Tyrkisk selskap overtar Oslo havn

Oslo kommune satt driften av Oslo containerhavn ut på anbud tidligere i år. Nå overtar det tyrkiske selskapet Yilport Holding både havna og de kommunale kranførerne.

TYRKISK FRAMTID: Tyrkiske Yilport Holding har vunnet anbudet om å drifte containerhavna i Oslo i 20 år. Oslo Havn KF kvitter seg med drift og kranførere. Hovedtillitsvalgt Steinar Hopstad forteller om en lang og vond prosess.
TYRKISK FRAMTID: Tyrkiske Yilport Holding har vunnet anbudet om å drifte containerhavna i Oslo i 20 år. Oslo Havn KF kvitter seg med drift og kranførere. Hovedtillitsvalgt Steinar Hopstad forteller om en lang og vond prosess.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar satt det kommunale foretaket Oslo havn KF ut drift av containerhavna på anbud. I sommerferien ble anbudsrunden avgjort. Det internasjonale selskapet Yilport Holding, som eies av det Istanbul-baserte Yildirim Group, har vunnet kontrakten. De skal stå for lasting og lossing i hovedstadens containerhavn i 20 år framover, med opsjon på å forlenge kontrakten i ytterligere ti år. Overtakelse vil skje i vinter.

– Vi ser framover

Kranførerne har hittil vært ansatt i det kommunale foretaket, men overdras nå til det tyrkiske operatørselskapet. Steinar Hopstad er tillitsvalgt for kranførerne. Han forteller om et veldig anstrengt forhold mellom ansatte og ledelse i det kommunale selskapet de siste åra.

– Nå ser vi framover, sier Hopstad til Fagbladet. Han opplyser at de tross alt er nokså optimistiske til Yilport som operatør, selv om overdragelse til private medfører svekkede pensjonsrettigeter og mer usikkerhet.

– Yilport er et selskap som har vist vilje til å satse i andre havner, forteller han. Yilport driver fra før Gävle containerhavn i Sverige.

– Tenkte kun penger

De ansatte i Oslo havn har de senere år påpekt brister i produksjonen som reduserer effektiviteten, men uten å bli hørt i det kommunale foretaket. Isteden har ledelsen framholdt at privatisering er eneste måte å drifte havna mer effektivt.

Styret har offentlig anklaget ansatte for å ha verdens dyreste lunsj, da lasting og lossing stopper mens bryggearbeidere og kranførere går til felles matpause, men uten å nevne at bemanningen er på et minimum, noe som gjør det umulig å ta pauser på skift.

– Det er fire på hver kran, en fører og tre sjauere. Går en, stopper krana. Ledelsen har vært lite interessert i å effektivisere driften. Det har dreid seg kun om penger, om å drive billigst mulig, mener Hopstad.

Utfordrer fortrinnsretten

I saksframlegget foran styremøtet om konkurranseutsetting, skisserte Oslo Havn KF hvordan de helst ønsket at mannskapet på båtene skulle fylle opp laste og lossekapasiteten i havna - noe som ville brutt med havnearbeidernes fortrinnsrett til lossing og lasting.

– Fortrinnsretten gjelder selv om en privat aktør overtar, så lenge havna er offentlig eid, mener Hopstad.

Fortrinnsretten er sikret gjennom ILO-konvensjon 137 som Norge ratifiserte i 1974. Den er ment å forhindre sosial dumping ved at langt lavere lønnet mannskap på båtene skal gjøre de lokale havnearbeidernes jobb.

Powered by Labrador CMS