JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsebarometeret:

Folket sier nei til private sykehjem

Sykepleier. Illustrasjonsfoto.

Sykepleier. Illustrasjonsfoto.

NTB Scanpix

Bare sju prosent av norske velgere mener sykehjem skal drives av kommersielle selskap.

2017032110160020170426164659

helge@lomedia.no

Det kommer fram av Helsebarometeret som TNS Gallup offentliggjorde i dag. Spørsmålet om sykehjemsdrift er bestilt av Norsk Sykepleierforbund.

– Dette viser at befolkningen er helt på linje oss. Når vi har landsmøtevedtak på at det offentlige ikke bare skal finansiere, men også stå for tjenesteytingen i helsesektoren, har det sin opplagte årsak. Helsetjenesten er et offentlig ansvar. Da må hele befolkningen sikres helsetjenester av god kvalitet, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By til LO-Aktuelt.

Så lenge lever folk i ditt yrke

Ikke overrasket

– Profittbasert privatisering av offentlige helsetjenester er ikke forenlig med prinsippene om god ressursutnyttelse, lik tilgjengelighet til helsetjenester, forsvarlig arbeidsmiljø og tariffestede rettigheter for ansatte. Det har vi hevdet hele tiden, og derfor er jeg ikke overrasket men glad over at så få som sju prosent mener private kommersielle aktører er det beste for pasienter og de pårørende, legger hun til.

Heller ikke leder i Fagforbundet, Mette Nord er overrasket over tallene.

– Dette viser at det norske folk vil at velferden skal være et offentlig ansvar. Pengene som brukes på velferdstjenester skal brukes til velferd, ikke profitt. Undersøkelsen bekrefter at det ikke er noe stort engasjement for private sykehjem og at folk på ingen måte er misfornøyd med tjenestene slik de er i dag, legger hun til.

Her står byråden i puben på et kommunalt sykehjem

Ideologisk spørsmål

Totalt mener et flertall at sykehjem i første rekke skal drives av kommunene, eller ideelle organisasjoner uten kommersielle interesser.

Størst oppslutning om dette er det i SV, hvor hele 74 prosent forfekter dette synet. Ingen av de som stemmer på SV har svart at de vil ha kommersielle sykehjem.

Seks av 10 Ap-velgere mener sykehjem bør drives av kommunene eller av ideelle virksomheter. Bare tre prosent mener det bør drives av kommersielle selskap.

Bare 35 prosent av FrPs velgere mener sykehjem skal drives av enten kommunene eller ideelle virksomheter. En av fem mener det bør drives av private, kommersielle selskap. Det er liten uenighet blant velgerne til de to regjeringspartiene på dette spørsmålet.

Bare tre prosent av Senterpartiets velgere vil ha kommersiell eldreomsorg.

Eli Gunhild By understreker at Sykepleierforbundet er innforstått med at det i dag er et privat supplement av flere helsetjenester og at det også leveres gode tjenester i det private.

– Vi har medlemmer som gjør en flott jobb som sykepleiere i det private. Det handler ikke om det. Men finansieringen og prioriteringen skal ta utgangspunkt i pasientene, de pårørendes og brukernes behov for helsehjelp og ikke private aktørers behov for profitt. Det mener NSF og det mener et flertall i befolkningen, sier hun.

De ansatte på Kajalund sykehjem taper med Aleris som ny eier

Sykehjem går i pluss etter at kommunen tok over

Lines yrke er et av Norges dårligst betalte

Bergen: Foreslår kvalitetspakke for sykehjemmene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy