Høyresidens velferdsprofitører

2019081912440020190826100040

Eirik Dahl Viggen

Høyre er også tydelige på at det første de vil gjøre hvis de vinner valget i Oslo, er å fortsette der de slapp i 2015.

Sunniva Holmås Eidsvoll og Arvid Ellingsen

FriFagbevegelse (16. august) siterer Frps nestleder Terje Søviknes på at det må være greit å tjene penger også i velferden.

Dette er bare gamle sanger om igjen fra Frp. Da de satt i byråd med Høyre i Oslo og sammen med Høyre, slapp de løs velferdsprofitørene som gjorde grove innhugg i alt fra sykehjem, renovasjon og innenfor barnevern.

p

Høyre er også tydelige på at det første de vil gjøre hvis de vinner valget i Oslo, er å fortsette der de slapp i 2015. Ifølge Høyres ordførerkandidat Saida Begum, vil de privatisere sykehjem og barnehager, selge flere eiendommer, konkurranseutsette T-banen – og renovasjon. Det bør være tydelig for vanlige arbeidsfolk at det står noe på spill ved høstens valg.

Vi husker alle hvordan det gikk sist gang det private selskapet Veireno fikk privat monopol på å tømme søppelet i Oslo. Sjefen Jonny Enger ble dømt for over 1000 brudd på arbeidsmiljøloven. De ansatte måtte jobbe opptil 18,5 timer hver dag. Tenk – det er 100 år siden vi vant kampen om 8 timers dagen.

De som taper når velferdsprofitørene forsyner seg av skattekronene, er vanlige lønnsmottakere. Det finnes historier om helsefagarbeidere og sykepleiere som fikk lønnen kuttet med 40.000 til 50.000 kroner når Attendo Omsorg AS overtok 15 kommunale sykehjem i Oslo (17. oktober 2016, FriFagbevegelse). Attendo innførte nemlig lavere satser for kvelds- og nattetillegget. Når de ansatte klaget på lønnskuttet fikk de tilbud om å kjøpe aksjer i Attendo.

Ingen av de arbeidstakerne som ble offer for de grådige velferdsprofitørene kjøpte aksjer. Idag har heldigvis mange arbeidstakere gått opp i lønn fordi SV og de andre byrådspartiene i Oslo har tatt tilbake sykhjem som ble privatisert.

p

Valget er derfor enkelt: vil du gå ned 50.000 kroner i lønn – stem på Frp eller Høyre, og vurder å kjøpe aksjer hvis du vil bli en velferdsprofitører på ditt eget lønnskutt. Vil du sikre at Oslo kommune gir deg ordentlige lønns- og arbeidsvilkår, så stem SV og sørg for at dagens rødgrønne byråd kan stoppe velferdsprofitørene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy