JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2019:

Hva får jeg i kroner og øre om det blir tre prosent lønnstillegg? Sjekk utregninga

Fellesforbundet Jørn Eggum og Knut Øygard har før lønnsoppgjøret sagt at «vi må se 3-tallet». Det vil si et lønnstillegg på minst tre prosent som tilsvarer en årslønnsvekst på rundt 15 000 kroner for en industriarbeider.

Fellesforbundet Jørn Eggum og Knut Øygard har før lønnsoppgjøret sagt at «vi må se 3-tallet». Det vil si et lønnstillegg på minst tre prosent som tilsvarer en årslønnsvekst på rundt 15 000 kroner for en industriarbeider.

Håvard Sæbø

Et lønnstillegg på mellom tre og fire prosent vil gi en industriarbeider en gjennomsnittlig lønnsøkning på mellom 14.000 kroner og 19.000 kroner

2019033120220020190410203756

torgny@lomedia.no

Hvor mye kan folk vente seg i lønnsøkning i år? Siden meklingen fortsatt pågår blir dette spekulasjoner, men det går an å gjøre noen regneeksempler

Før tariffoppgjøret har det vært diskusjon blant partene om det blir en økning på over tre prosent. Spørsmålet kan derfor bli om lønnsøkningen blir på mellom tre og fire prosent.

Fra fagbevegelsen har det blitt slått fast: «Vi må se 3-tallet». En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er på 478.000 kroner i året, ifølge Teknisk beregningsutvalg.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

p

Lavlønnstillegg

En lønnsvekst på mellom tre og fire prosent vil gi en årslønnsvekst på anslagsvis 14.000-19.000 kroner for en gjennomsnittlig industriarbeider.

Disse tallene er heftet med stor usikkerhet.

Her spiller en rekke faktorer inn, som lavlønnstilleggene, forventede lokale tillegg og flere faktorer.

Det er ganske trolig at partene nå har blitt enige om hvor store tilleggene skal være for de fleste. Det som hele tida har vært problemet er hvordan lavlønnstillegget skal utformes, og hvor stort skal det være. Lavlønnstillegget blir tradisjonelt gitt til de overenskomstene som tjener under 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeider.

p

Det vil si at lavlønnstillegget skal gis til alle som jobber på en tariffavtale der årslønna i gjennomsnitt er under 430.200.

Økonomisk ramme

De siste årene har NHO med støtte av LO regnet ut hva den økonomiske ramma for oppgjøret blir. Det er dette tallet som blir

kommunisert ut som det økonomiske resultatet. Men ramma for oppgjøret inneholder mange elementer. Dessuten er det et gjennomsnitt.

Hvis den økonomiske ramma er på 3,3 prosent, må det bety at noen får over 3,3 prosent tillegg og tilsvarende mange får mindre enn 3,3 prosent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy