Fersk mat vinner:

Fem kjøken til finalen

KJØKEN: Når alle gjer sitt kan gjestane få ein god oppleving av måltidet.

KJØKEN: Når alle gjer sitt kan gjestane få ein god oppleving av måltidet.

Erik M. Sundt

Vinnaren av Gylne Måltidsøyeblikk 2016 blir truleg kåra i oktober. Mellom dei fem som kom til finalen, er det ingen som vakuumpakkar maten til bebuarane på sjukeheimen.

2016091610280720160916103610

karin.svendsen@fagbladet.no

Heile 203 sjukeheimar har vore med i konkurransen Gylne måltidsøyeblikk 2016. Alle dei fem som er nominerte til prisen, arbeider etter kok/server-metoden. Det inneber at maten blir servert same dag som han blir produsert.

• Les temaheftet Mat til glede og besvær her

Vanylven omsorgssenter (Møre og Romsdal), Sundheim bo- og treningssenter (Oppland), Gloppen omsorgssenter (Sogn og Fjordane) og Løten Helsetun (Hedmark) har alle eige kjøken som lagar varmmat kvar dag. Den femte finalisten, Økernhjemmet (Oslo) har organisert seg slik at middagen kvar dag blir laga på kvar avdeling.

GOD SMAK: Lukt, atmosfære og næringsinnhald i tillegg til smaken avgjer kva for eit kjøken som vinn 10.000 kroner.

GOD SMAK: Lukt, atmosfære og næringsinnhald i tillegg til smaken avgjer kva for eit kjøken som vinn 10.000 kroner.

Erik M. Sundt

– Må gjere ein god jobb

Iren Luther, nestleiar i Fagforbundet Seksjon helse og sosial, trur det er fullt mogleg å skape gylne augneblink ved bordet uansett kva for metode ein arbeider etter.

– For å skape slike augneblink må kjøkenet gjere ein god jobb. Men det må også pleiarane og postvertane på avdelinga. Alle må gjere sitt for at gjestane skal få servert ein innbydande, duftande og velsmakande middag i eit triveleg lokale og på ein hyggeleg måte, seier ho.

– Mat er viktig

Luther trur det er naudsynt at både kommune, verksemd og dei tilsette er klar over kor viktig maten er.

– Opplevinga til gjestane blir ikkje betre enn innsatsen er i svakaste ledd. For at alle på sjukeheimane skal ha moglegheit til å gjere ein god jobb, trengs møteplassar der tilsette kan snakke saman og dele kompetanse for å halde engasjementet ved like, meiner ho.

Konkurransen er eit samarbeid mellom Landbruks -og matdepartementet, Forbrukerrådet og Pårørendeaksjonen. Vinnaren får ein premie på 10.000 kroner. Konkurransen vart gjennomført første gong i 2015. Då var det Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal (Akershus) som vann.

To måter å lage mat på

Kok/server:

Maten lages og blir holdt varm til servering. Vanligste metode på institusjon med eget kjøkken.

Kok/kjøl:

Maten lages og kjøles raskt ned og pakkes i vakuum. Sendes ut og varmes opp igjen før servering. Vanligst på sentralkjøkken som leverer til flere institusjoner og hjemmeboende.

MEST LEST:
FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

Werner Juvik

Bussjåfør hadde mobil i hånda og fikk sparken. Nå har han vunnet i retten mot arbeidsgiveren

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Vegard Store er plasstillitsvalgt for Fagforbundet i smitterammede Villa Skaar Valstad

Vegard Store er plasstillitsvalgt for Fagforbundet i smitterammede Villa Skaar Valstad

Kathrine Geard

Her ble smittemarerittet til virkelighet for de ansatte: – Vi ble sjokkert over utbruddet, sier helsefagarbeider Vegard

– Regjeringens forslaget vil ramme lavtlønte hardest og kvinner i særdeleshet, mener forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen.

– Regjeringens forslaget vil ramme lavtlønte hardest og kvinner i særdeleshet, mener forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen.

Nanna Aanes Wolden

Pensjonistlederen protesterer mot regjeringens forslag om at enker og enkemenn skal miste pensjon

Før hjalp helsefagarbeidere brukeren med oppgaver som hun eller han ikke lenger klarte å utføre selv. Nå skal de prøve å holde hendene på ryggen og motivere brukeren til å klare mest mulig selv.

Før hjalp helsefagarbeidere brukeren med oppgaver som hun eller han ikke lenger klarte å utføre selv. Nå skal de prøve å holde hendene på ryggen og motivere brukeren til å klare mest mulig selv.

Tri Nguyen Dinh

Hjelper eller trener? – Helsefagarbeiderne blir ikke utdanna for framtida

TUNGT ÅR: Ålesund kommune må kutte 351 millioner kroner fra driftsbudsjettet.

TUNGT ÅR: Ålesund kommune må kutte 351 millioner kroner fra driftsbudsjettet.

Halvard Alvik/NTB Scanpix

Fem kommuner slo seg sammen. Nå skal de kutte 190 årsverk

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy