Bergen gir vikarer fast jobb

Pinky (29) fikk fast fulltidsjobb i kommunens eget vikarbyrå: – Jeg er veldig fornøyd

Pinky E. Yamson er fast ansatt i Bemanningstjenester, Bergens kommunale vikarbyrå. I dag er hun på jobb på Kolstihagen sykehjem.

Pinky E. Yamson er fast ansatt i Bemanningstjenester, Bergens kommunale vikarbyrå. I dag er hun på jobb på Kolstihagen sykehjem.

Tori Aarseth

I Bergen har byrådet bestemt at kommunen selv skal ansette vikarene som jobber i barnehagene og på sykehjem. Pinky har fått en fast fulltidsstilling, og er strålende fornøyd.

2019072912170020190729124206

tori@lomedia.no

Pinky E. Yamson har jobbet på seks ulike sykehjem siden hun begynte i Bergen kommunes vikarbyrå, Bemanningstjenester, for et halvt år siden.

– Da jeg begynte her følte jeg at det var akkurat dette jeg trengte: Å treffe nye folk, nye beboere og nye arbeidsmiljø. Jeg kan bli lei når jeg jobber bare på en plass, så det er bra for meg å bytte rundt på arbeidsstedene, sier hun.

FriFagbevegelse møter henne på Kolstihagen sykehjem, der hun har senvakt en varm torsdag i juli. Dette er et av stedene hun har jobbet mest, og hun har et godt forhold til kollegene.

– Jeg har flere venner her. Jeg går på fjelltur med dem, og vi går ut og spiser, sier hun.

Pinky er fra Filippinene, men har bodd og jobbet i Norge siden 2012. Hun trives godt på vestlandet.

– Jeg er kanskje rar, men jeg liker regn. Jeg går tur uansett, ler hun.

Avdelingen på Kolstihagen hvor Pinky ofte jobber, er for rehabilitering. Dermed er de andre ansatte vant til å ta i mot stadig nye folk.

Avdelingen på Kolstihagen hvor Pinky ofte jobber, er for rehabilitering. Dermed er de andre ansatte vant til å ta i mot stadig nye folk.

Tori Aarseth

Fra skandale til egenregi

Pinkys arbeidsgiver er ganske ny på markedet. De første faste ansettelsene i det kommunale vikarbyrået kom for under et år siden. Bemanningstjenester, som vikarbyrået heter, er et resultat av et byrådsvedtak om å jobbe for heltid i kommunen.

Noe av bakteppet var skandalen med Orange helse, som blant annet leverte hjemmetjenesten i Bergen. I 2016 ble det avdekket omfattende brudd på arbeidsmiljøloven i selskapet, og kontrakten med kommunen ble sagt opp.

P

Byrådet av Arbeiderpartiet, KrF og Venstre, som tok over for det tidligere Høyre-byrådet i 2015, bestemte seg for å gjøre noe med saken. I stedet for utstrakt bruk av kommersielle vikarbyråer, ønsket de å ansette de vikarene kommunen trenger selv. Også hjemmetjenesten er tatt tilbake i kommunens regi.

Vil ha flere ansatte

Rådgiver Jørgen Seljenes har jobbet i Bemanningstjenester i litt over et år. Han synes det har gått veldig bra siden oppstarten i august i fjor, men ville gjerne ha ansatt enda flere.

– Vi har noen utfordringer på rekrutteringsfronten, særlig på helse. Vi skulle ønske at vi hadde sykepleiere, og helst flere helsefagarbeidere, sier Seljenes til FriFagbevegelse.

Jørgen Seljenes, rådgiver i Bemanningstjenester, Bergens kommunale vikarbyrå.

Jørgen Seljenes, rådgiver i Bemanningstjenester, Bergens kommunale vikarbyrå.

Tori Aarseth

Bemanningstjenester rekrutterer blant annet unge som går ut av yrkesfagutdanninger. Helst vil de ha folk inn i faste, hele stillinger så snart de er ferdig utdannet, i stedet for at de skal gå på brøkstillinger.

– Da har vi troen på at vi også får dyktige folk som jobber mye, sier Seljenes.

– Hva er forskjellen på dere og et kommersielt vikarbyrå?

– Alle de vi ansetter med fagbrev, får tilbud om en hundre prosent stilling. De får en fast stilling, men vet ikke hvor arbeidsstedet er. Det er den tryggheten vi tilbyr, sier Seljenes.

Forutsigbart for de ansatte

En annen forskjell fra andre vikarbyråer, er at hos Bemanningstjenester legger de ansatte sin turnus først, og deretter melder barnehagene og sykehjemmene inn behov. De ansatte er med og planlegge sin egen årsturnus, så de vet når de skal jobbe lang tid i forveien. De vet bare ikke alltid hvor.

– Vi lager en oppskrift til de ansatte, fordi vi må ha noen krav og fordi vi må følge loven, og så går de inn i Lifecare og plotter inn hvordan de ønsker å jobbe, sier Seljenes.

p

Både arbeidsgiver og tillitsvalgte fra Fagforbundet og Delta må godkjenne turnusen før den er endelig. Men i praksis betyr det at arbeidstakerne kan velge når de vil jobbe, så lenge det til sammen blir hundre prosent. Flere velger å jobbe mer intensivt i perioder, for å ta lengre ferie.

– Hva skjer hvis man egentlig skal jobbe, men der ikke er noen som trenger vikar?

– Hvis det ikke er behov, så blir de satt på topp på et sykehjem i nærheten, sier Seljenes.

Vil vokse forsiktig

Sykehjemmene som bruker tjenesten, betaler timepris for vikarene. I de tilfellene hvor de setter inn en vikar på topp, så tar Bemanningstjenester regninga selv.

Seljenes er overbevist om at behovet finnes der ute, men at man ikke alltid klarer å koble de som trenger en vikar til den vikaren som er ledig. Bemanningstjenester er nemlig ennå ikke store nok til å betjene alle sykehjemmene i Bergen kommune.

– Vi har allerede et system som kan håndtere et større volum enn i dag, men vi tror det er lurt å vokse litt forsiktig, sier Seljenes.

– Jeg tilrettelegger for meg selv

Pinky setter pris på fleksibiliteten hun får ved å planlegge sin egen turnus.

– Vi har frihet til å velge om vi vil ha tidligvakt eller seinvakt, så lenge det blir hundre prosent til sammen, sier hun.

– Jeg har valgt å jobbe fire dager på rad, fordi jeg blir veldig sliten når jeg jobber fem dager i strekk. Så jeg tilrettelegger for meg selv, og det synes jeg er veldig greit.

Kolstihagen har to kaniner som holder beboerne med selskap. Å mate dem er en av arbeidsoppgavene til de ansatte.

Kolstihagen har to kaniner som holder beboerne med selskap. Å mate dem er en av arbeidsoppgavene til de ansatte.

Tori Aarseth

Vil ha mer ansvar

Før hun kom til Norge, jobbet hun som sykepleier på Filippinene. Da hun kom hit i 2012, fikk hun fast jobb som helsefagarbeider på et sykehjem på Tysnes. Hun mangler noen studiepoeng før hun kan få autorisasjon som sykepleier i Norge.

– Jeg ønsket meg flere utfordringer. Jeg hadde større ansvar på Filippinene. Her har jeg mest tatt det primære som beboerne trenger: mat, klær, dusj og så videre, sier hun.

Jobben i Bemanningstjenester gir henne noe mer variasjon og utfordringer, selv om hun helst vil ta de siste studiepoengene som mangler for å kunne jobbe som sykepleier igjen.

– Jeg har egentlig lyst til å jobbe på sykehuset, på operasjonssalen. Jeg tenkte å ta anestesisykepleie eller helsesykepleie. Da kan jeg jobbe bare tidligvakter og slippe helg, ler hun.

Prikken er fast ansatt på Kolstihagen.

Prikken er fast ansatt på Kolstihagen.

Tori Aarseth

– Veldig fornøyd

Pinky forteller at venner av henne som jobber i private vikarbyråer synes det er slitsomt. Men foreløpig er hun selv godt fornøyd med arbeidssituasjonen.

– Akkurat nå så liker jeg jobben min veldig godt. Jeg var litt skeptisk i begynnelsen, og tenkte: Gud, jeg skal ut på flere steder jeg ikke har vært før. Jeg kjenner ingen kolleger eller beboere. Men det var veldig bra, faktisk.

– Jeg er veldig fornøyd. Spesielt sjefene mine, de er bare helt topp. De har jobbet veldig hardt for oss for å gi oss faste, hele stillinger. Så jeg er veldig imponert over dem, sier Pinky.

Fakta: Dette er Bemanningstjenester

• Høsten 2017 vedtok byrådet i Bergen at kommunen skulle jobbe for å innføre en heltidskultur.

• Fra før hadde Bergen kommune Vikarservice, som sto for vikarer til barnehagene, men de ansatte var kun timelønnede assistenter.

• I 2018 ble Vikarservice omdannet til Bemanningstjenester. Administrasjonen ble utvidet og vikarbyrået begynte å ansette fagarbeidere innen helsefag og barne- og ungdomsarbeid i faste heltidsstillinger.

• Per i dag har det kommunale vikarbyrået elleve faste ansatte på helsefag, og atten barne- og ungdomsarbeidere fast ansatt i hundre prosent stilling.

• Bemanningstjenester betjener alle barnehagene og åtte av de kommunale sykehjemmene i Bergen med vikarer, og planlegger å utvide.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy