JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lager jul for eldre og syke

Kokken Kristoffer reiser rundt med perfekt julemat

IKJLESKAP: Maten for de neste dagene plasseres trygt i kjøleskap.

IKJLESKAP: Maten for de neste dagene plasseres trygt i kjøleskap.

Sindre Vian

Her får du blant annet vite hvordan han lager kålrabistappe. Den skal du nemlig ikke tulle for mye med.

2016122111384820230821171436

tips@fagbladet.no

Kokken Kristoffer Andersen kjører rundt til mange ressurssentre i julen. Med julemat og stemning som matcher gleder han mange på sin vei. Følg hans dag og les hvordan julemiddagen blir perfekt.

Kokken Tor feirer kokkens dag på trekkspill

Klokken nærmer seg 08:30 og det er like før Kristoffer Andreasen (28) skal kjøre ut mat til beboerne på de mange ressurssentrene i Lier Kommune. Kokken har allerede vært på jobb i to timer. Selv inne i varebilen lever frostrøyken i optimale omgivelser, og fronten av bilen kan minne om en hvilken som helst bar på 50-tallet.

UT PÅ TUR: Bilen lastes opp med deilig mat til brukere i Lier.

UT PÅ TUR: Bilen lastes opp med deilig mat til brukere i Lier.

Sindre Vian

Nisser, juletrær og røkelse

Første stopp. En ressurslandsby med flere enheter plassert inne på et eget område. Fine trehus i duse farger, med utskjæringer av tre over hver inngangsdør. Gjennom en gang av små nisser, juletrær og en vag eim av røkelse finner vi en stue. Noen smilende ansikter spiser frokost, og to pleiere farter rundt.

– Her pleier jeg å legge maten inn i kjøleskapet for dem, de er bare to vakter og de har nok å gjøre. Det er så lite for meg og gjør så mye for dem, sier Andersen.

Her lager den italienske kokken pizza i Gaza

En stryk over skulderen, et lettet smil og et ønske om en velsignet jul sender oss videre til neste lille bygg. Her blir vi møtt av nok en innbydende søt lukt, men det er ikke røkelse denne gangen. På veien ut etter å ha levert maten for de neste dagene til den andre enheten blir vi stoppet. En pleier går mot oss med morgenens bakst, og den søte duften blir sterkere. En gyllen, myk skorpe. Høy og luftig, smørklatten på toppen har smeltet og sukkeret ligger som et lett snødryss på toppen.

– Kristoffer. Du har vel ikke tenkt å gå herfra før du har fått deg en svele, har du? spør pleier Lene Fuglerud.

SVELE: Kristoffer Andersen slipper ikke videre før han har fått en deilig svele av Lrene Fuglerud.

SVELE: Kristoffer Andersen slipper ikke videre før han har fått en deilig svele av Lrene Fuglerud.

Sindre Vian

Fersk mat vinner: Fem kjøken til finalen

Fornøyd med arbeidsfordelingen

Etter svelen er en liten klem og et ønske om en velsignet jul det tiden tillater før ferden går videre. Kursen settes på ny og vi triller mot neste stopp.

– Det er så kjekt å få kjøre litt og ikke bare stå på kjøkkenet. Jeg drev en del med motorsport i ungdommen og jeg trives veldig godt med arbeidsfordelingen min, sier Andersen som kjører mat to dager i uken og står på kjøkenet tre.

IKJLESKAP: Maten for de neste dagene plasseres trygt i kjøleskap.

IKJLESKAP: Maten for de neste dagene plasseres trygt i kjøleskap.

Sindre Vian

På neste stopp er det ikke så mange som møter oss, og avlossingen går mye raskere unna enn hva det gjorde forrige stopp. Derfor er varebilen litt tidligere tilbake enn antatt. Det er jo bra, for da oppstår muligheten til å bidra mer på kjøkkenet.

– Dersom noen blir ferdig tidlig er vi veldig flinke til å hjelpe de andre. Vi rullerer ofte på arbeidsoppgavene her. Da er det lettere å hjelpe til og vi blir rutinerte på hva som trengs å gjøres dersom noen skulle være syke en dag, sier kokken.

Sindr Vian

Her er Kristoffers tips til perfekt julemiddag

– uansett hva du spiser

Pinnekjøtt:

• – Når det kommer til pinnekjøtt er det mange tradisjoner, og man kan fint prøve seg frem uten stor risiko for å gjøre noe galt. Mitt tips er å ha det i stekovnen en liten stund etter at det er kokt. Dette er for å gi det en siste finish. Kålrotstappe er et must.

Hør, blant annet, hvordan han lager stappen i videoen øverst.

Ribbe

• – Ribbe gjøres også på mange måter i de mange hjem, og det de fleste lurer på er hvordan svoren skal bli sprø. Stek ribba en stund på svak varme før du gradvis hever temperaturen. Slik får du en sprø svor som ikke blir svidd.

Lutefisk:

• – Mange sliter med konsistensen til lutefisken. Det viktige her er å starte med en god råvare. Det er viktig å få tak i et stykke som er, ja, litt fast i fisken. Da kan konsistensen bli veldig hyggelig etter å ha trekt fisken.

Juletorsk

• – Til sist har vi juletorsk. Her er det første budet det samme som med lutefisken, og egentlig all salgs fisk. Råvaren er alfa og omega. Så lenge fisken er fersk og fin og ikke kokes ihjel får du en fin lettsaltet juletorsk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy