PENSJONSKAMP: I bakgrunnen vinduene til direktørens kontor. I forgrunnen, streikevaktene Ramona Braanen, Julian Råbu og Suzanne Elisabeth Mengkrogen. Tobias Drevland Lund er leder for Rød Ungdom.
Ola Tømmerås
ola.tommeras@fagbladet.no
667 sykehusansatte ved fem sykehus er i streik tirsdag morgen. Klokka 11 ble opptrappingen markert med appeller og likelydende spørsmål til sykehus-direktørene.
• Partene i sykehusstreiken møtes hos Riksmekleren tirsdag kveld
Spørsmålet fra de streikende lyder:
«Du er en av mange direktører ved norske sykehus som hever millionlønn og har bunnsolid pensjonsavtale som gir deg en økonomisk sikker pensjonstilværelse. Hvorfor unner du ikke oss ansatte pensjon for all jobben vi gjør i løpet av arbeidslivet?
Hvordan kan du som øverste arbeidsgiver på sykehuset forsvare en diskriminerende arbeidsgiverpolitikk hvor de som jobber under 20 prosent ikke får alderspensjon, uførepensjon eller etterlattdekning?
Kjære direktør, hva vil du gjøre med dette?
• Dette tjener sykehusdirektørene
Får mye støtte
– Vi streiker for en god sak. Støtten er stor fra alle vi møter, forteller Ramona Braanen, Julian Råbu, Tobias Drevland Lund og Suzanne Elisabeth Mengkrogen. Fagbladet møter dem på gresset utenfor sykehusdirektør Bjørn Eriksteins kontor. Tilfeldighetene gjør at streikestanden på offentlig grunn og utenfor arbeidsplassens porter, er rett under direktørens kontorvindu.
Han har både fått tilsendt spørsmålet fra de streikende, og han har fått høre appell fra Fagforbundets leder Mette Nord på utsiden.
Artikkelen fortsetter under bildet:
URETTFERDIG: Tobias Drevland Lund og Suzanne Elisabeth Mengkrogen med Maren Oddvang fra Fagforbundet Ung i Oslo. De stiller spørsmål ved at direktørene skal heve millionlønninger og ha bunnsolid alderspensjon, og samtidig godta at ansatte med mindre enn 20 prosent stilling ikke opptjener pensjon i det hele tatt.
Ola Tømmerås
Kommenterer ikke
Sykehusledelsen parerer spørsmålet om direktørens pensjon med at all dialog må foregå mellom de sentrale partene LO/YS og Spekter Helse på grunn av at sykehuset er i konflikt. Spekter Helse svarer Fagbladet:
– Vi ønsker ikke å kommentere dette nå. Vi mener det er mest hensiktsmessig at prosesser og dialog finner sted mellom LO/YS og Spekter, og ikke i media eller i annen offentlighet, svarer kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes.
Likelydende svar får vi fra de andre sykehusene der ansatte er i streik.
Ikke sånn det skal være
– Det har vært utrolig mye støtte, forteller gjengen med unge Fagforbundsmedlemmer på gressplenen utenfor direktørkontoret.
Samtlige har fulle stillinger i dag, men har vært gjennom tiden da de måtte jobbe seg inn med små stillinger.
– Det er så urettferdig, sier Maren Oddvang fra Fagforbundet Ung i Oslo. Hun er på besøk hos de streikende for å vise sin støtte. Fagforbundet har definert pensjonskravet som et likestillings- og likebehandlingskrav.
– I tillegg er det en ungdomssak. Først skal nyutdannede jobbe seg inn på en arbeidsplass for å få kontrakt, så for å få stilling, så for å få større stilling eller fulltid, og så skal de ikke få opptjent alderspensjon mens de jobber seg inn. Det er ikke sånn det skal være i Norge. Det er ikke greit i det hele tatt, tordner Oddvang.
En tøff kamp
– Det er en tøff kamp vi har gått i gang med, men vit at dere har støtte fra andre forbund som organiserer kolleger av dere, som for eksempel leger, sykepleiere, jordmødre og farmasøyter, sa Fagforbundets leder Mette Nord i sin appell til de streikende.
Hun viste til toppsjefene ved de samme arbeidsplassene, at sykehusdirektørene grovt regnet vil ha rundt 800.000 kroner i året når de går av med pensjon.
– Likevel unner de ikke sine lavlønte og deltidsansatte – veldig mange unge kvinner – å begynne å tjene inn til sin egen pensjon fra de starter i jobben. Det er ufint og urettferdig, poengterte Nord.
– Arbeidsgiverforeningen Spekter helse synes ikke å ha forstått det - ikke ennå. Vi skal sørge for at de forstår, og innfrir kravet. Nå, i dette oppgjøret, lovet Mette Nord.
Tilsvarende appeller ble holdt av AU-medlemmer fra Fagforbundet, ved Østfold sykehus, Sørlandet sykehus og Universitetssykehuset Nord-Norge.
Derfor streiker de
• Ansatte i sykehusene med mindre stillinger enn 20 prosent stilling, meldes ikke inn i pensjonssystemet.
• Dette rammer mellom 5.000 og 10.000 ansatte på sykehusene. Det er ofte helgevakter og lavt lønnede grupper. 75 prosent av disse er kvinner.
• Når disse ikke meldes inn i pensjonsordningen, så går de glipp av en beholdning for alderspensjon på 300.000 kroner. I tillegg får de ikke dekning ved eventuell uføre eller død.
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet
ØKT LØNN: Helsefagarbeiderne i Røyrvik skal få høyere lønn.
Gorm Kallestad / NTB