Slik skal de endre Drammen og Stavanger
Med gode valgresultater i ryggen har de rødgrønne tatt tilbake makten etter 16 år med borgerlig styre i Drammen. Nå lover de betydelige endringer.
Rune Eriksen
Høyre har mistet grepet om både Drammen og Stavanger. I begge byer har Ap fått ordføreren med en rekke partier bak seg. De lover mer bemanning, kommunale vikartjenester og avprivatisering.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Rødgrønne partier, og noen til, greide etter høstens lokalvalg å kapre både Drammen og Stavanger, to byer hvor Høyre har sittet ved roret i lang tid. Tidligere denne uka lanserte det nye flertallet i Stavanger sin politiske plattform. Fredag fulgte Drammen etter.
Skaper begeistring
I begge byene kommer flertallskoalisjonene med løfter som gjør at både innbyggere og kommunens ansatte skal merke ettertrykkelig at det har skjedd et politisk skifte.
Tjenester skal tas tilbake fra private, begge byene skal få et kommunale vikartjenester, det skal satses på flere hele stillinger og mer bemanning. Det skaper begeistring hos Fagforbundets avdelinger, som organiserer mange av de ansatte i kommunene.
– Vi er kjempeglad for at vi har fått et nytt styre i Drammen, med en ordfører fra Arbeiderpartiet, sier leder for Fagforbundet Drammen og hovedtillitsvalgt i kommunen, Elisabeth S. Arntsen.
{u1}
Full bemanning i barnehagene hele dagen
Arntsen har ikke lest den politiske plattformen fredag formiddag, men idet Fagbladet ramser opp flere av punktene, reagerer hun umiddelbart positiv. Spesielt er hun glad for at det skal være full bemanning i kommunale barnehager gjennom hele dagen.
– Barna er små juveler vi skal passe på. Det har vært en utfordring at når det er mange barn igjen sent på dagen, kan det være få voksne igjen på avdelingene. Dette kan jeg støtte fullt ut, sier Arntsen.
Samtidig påpeker hun sier hun at dette ikke har gått utover sikkerheten i barnehagene. Det partiene vil er at bemanningsnormen for barnehage skal gjelde hele dagen. Det vil si at barnehagen skal ha nok ansatte på jobb, «ikke bare de få timene på dagen når alle vaktene er på jobb samtidig og ingen er på planleggingsmøte, pause eller kurs».
Vil ta tilbake renhold
Høyre har styrt Drammen de siste 16 årene og satt sitt preg på kommunen ved blant annet å tjenesteutsette en rekke oppgaver. Nå lover det nye kommunestyret bestående av Ap, Sp, MDG, SV og Venstre å ta tilbake flere av disse. I den politiske plattformen står det at «muligheten for å rekommunalisere renhold skal sees på så snart anbudet utløper.»
– Det er kjempefint at de skal prøve å ta tilbake tjenestene. Alt renhold i Drammen kommune har vært satt ut på anbud i lang tid, noe vi er veldig imot, sier Arntsen.
{u2}
Spent på om pengene rekker
Renholdet i Drammen er delt opp i fire roder, med hver sine anbudsrunder. I de to kommunene som blir slått sammen med Drammen, Nedre Eiker og Svelvik, er renhold kommunalt.
Fram mot desember i år skal det nye kommunestyret snekre sammen et budsjettforslag. Arntsen er spent på om de får råd til å finansiere løftene i den politiske plattformen.
– Spørsmålet er om de har penger til dette. Jeg tror ikke den nye kommunen kommer til å ha en økonomi som er bedre enn de tre kommunene til sammen i dag, sier hun.
– Får en fantastisk god by
Også i Stavanger loves det betydelige endringer i hvordan kommunen skal driftes. Etter 26 år med borgerlig styre kan venstresiden endelig juble.
Mandag denne uken la en fargerik bukett av politikere fra Ap, Rødt, SV, Sp, MDG og FNB en felles politisk plattform. Intensjonene møtes med applaus på Fagforbundets kontor i oljebyen.
– Jeg har lest meg gjennom dokumentet og ser at der er veldig mye som er helt i tråd med Fagforbundets politikk, skriver Fagforbundets leder i Stavanger, Margrethe Kaarvaag.
Hun lister opp en rekke tiltak som vil ha stor betydning for Fagforbundets medlemmer: innføring av gratis skolemat, økt grunnbemanning på sykehjem og hjemmebaserte tjenester, kommunal vikartjenester, avslutte kommersielle konkurranseutsetting og ta kommunale foretak tilbake i kommunal regi.
– Hvis alt dette blir gjennomført, så vil vi ha en fantastisk god by, skriver hun og avslutter med et smilefjes.
Slik skal de endre Drammen
Et utvalg av det flertallsstyret i Drammen vil gjøre:
• Etablere en kommunal vikartjeneste etter inspirasjon fra Bergen kommune.
• Styrke bemanningen.
• Alle stillinger som lyses ut skal som hovedregel være heltidsstillinger med fast ansettelse.
• Etablere en Drammensmodell for et anstendig og trygt arbeidsliv, med utgangspunkt i Telemarksmodellen.
• Ansatte skal få tillit til å gjøre jobben sin uten å måtte drive unødvendig rapportering til administrasjon og politiker. Tverrfaglige team i hjemmetjenesten bestemmer hvilke tjenester brukerne skal få.
• Alle vaktmestere skal (fortsatt, journ.anm.) være kommunalt ansatt, og muligheten for å rekommunalisere renhold skal sees på så snart anbudet utløper.
• Bemanningsnorm for barnehage som gjelder hele dagen. Det vil si at barnehagen skal ha nok ansatte på jobb hele den tida barna er der, ikke bare de få timene på dagen når alle vaktene er på jobb samtidig og ingen er på planleggingsmøte, pause eller kurs.
• Få ned antallet barn som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt, blant annet ved å holde barnetrygd utenfor når inntektsgrunnlaget for sosialhjelp skal beregnes.
• Forsøk med gratis skolemat på tre skoler, en i hver av de gamle kommunene.
• Personer som bor permanent i kommunale boliger, som for eksempel bofellesskap, skal ikke betale gjengs leie. Husleien i denne type boliger må ta hensyn til betalingsevnen til beboerne.
Hele plattformen kan du lese her.
Slik skal de endre Stavanger
Et utvalg av det flertallsstyret i Stavanger vil gjøre:
• Prøveprosjekt med 6-timers arbeidsdag på et utvalgt arbeidssted i kommunen, etter dialog med de ansatte.
• Øke rammene til skoler og barnehage.
• Senke SFO-prisene.
• Innføre gratis skolemat, innledningsvis i områder med levekårsutfordringer.
• Ikke konkurranseutsette hjemmebaserte tjenester.
• Holde hele barnetrygden utenfor beregning av sosialhjelp.
• Øke bemanningen i barnevernet.
• Øke grunnbemanningen på sykehjem og hjemmebaserte tjenester.
• Innføre kommunal vikarordning med hele faste stillinger.
• Avslutte kommersiell konkurranseutsetting og tilbakeføre renhold, park, og renovasjon til offentlig drift.
• Kutte i antall kommunale foretak ved å ta disse tilbake i kommunens egenregi.
• Innføre Oslo-modellen og strengere krav til lærlinger i kommunens kontrakter.