JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får ikke pensjon fra første krone: Streike-motiverte og hoderystende til Spekter i Trondheim

(F.V.)  Ann Mari Arntsberg deler ut argumenter for lik pensjon ved St. Olavs hospital i Trondheim. Bjørn Olav Leraand og streikeleder Sigmund Eidem forklarer villig om motivert streik.

(F.V.) Ann Mari Arntsberg deler ut argumenter for lik pensjon ved St. Olavs hospital i Trondheim. Bjørn Olav Leraand og streikeleder Sigmund Eidem forklarer villig om motivert streik.

Frode Dreier/Frilans-Andreassen.no

Motivasjonen for å protestere er stor blant de 86 som streiker ved Universitetssykehuset St. Olavs hospital i Trondheim.

2019052916554220190531120031

tips@fagbladet.no

Blant de streikende ved Universitetssykehuset St. Olavs hospital i Trondheim er 46 fra Fagforbundet. De rister på hodet.

– Dette dreier seg ikke om heltid, Spekter. Det dreier seg om pensjon

Ingen liker arbeidsgiverforeningen Spekters manglende vilje til å møte krav om pensjon fra første krone. Også de som jobber 20 prosent og mindre stillinger må få pensjon, mener de.

Sigmund Eidem er streikeleder og hovedtillitsvalgt for Fagforbundet ved sykehuset. Han kommer ikke unna at det er dårlig at sykehuset ikke gir denne pensjonen. Kommunene klarer det, mener han.

Streiken ved St. Olavs hospital i Trondheim går ikke upåaktet hen blant de som passerer Fagforbundets streikevakter.

Streiken ved St. Olavs hospital i Trondheim går ikke upåaktet hen blant de som passerer Fagforbundets streikevakter.

Frode Dreier/Frilans-Andreassen.no

– Jeg registrerer at styreleder i Spekter, Herlof Nilssen, sier de er opptatt av likebehandling av ansatte. Men samtidig skal de ikke gi mer til oss. Det er et stort paradoks at Spekter framfor noen andre gir ulik lønn hele veien her på St. Olavs. Dermed mangler utsagnet til Nilssen saklighet. De kunne rettet opp og gitt lik pensjon, så enkelt. Detter er ikke likebehandling, men de sier det i mangel på saklige argumenter, tordner Eidem.

Disse streiker fra onsdag morgen

Langvarig?

Streiken kan bli langvarig forklarer en vel forberedt streikegeneral.

– Det er et kunsttykke å ramme arbeidsgiveren og ikke pasientene når vi streiker ved et sykehus, sier han til NRK da streiken var et faktum onsdag.

– Vi kan godt sammenlikne med at legene streiket i hele seks uker. Hvis ledelsen ved sykehuset venter at vi skal ta ut feil personell, tar de feil. Ingen streikende skal ramme pasientene. Da kan ikke Spekter få Helsetilsynet til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd. Det er hva Spekter spekulerer i, men vi skal ikke gå i den fella å ta ut feil folk. Derfor kan dette bli langvarig, banker Eidem fast overfor Fagbladet.

– Hvordan skal dere skjerme pasientene ved langvarig streik?

– Vi har mange drifts-ansatte saksbehandlere, kontoransatte og renholdere på avdelinger som driver administrasjon og drift. De rammer ikke nødvendigvis pasientene direkte, sier Eidem. Han får følge av streikevaktene i gatene rundt det store trønderske sykehuset.

Første streik

En av dem er en spent Ann Mari Arntsberg. Hun er assistent i en av kantinene og streiker for første gang.

– For meg som medlem av Fagforbundet oppleves det å streike veldig bra. Jeg synes det er en selvfølge at pensjonen skal være lik for alle, selv om man jobber under 20 prosent. Det gjenstår å se hvordan dette går. Motivasjon og stemninga nå er kjempestor. Mange vi deler ut informasjon til heier på oss, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy