«Ta frihetsbegrepet tilbake!»

Gerd Kristiansen kan skue ut over et velfylt Youngstorg når hun holder sin aller første 1. maitale der som LO-leder.

Gerd Kristiansen kan skue ut over et velfylt Youngstorg når hun holder sin aller første 1. maitale der som LO-leder.

Kristian Brustad

– Høyresiden har kidnappet frihetsbegrepet. Vi må ta det tilbake. Ekte frihet eksisterer bare dersom alle har samme muligheter. Det var budskapet fra LO-leder Gerd Kristiansen på Youngstorget i dag.

2014050112000020140502131032

stig@lomedia.no

«Frihet i fellesskap» er parolen for 1. mai-feiringene over hele Norge i år. Arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag benyttes til å hedre Nelson Mandela for hans mangeårige kamp for sørafrikanernes frihet og for menneskerettigheter.

– Nelson Mandela – du ga håp til ditt folk i kampen imot det umenneskelige regimet. Du ga oss håp. Håp om at standhaftighet og kamp kan føre til seier. Håp om en verden fri for urettferdighet. Håp om at verden beveger seg framover – ikke bakover, sa Kristiansen i sin tale.

Ifølge LO i Oslo var årets 1. maitog i hovedstaden det største siden 1990. LOs egne tellere kom til 8.900 deltakere. Det er 1.200 flere enn i fjor.

Historisk

LO-lederen understreket at arbeiderbevegelsens historie handler om kampen for frihet:

– Den var den kampen fabrikkjentene på Bryn kjempet mot et drepende arbeidsmiljø og elendige lønninger. Det var den kampen vi kjempet da vi drev fram demokratiske rettigheter i Norge, kampen for allmenn stemmerett for menn til allmenn stemmerett for kvinner.

Hun trakk også fram fellesskolen, fellesinstitusjonene, Statens lånekasse for Utdanning og bedriftsdemokratiet, alt uttrykk for at alle skal få delta i samfunnet med like muligheter.

Se videoopptak fra arrangementet på Youngstorget nederst i artikkelen.

Mafiatilstander

Kristiansen understreket at LO tar kampen mot «sosial dumping og mafiatilstander, som truer med å ødelegge norsk arbeidsliv for tiår framover». Hun var heller ikke nådig mot arbeidsgivere som ikke aksepterer avtaler:

– Derfor slåss vi mot arbeidsgviernes forsøk på tariffknusing i norske havner.

Her var også nestleder i Transportarbeiderforbundet Lars Johnsen på banen i sin appell. Han slo fast at boikott for å oppnå tariffavtale er lovlig ifølge norsk rett. Hans medlemmer i Risavika ved Stavanger er ute i streik i sin sjuende måned fordi arbeidsgiver nekter dem tariffavtale. Havnearbeidere i Tromsø og Mosjøen er tatt ut i sympatistreik. Dermed er det i havnene striden om tatriffavtaler og et ordnet arbeidsliv står akkurat nå.

Mot privatisering

LO-lederen ga uforbeholden støtte til kampen mot privatisering av barnehager som pågår i Oslo nå, mot foreldrenes og de ansattes vilje. Det samme gjelder skolen:

– Vi forsvarer fellesskolen mot privatisering og kommersialisering, tordnet hun. Og SL-leder Anne Finborud fulgte opp i sin tale:

– Opplæringa skal fortsatt bygges på et solidarisk menneskesyn. Vi vil ikke la oss styre av måling, veiing og sortering. Lederen i Skolenes Landsforbund gikk til angrep på Erna Solberg og Siv Jensen:

– Vi vil ikke ha markedsløsninger. Når markedskreftene får fritt spillerom, blir demokratiet satt på bakrommet, sa hun.

Mot Horne

Statsråd Solveig Horne fikk det glatte lag av LO-lederen for sitt utspill om å fjerne likestillingsloven.

– Hun skal få kamp til døra, var Kristiansens melding.

Kollektive avtaler

Leder av LO i Oslo, Roy Pedersen, bandt møtet på Youngstorget fint sammen. Han påpekte faren for oppløsningstendenser av det organiserte arbeidslivet.

Kampen for de kollektive avtalene var da også et gjennomgående tema blant alle talere fra fagbevegelsen. Anne Finborud sa det slik:

– De kollektibve tariffavtalene er selve limet i velferdsstaten.

Allianser

LO i Oslo er for å danne allianser med andre organisasjoner, blant annet miljøbevegelsen. Derfor hadde de også invitert Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til å holde appell. Han sa blant annet:

– Jeg er glad for at vi har en sterk fagbevegelse, vi trenger en allianse mellom miljøbevegelsen og fagbevegelsen. Og:

– Vi må skape 100.000 grønne arbeidsplasser nå.

Hermstad appelerte til tilhørerne om å etterspørre klimavennlige varer, og viste til at folk heller vil ha mer fritid enn høyere lønn og dermed stadig større forbruk.

Forsvarskamp

Både han og den internasjonale taleren, Paula Guisande Boronat fra spansk fagbevegelse, viste til at 1.100 tekstilarbeidere i Bangladesh døde da fabrikken deres raste sammen. De var samstemte om at de ikke ville ha klær produsert til luselønn under livsfarlige forhold. Boronat understreket at spansk fagbevegelse nå kjemper en desperat kamp mot privatisering, svekkelse av faglige rettigheter og en skyhøy arbeidsledighet.

Støtt Folkehjelpa

LO-leder Gerd Kristiansen avsluttet sin tale med å oppfordrer folk om å støtte Norsk Folkehjelp sin aksjon, Folk forandrer verden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy