Kommuneoppgjøret 2017:

–⁠ Vi må sikre medlemmenes kjøpekraft

En stor del av årets lønnstillegg ble avtalt allerede i fjor. Ufaglærte og fagarbeidere er garantert minst 6.500 kroner i lønnsøkning.

ALLEREDE AVTALT: Mye av lønnstillegget i år ble avtalt allerede i fjorårets hovedforhandlinger. Foran på t.v. forbundsleder Mette Nord.
ALLEREDE AVTALT: Mye av lønnstillegget i år ble avtalt allerede i fjorårets hovedforhandlinger. Foran på t.v. forbundsleder Mette Nord.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved lønnsoppgjøret i fjor fikk de kommuneansatte en lønnsøkning på 2,5 prosent, mens prisene steg med 3,6 prosent.

For første gang på flere tiår steg prisene mer enn de fleste arbeidstakere fikk i lønnsøkninger. Det betyr at de kommuneansatte og de fleste øvrige arbeidstakerne fikk litt dårligere råd etter hovedoppgjøret i fjor.

Må sikre kjøpekraft

For de ansatte i norske kommuner starter oppgjøret 21. april.

– Vi må sørge for at mellomoppgjøret sikrer våre medlemmer en positiv utvikling i kjøpekraften, sier forbundsleder og forhandlingsleder i LO Kommune, Mette Nord.

Hun mener verken industrien eller Norge er tjent med at det blir reallønnsnedgang også i år.

– Svekket kjøpekraft vil kunne slå svært negativt ut for utviklingen i norsk økonomi.

– Mange av våre medlemmer hadde ingen eller negativ reallønnsvekst i fjor. Dette må vi ta med oss til forhandlingsbordet i år. Vi skal vise ansvarlighet, men det handler om en balanse, sier Mette Nord.

Har allerede fått drøyt to prosent

Før partene møtes til forhandlinger 21. april er allerede 2,2 prosent av årslønnsveksten disponert.

I 2016 ble det avtalt generelle tillegg i alle lønnsgrupper fra 1. august i år. I tillegg ble det avtalt at fagarbeidere med ett års fagskole skulle flyttes opp i en egen lønnsgruppe som vil ha en minstelønn på 20.000 mer enn gruppa for fagarbeidere.

Hva som konkret skal til for å bli flyttet opp er ikke hundre prosent avklart, og vil bli vurdert lokalt ut fra det konkrete innhold og krav til den enkelte stilling, ifølge et rundskriv fra KS.

De generelle tilleggene som allerede er avtalt ligger for ansatte uten formell kompetanse og for fagarbeidere på mellom 6500 kroner og 7000 kroner. For stillinger med krav om høgskoleutdanning varierer tilleggene noe mer, fra 2500 kroner og opp til 16.300 for de med lengst ansiennitet.

Som en del av det sentrale oppgjøret ble det også avsatt 0,9 prosent pr 1. september 2017 for gjennomføring av lokale forhandlinger.

Prisstigning på to prosent

Så er spørsmålet om de vil få noe mer?

Ifølge Teknisk beregningsutvalg (TBU) vil prisstigningen i 2017 ligge på cirka to prosent, det vil si at de allerede avtalte tilleggene stort sett vil sikre medlemmenes kjøpekraft.

Samtidig har TBU tidligere bommet grovt på forventet prisstigning, senest i fjor, da de trodde den skulle bli på drøyt 2 prosent, og endte på 3,6.

Frontfagsoppgjør på 2,5 prosent?

I den norske tariffmodellen er det de såkalte frontfagene, det vil si industri som selger til utlandet og som har utenlandsk konkurranse, som setter rammene også for andre lønnsoppgjør.

Dette oppgjøret mellom LO og NHO starter med overlevering krav mandag 6. mars, og skal være ferdig forhandlet innen 14. mars. Mellomoppgjør går ikke så ofte til mekling som hovedoppgjør, som handler om ber enn bare lønnsjusteringer, men hvis det blir mekling i frontfagsoppgjøret, skal også den være ferdig før påske.

NHO antydet i går at bedriftenes økonomi vil tåle et oppgjør på mellom 2 og 2,5 prosent.

Dersom det blir resultatet i oppgjøret mellom LO-NHO, ligger det an til at de kommuneansatte kommer til å få noe mer enn de tilleggene som allerede er avtalt.

Powered by Labrador CMS