JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbladets digitale dypdykk

Du skal være trygg på jobben

André Martinsen


2021100609291220211006092911

Stadig flere opplever å bli utsatt for vold eller trusler om vold mens de er på jobb. Det viser tall fra både Statens arbeidsmiljøinstitutt og Forskningsstiftelsen Fafo. Totalt oppgir over 7 prosent av alle ansatte i Norge å ha opplevd vold eller trusler på jobben. De som jobber i førstelinjen er mest utsatt.

Ifølge Stami-tallene har hele 27 prosent av vernepleiere/sosialarbeidere, pleie-/omsorgsarbeidere og politi/vakt blitt utsatt for vold eller trusler om vold på jobben. Det er en alarmerende høy andel ansatte.

Fafo dokumenterte i 2019 at det er fem ganger høyere risiko for vold og trakassering på jobb i helse- og sosialsektoren enn i andre bransjer. I undersøkelsen til Fafo oppgir nesten halvparten av de ansatte i denne sektoren at de har vært utsatt for vold og/eller trusler i løpet av det siste året da de ble spurt. En av seks opplevde dette månedlig.

Noen ganger skjer det verst tenkelige. 20. september 2021 er en bekmørk dag i norsk arbeidsliv. En ansatt ved et av Navs kontorer i Bergen ble knivdrept på jobb. Det er dessverre ikke første gang det skjer. Åtte år tidligere ble en ansatt på Nav Grorud drept, og året etter det ble en ansatt drept på jobb ved en institusjon i Asker. Alle var på jobb i velferdsstatens tjeneste.

Hvordan kan vi klare å kombinere åpenhet og tilgjengelighet med trygghet for de som jobber i førstelinjen?

I denne serien som vi har kalt «Vold på jobben» snakker vi med ansatte i en rekke utsatte bransjer. I disse intervjuene får du sterke historier fra dagens arbeidsliv, du får høre hvordan voldshendelser håndteres på de ulike arbeidsplassene og ikke minst om forebygging. Det er det viktigste; du skal nemlig være trygg på din egen arbeidsplass.

{f1}

Fagbladets digitale temapakker

Vi har i alle år utgitt trykte temahefter med yrkesfaglige saker fra de mange yrkesgruppene vi har som lesere. Nå gir vi disse sakene en ny, digital giv. Med det håper vi å nå bredere ut med yrkesartiklene – til glede og inspirasjon for flere enn dem som tidligere fikk temaheftene i postkassa.

Vi vet at saker om eget fag og yrke er populære blant Fagbladets lesere. Hele 87 prosent av dere oppgir i leserundersøkelser at saker om jobb/yrkesliv er de mest interessante. Det gir oss et godt utgangspunkt for å dyrke yrkesfaglige saker og gjøre dem lett tilgjengelig for dere – samlet i større eller mindre temapakker. Med denne satsingen ønsker vi i redaksjonen å produsere enda bedre yrkesfaglig journalistikk som skal være nyttig, relevant og lærerik for dere lesere. Det er vårt oppdrag.

Ved å ha temaartiklene våre på nett vil du som leser lett kunne søke dem opp, og vi skal sørge for at de til enhver tid er oppdaterte og relevante.

Her finner du de andre temapakkene:
Yrker i endring

Arbeidstid

Har du tips og ideer til temaer dere ønsker at vi skal belyse, send en epost til redaksjonen@fagbladet.no

Alle de tidligere utgitte temaheftene finner du her: Fagbladets temahefter

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

André Martinsen