JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full krangel før lønnsoppgjøret: – Fellesforbundet setter lavtlønte kvinner opp mot industriarbeiderne, sier rystet leder av Norges største fagforbund

UENIGE: Fagforbundets Mette Nord går hardt i rette med Fellesforbundets Jørn Eggum.

UENIGE: Fagforbundets Mette Nord går hardt i rette med Fellesforbundets Jørn Eggum.

Martin Guttormsen Slørdal

– Lønnsfesten i offentlig sektor er avlyst, melder lederen av Fellesforbundet, Jørn Eggum. Han mener ansatte i stat og kommuner skal få mindre fordi industriarbeidere skal få mer. – Han må ha tatt for mye Møllers tran, svarer Mette Nord som er rystet over utspillet.

2019022811373520190410203756

per.flakstad@fagbladet.no

– Når konkurranseutsatt industri ikke har vært lønnsledende de siste fire årene, må kursen justeres, sier Jørn Eggum til VG som først omtalte saken.

– LO og arbeidsgiverne må sørge for å holde igjen lønnsveksten i stat og kommuner framover, fortsetter han og viser til tall som forteller at offentlig ansatte har fått en høyere lønnsøkning enn i industrien de fire siste årene.

Samtidig viser tallene at lønnsoppgjørene i både stat og kommuner har holdt seg innenfor rammen av de såkalte frontfagene, det vil si avtalte lønnstillegg mellom NHO og LO i den konkurranseutsatte industrien.

Lønnsoppgjøret: – Kvinners lønn nærmer seg menns, men det går altfor seint, mener Mette Nord

– Bør rette kanonene mot andre enn lavtlønte kvinner

Fagforbundets leder Mette Nord er rystet over utspillet til Eggum:

– Han kan umulig mene at kvinner i offentlig sektor skal «betale» for feil anslag på lønnsveksten i frontfagene. Offentlig sektor er kvinnedominert, og det er viktig å få oppgjør som gjør noe med likelønnsproblematikken siden kvinner fortsatt tjener mindre enn menn. Eggum bør heller rette kanonene sine mot finansbransjen og lederlønninger, i stedet for mot kvinner i offentlig sektor som på ingen måte er høytlønte lønnsvinnere, sier hun til VG.

Støtte i sosiale medier

Hun får også massiv støtte blant sine egne medlemmer og tillitsvalgte på sosiale medier:

– Det er fristende å invitere forbundsstyret i Fellesforbundet og Jørn Eggum til å hospitere i en deltidsstilling i hjemmesykepleien i noen måneder og høre litt mer om denne «lønnsfesten» medlemmene våre har hatt i det siste. Snakk om skivebom, skriver Sara Bell som er leder i Fagforbundet Bergen på Mette Nords facebookside.

– Jeg kan fortelle Herr Eggum at jeg som fagarbeider innen helse tjener mindre enn en fagarbeider i teknisk, i samme kommune! Og de har i tillegg «smusstillegg». Vi i helse er ikke borti så mye smuss...der er det mer møkk, skriver Gro Nanna Hovde.

– Takk for at du satt han på plass. Invitere gjerne Eggum til en dag i barnehage med 12 småbarn og 2 voksne og få samme lønnssatser, skriver Guillaume Durandal.

Ragnhild Busnes synes det er trist at Eggum og Fellesforbundet går ut mot andre LO-forbund på denne måten: – Jobbe sammen gir de beste løsningene for alle, skriver hun.

Kommuneansatte var blant lønnsvinnerne i 2018, men nesten alt ble spist opp av høy prisvekst

– Andre forhold spiller inn

Mette Nord mener at det ikke bare er lønnsoppgjørene, men også andre forhold i offentlig sektor som har ført til situasjonen som Jørn Eggum er misfornøyd med.

– Det er blitt færre lavtlønte helsefagarbeidere og flere høytlønte kvinnelige leger, og det slår ut på statistikken. Med andre ord er det ikke høye lønnstillegg til våre grupper som er årsak til den statistiske lønnsveksten.

– På samme måte har mange høytlønte funksjonærer i oljesektoren mistet jobb de siste fire årene, og dermed ble gjennomsnittlig lønnsvekst lavere i privat sektor, sier hun til VG.

Hun presiserer videre at LO Kommune har forholdt og forholder seg lojalt til frontfagsmodellen der det er partene i den konkurranseutsatte industrien som gir rammene for hvor store lønnstilleggene kan bli også for andre sektorer.

Over 130 yrker gikk ned i lønn i fjor. Se lista her

Kjenner seg ikke igjen

Også leder i LO-Stat, Egil André Aas presiserer at de er lojale til frontfagsmodellen.

Han kjenner seg ikke igjen i Jørn Eggums beskrivelse av offentlig ansattes lønnsfest.

– Tvert om er det et faktum at mange statsansatte har hatt reallønnsnedgang de siste årene, samtidig som lederlønningene har skutt i været, sier han til VG.

LO-vedtak: Økt kjøpekraft for alle

Tirsdag 19. februar vedtok LOs representantskap hovedkravene for årets lønnsoppgjør. LO kommer til å kreve at alle medlemmer – i både offentlig og privat sektor – får økt kjøpekraft ved vårens mellomoppgjør. Tilleggene skal fremme likelønn, bekjempe lavlønn og sikre garantiordningene.

Økt kjøpekraft og likelønn: Her er LOs krav i lønnsoppgjøret

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy