JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unicare-salget kom overraskende på de fleste

Det ennå uklart hva salget av Unicares driftsavtaler vil bety for de ansatte.

Det ennå uklart hva salget av Unicares driftsavtaler vil bety for de ansatte.

Eirik Dahl Viggen

Allerede fra 1. januar skal Diakonissehuset overta de fem sykehjemmene som siste seks til åtte årene har vært driftet av den kommersielle aktøren Unicare.

2019112615210720230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Ansatte i konkurranseutsatte sykehjem i Oslo har sakket alvorlig akterut på lønn de siste årene. Det har kommet tydelig fram når sykehjem har blitt tilbakeført til kommunen. Ansatte har gått opp med 60.000 til 80.000 kroner i året når arbeidsgiveren er endret fra kommersiell drifter til Oslo kommune.

Tre tips til ordførere: Slik gir du kommuneansatte faste og hele stillinger

En overraskelse

Derfor er det stor spenning knyttet til hvordan dagens nyhet om salget av Unicares driftsavtaler til den ideelle stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg kommer til å slå ut. Allerede fra 1. januar skal Diakonissehuset overta de fem sykehjemmene som siste seks til åtte år har vært driftet av den kommersielle aktøren Unicare.

Alle sykehjem skal tilbake til kommunal eller ideell drift, men byrådet vil ikke si om det blir i 2021 eller 2023

– Dette salget kom som en overraskelse. Vi vet praktisk talt ikke noe om hvordan det kommer til å slå ut for de ansatte 1. januar. Tariffen for ansatte i sykehjem drevet av ideelle er bedre enn i private, men dårligere enn i kommunen. Men vi vet ikke om Diakonissehuset vil drive hjemmene videre som egne aksjeselskaper eller som en del av ideelle Diakonissehuset, sier Siri Follerås i Fagforbundet Pleie og omsorg i Oslo.

Helsefagarbeidere merker på kroppen hvem som styrer

– Et stort løft for oss

Diakonissehuset selv forteller lite om hva slags driftsform sykehjemmene vil ha om noen uker, men gleder seg stort over oppkjøpet av Unicares driftsavtaler.

– Dette er et stort og spennende løft for oss, og helt i tråd med vår strategi om å vokse innenfor det offentlige rammeverket og å satse videre på sykepleierhøyskole, sykehus, eldreomsorg og andre velferdstjenester i Oslo. Dette gleder vi oss virkelig over, sier Vidar Haukeland, administrerende direktør i Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg i en pressemelding.

Det har ikke lykkes Fagbladet å få utfyllende kommentarer fra Diakonissehuset i dag.

André bruker vidunderpulver fra røde alger: Slik lager kokken mat de eldre kan spise helt uten tenner

Slutten på en bølge

Oslo kommune satt drift av et kommunalt sykehjem ut i markedet første gang på begynnelsen av 2000-tallet. I 2011 vedtok daværende bystyreflertall en bølge av konkurranseutsetting.

11 sykehjem gikk ut i markedet til beste tilbyder i løpet av et år. Nå gjenstår ti av disse kontraktene. Nåværende byråd har lovet å ta sykehjemmene tilbake i kommunal eller ideell regi etter hvert som kontraktene utløper.

Driftsavtalene Unicare nå selger til Diakonissehuset er på vei til å gå ut. Samtlige utløper i løpet av neste år og våren 2021.

Alel gikk opp i lønn

For de ansatte griper det direkte inn på lønnsslipp og i lommeboken hvem som drifter arbeidsplassen. Lønnsforskjellen kom tydelig fram da Urianenborghjemmet nylig ble tilbakeført til kommunen. Da hadde det gått seks år siden driften av sykehjemmet ble lagt ut i markedet til kommersielle driftere.

– Samtlige av våre medlemmer på Urianenborg-hjemmet gikk opp i lønn da arbeidsplassen ble tilbakeført til kommunen. Noen med beskjedne beløp, men de fleste med mellom 70.000 og 80.000 kroner i året, helt opptil 140.000 kroner. Forskjellen for de ansatte er enorme etter bare seks år, sier Siri Follerås.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy