BRUNE PINNER: PÅ avdelingene rundt omkring på Løten Helsehus baker de ansatte julekaker sammen med beboerne. Her er det Randi Kristiansen og helsefagarbeider Helene Skrårudsether som sørger for noe godt til kaffen i romjula.
Werner Juvik
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Beboerne på Løten helsehus blir overrasket når de våkner opp til lukten av ribbe og ikke kaffe tidlig en desembermorgen. Kjøkkengjengen har nemlig langtidsstekt 55 kilo ribbe gjennom natten og sprøstekt svoren når de kom på vakt om morgenen.
TRAVELT FØR JUL: Kjøkkensjefen på Løten Helsetun, Lise Merete Solli Bakke, mener at med godt arbeidsmiljø blir det god mat.
Werner Juvik
Lukten av nystekt ribbe, gløgg, juletre, pepperkaker, klementiner og krumkaker møter alle som kommer inn gjennom døren fra 14 kalde minusgrader ute.
– Matlukten er en viktig del av måltidet. Nå som jula nærmer seg, skal det være en atmosfære av forventninger og glede her på huset, sier kjøkkensjef Lise Merete Solli Bakke.
Kjøkkengjengen på åtte har holdt på siden tidlig morgen. Det er travelt før jul med mye ekstra godt som skal lages.
– Her er det mye liv og røre. Vi er en fin gjeng. Med godt arbeidsmiljø blir det også god mat, mener Bakke.
Konfektkaker til jul
Latterkuler blander seg med duren fra den svære industrimiksmasteren. Den er i full gang med å vispe litervis med fløte som skal bli krem til dagens dessert – tilslørte bondepiker.
På benken langs vinduet, under ei tent julestjerne, ligger hundrevis av lussekatter på rister. Kjøkkenassistent Karin Halbakken har bakt og stekt nærmere 400 stykker. Nå er det konfektkaker som står på planen.
– Her er det masse mandler og sjokolade. Skikkelig godis. Jeg regner med å lage 5-600 stykker.
JULEN ER GOD: Solveig Nerkvern har bodd på Løten Helsetun i over ti år.
Werner Juvik
Hemmeligheten bak sylta
Kokk Raymond Slaggerud henter bakk etter bakk med ferdigstekt ribbe. Disse deles opp i passelige porsjonsstykker til de ulike avdelingene, før de går rett i fryseren.
Deretter skal sylta til pers. To store former med sylte har stått i press gjennom natten. Den skjæres i passelige biter, vakuumeres og fryses. Først deler Raymond ut noen smaksprøver og røper hemmeligheten bak den gode smaken:
– Den i butikken synes jeg ofte er overkrydret. På kjøkkenet på helsehuset bruker vi bare salt og pepper.
Pass på tennene
– Svoren kan vi ikke fryse ned og ta opp på julaften. Den må spises nå som den er nylaget.
Kjøkkensjef Lise Bakke går rundt på huset og deler villig vekk av svoren til alle som vil ha.
– Pass på tennene, advarer hun.
Lukten av svor blander seg med lukten av julekakebakst. På flere avdelinger baker de ansatte julekaker sammen med beboerne. Lukten av ribbe og bakst vekker minner fra egen barndom. Det er også derfor mattradisjonene til beboerne blir tatt vare på her på helsehuset. Det skal det bakes sju slag og mer til før julen starter.
I dag er det brune pinner som står på programmet. Sammen med beboer Randi Kristiansen pensler helsefagarbeider Helene Skrårudsether emnene før sukkeret skal strøs på.
JULEKAKENE BLIR TIL: Kjøkkenassistent Karin Halbakken har bakt lussekatter og konfektkaker i flere timer på morgenkvisten.
Werner Juvik
Trodde jeg var gæren
I kantina begynner de faste middagsspiserne å komme.
Solveig Nerkvern kjører inn med rullestolen sin. Hun har spist lunsj og venter på den faste venninnegjengen som kommer på besøk.
– Sykdommen ødelegger så mye. Men jeg har vært heldig likevel.
Solveig har bodd på Løten helsehus i over ti år. Hun havnet i rullestol etter at hun fikk multippel sklerose.
Det beste juleminnet er når hun og søsknene sto ute i snøhaugen i småsko og ventet på nissen. Hun vokste opp på gård med mange dyr og de satte ut grøt på låven. Nissen viste seg alltid.
– Mor var en flink lærerinne når det gjaldt mat. Da jeg flyttet for meg selv, bakte jeg så mye til jul at folk trodde jeg var gæren.
Venter på godlyden
Mens avdelingene koser seg med svoren fra ribba og vafler til lunsj, er de ansatte på kjøkkenet ferdige med å lage dagens middag. Seibiff og gulrotstuing.
Kjøkkenpersonalet på helsehuset lager også mat til dagsentre og hjemmeboende. I tillegg kommer pårørende og naboer og kjøper middag.
Kokk Hege Lundsbakken Olafsen rører rundt i gulrotstuingen med ei svær tresleiv.
– Mmmm, kommer det fra kjøkkensjefen.
Kokken smiler fornøyd.
– Vi venter på den lyden, sier Olafsen.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold