.

– Vi trodde vi var invitert til å diskutere et forslag, og så plutselig oppdager vi at prosessen er lukket, sa Astrid Sund fra Utdanningsforbundet. Skolenes Landsforbund er enig i denne kritikken.

Kunnskapsministeren svarte på den kritikken med at en aldri kan høre nok fra organisasjonene, men at dette ikke var slutten på en prosess, men begynnelsen og at det vil bli mange nye anledninger til å komme med innspill.

«Friske kroner»

LOs Benedikte Sterner synes planen er god, men hun sluttet seg til kritikken fra lærerorganisasjonene. Sterner trakk også fram at det i planen lå tiltak for å heve kompetansen til instruktørene i bedriftene og prøvenemndene.

– Hva synes LO om stipendordningene?

– De er bra, men det er et spørsmål om hvordan de følges opp økonomisk.

Les også:

Var umotivert skoletaper – ble karakterjeger

Alle lærlinger får ja og lærelønna opp 10 prosent

Aps 33 forslag for yrkesfagene

Om økonomien sa Røe Isaksen til LO-Aktuelt at dette er et budsjettspørsmål så det finnes et tak på dette.

– Men vi lover at vi skal bruke opp hver krone, sa kunnskapsministeren.

Til sammen vil regjeringen bruke mellom 50 og 60 millioner kroner på dette. Det meste er videreføring av ordninger fra i år, men fra 2016 vil det bli tilført 20 millioner «friske» kroner.

Dette er saken

• Norge vil mangle 90.000 fagarbeidere om 20 år hvis det ikke utdannes mange flere lærere i yrkesfag.

• Spesielt alvorlig er situasjonen innen byggfag, elektro og teknisk og industriell produksjon.

• Regjeringa har bestemt å styrke dagens stipendordninger for folk som vil bli yrkesfaglærere.

• Det innføres et rekrutteringsstipend til fagarbeidere som vil utdanne seg til yrkesfaglærere.

• Fra neste år tilfører regjeringa 20 millioner kroner til stipendordningene.

• Stipendene er på 100.000 og 200.000 kroner avhengig av hvilken utdanning man tar.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy