Fylkeslegen: Kristiansund kommune har brutt loven på flere punkter.

Tillitsvalgt: – Det er klart at vi ikke ønsker at ansatte skal stå i et slikt press, men vi er glade for varslinger og fylkesmannens rapport

Kristiansund kommune har brutt loven på flere punkter, mener Fylkeslegen.

Kristiansund kommune har brutt loven på flere punkter, mener Fylkeslegen.

Flickr

– Dette har vært en sår dag for de ansatte ved sykehjemmet. Det har gjort vondt å lese i mediene at de ikke gjør en god nok jobb, forteller tillitsvalgt i Fagforbundet Kristiansund, Trine Åkvik til Fagbladet.

2019013109262420190410203756

knut.nygaard@fagbladet.no

Ansatte sier de varslet om alvorlige avvik ved sykehjemmet 46 ganger på fire måneder.

Blant det de ansatte ved Kringsjå sykehjem varslet om var at de var så få på jobb at de ikke hadde tid til å gi nok mat og medisiner til alvorlig syke pasienter.

Det er NRK som rapporterer om denne saken, og nå får kommunen refs av eldreministeren.

Ifølge NRK var det en anonym pårørende som i høst varslet Fylkeslegen i Møre og Romsdal om at de svakeste og eldste på et sykehjem i Kristiansund ikke fikk lov å stå opp på dagen, fordi ingen hadde tid til å hjelpe dem.

Fylkeslegen har gransket saken, og konkluderer med at Kristiansund kommune har brutt loven på flere punkt.

Blant annet avdekket at flere pasienter sto i fare for å bli underernært, fordi de ikke fikk nok mat. Pleiere skal også flere ganger ha varslet om at de ikke har hatt tid til å gi medisiner.

– En sår dag

– Dette har vært en sår dag for de ansatte ved sykehjemmet. Det har gjort vondt å lese i mediene at de ikke gjør en god nok jobb, forteller tillitsvalgt i Fagforbundet Kristiansund, Trine Åkvik til Fagbladet.

Hun har fulgt saken både som medlem i enhetens overordna HMS-gruppe og som tillitsvalgt.

Etter at saken ble kjent i NRK tidligere i dag, har verneombud på stedet og hovedverneombud vært i kontakt.

– Det er klart at vi ikke ønsker at ansatte skal stå i et slikt press, men vi er glade for varslinger og fylkesmannens rapport. Det er bedre med mange varsel enn ingen, sier Åkvik til Fagbladet.

Hun bekrefter at ansatte har varslet om for dårlig kapasitet flere ganger. De har blant annet fortalt at de ikke har tid nok til å gi beboere tilstrekkelig med mat og medisiner til alvorlig syke pasienter.

– De første varslene kom tidlig på sommeren, og de er tatt på alvor av arbeidsgiveren, understreker Åkvik.

– Ledelsen har gjennomført flere tiltak. Bemanningen har vært styrket i en periode, nye systemer for å sikre pasientkvalitet og nye turnuser med bedre faglig dekning gjennom uka er under arbeid, forteller hun.

I begynnelsen av februar skal sykehjemmet gi Fylkesmannen svar på rapporten.

Ministeren reagerer

– Sånne hendelser skal vi ikke ha noe av, slår eldreminister Åse Michaelsen (Frp) fast overfor statskanalen. Hun sier det er bra at Fylkesmannen har slått ned på forholdene og konkludert med at kommunen har brutt loven.

NRK har snakket med en rekke pårørende om forholda på Kringsjå sykehjem i Kristiansund. Alle seer de kjenner seg igjen i forholda som er skildret i Fylkeslegens rapport, men ingen av dem vil stå fram med kritikken.

– Det er sjelden vi har sett så omfattende svikt som denne rapporten avdekker, sier pasient- og brukerombod Runar Finvåg i Møre og Romsdal om rapporten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy