JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her baker helsefagarbeider Helene julekaker med Randi:

På dette sykehjemmet lager de lukten av barndommens jul

BRUNE PINNER: PÅ avdelingene rundt omkring på Løten Helsehus baker de ansatte julekaker sammen med beboerne. Her er det Randi Kristiansen og helsefagarbeider Helene Skrårudsether som sørger for noe godt til kaffen i romjula.

BRUNE PINNER: PÅ avdelingene rundt omkring på Løten Helsehus baker de ansatte julekaker sammen med beboerne. Her er det Randi Kristiansen og helsefagarbeider Helene Skrårudsether som sørger for noe godt til kaffen i romjula.

Werner Juvik

Hjemmelaget sylte, ribbe og julebakst fyller gangene med lukt som får fram gode minner blant de eldre.

2019121810464120230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Beboerne på Løten helsehus blir overrasket når de våkner opp til lukten av ribbe og ikke kaffe tidlig en desembermorgen. Kjøkkengjengen har nemlig langtidsstekt 55 kilo ribbe gjennom natten og sprøstekt svoren når de kom på vakt om morgenen.

TRAVELT FØR JUL: Kjøkkensjefen på Løten Helsetun, Lise Merete Solli Bakke, mener at med godt arbeidsmiljø blir det god mat.

TRAVELT FØR JUL: Kjøkkensjefen på Løten Helsetun, Lise Merete Solli Bakke, mener at med godt arbeidsmiljø blir det god mat.

Werner Juvik

Lukten av nystekt ribbe, gløgg, juletre, pepperkaker, klementiner og krumkaker møter alle som kommer inn gjennom døren fra 14 kalde minusgrader ute.

– Matlukten er en viktig del av måltidet. Nå som jula nærmer seg, skal det være en atmosfære av forventninger og glede her på huset, sier kjøkkensjef Lise Merete Solli Bakke.

Kjøkkengjengen på åtte har holdt på siden tidlig morgen. Det er travelt før jul med mye ekstra godt som skal lages.

– Her er det mye liv og røre. Vi er en fin gjeng. Med godt arbeidsmiljø blir det også god mat, mener Bakke.

Konfektkaker til jul

Latterkuler blander seg med duren fra den svære industrimiksmasteren. Den er i full gang med å vispe litervis med fløte som skal bli krem til dagens dessert – tilslørte bondepiker.

På benken langs vinduet, under ei tent julestjerne, ligger hundrevis av lussekatter på rister. Kjøkkenassistent Karin Halbakken har bakt og stekt nærmere 400 stykker. Nå er det konfektkaker som står på planen.

– Her er det masse mandler og sjokolade. Skikkelig godis. Jeg regner med å lage 5-600 stykker.

JULEN ER GOD: Solveig Nerkvern har bodd på Løten Helsetun i over ti år.

JULEN ER GOD: Solveig Nerkvern har bodd på Løten Helsetun i over ti år.

Werner Juvik

Hemmeligheten bak sylta

Kokk Raymond Slaggerud henter bakk etter bakk med ferdigstekt ribbe. Disse deles opp i passelige porsjonsstykker til de ulike avdelingene, før de går rett i fryseren.

Deretter skal sylta til pers. To store former med sylte har stått i press gjennom natten. Den skjæres i passelige biter, vakuumeres og fryses. Først deler Raymond ut noen smaksprøver og røper hemmeligheten bak den gode smaken:

– Den i butikken synes jeg ofte er overkrydret. På kjøkkenet på helsehuset bruker vi bare salt og pepper.

Pass på tennene

– Svoren kan vi ikke fryse ned og ta opp på julaften. Den må spises nå som den er nylaget.

Kjøkkensjef Lise Bakke går rundt på huset og deler villig vekk av svoren til alle som vil ha.

– Pass på tennene, advarer hun.

Lukten av svor blander seg med lukten av julekakebakst. På flere avdelinger baker de ansatte julekaker sammen med beboerne. Lukten av ribbe og bakst vekker minner fra egen barndom. Det er også derfor mattradisjonene til beboerne blir tatt vare på her på helsehuset. Det skal det bakes sju slag og mer til før julen starter.

I dag er det brune pinner som står på programmet. Sammen med beboer Randi Kristiansen pensler helsefagarbeider Helene Skrårudsether emnene før sukkeret skal strøs på.

JULEKAKENE BLIR TIL: Kjøkkenassistent Karin Halbakken har bakt lussekatter og konfektkaker i flere timer på morgenkvisten.

JULEKAKENE BLIR TIL: Kjøkkenassistent Karin Halbakken har bakt lussekatter og konfektkaker i flere timer på morgenkvisten.

Werner Juvik

Trodde jeg var gæren

I kantina begynner de faste middagsspiserne å komme.

Solveig Nerkvern kjører inn med rullestolen sin. Hun har spist lunsj og venter på den faste venninnegjengen som kommer på besøk.

– Sykdommen ødelegger så mye. Men jeg har vært heldig likevel.

Solveig har bodd på Løten helsehus i over ti år. Hun havnet i rullestol etter at hun fikk multippel sklerose.

Det beste juleminnet er når hun og søsknene sto ute i snøhaugen i småsko og ventet på nissen. Hun vokste opp på gård med mange dyr og de satte ut grøt på låven. Nissen viste seg alltid.

– Mor var en flink lærerinne når det gjaldt mat. Da jeg flyttet for meg selv, bakte jeg så mye til jul at folk trodde jeg var gæren.

Venter på godlyden

Mens avdelingene koser seg med svoren fra ribba og vafler til lunsj, er de ansatte på kjøkkenet ferdige med å lage dagens middag. Seibiff og gulrotstuing.

Kjøkkenpersonalet på helsehuset lager også mat til dagsentre og hjemmeboende. I tillegg kommer pårørende og naboer og kjøper middag.

Kokk Hege Lundsbakken Olafsen rører rundt i gulrotstuingen med ei svær tresleiv.

– Mmmm, kommer det fra kjøkkensjefen.

Kokken smiler fornøyd.

– Vi venter på den lyden, sier Olafsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy